Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hanna har hotats i ett år – beviljas inte kontaktförbud

Hanna har tvångstankar om att han ska vara i närheten och iaktta henne.Foto: JENS CHRISTIAN
Den unga killen fick sova hos Hanna en natt när han inte hade nycklar hem och hans föräldrar inte var hemma. Foto: JENS CHRISTIAN
– Jag kan aldrig bevisa att det är han som skickat från fejkkonton men det måste väl gå att få fram på något sätt eller kanske läggs det inte resurser på det?, undrar Hanna.
Familjen polisanmäler alla hot och trakasserier.

Hanna, 17 år, har blivit hotad och trakasserad av en jämnårig kille i snart ett år. 

Nästa gång han ser henne vill han att hon ska vara ”DÖD”.

Men trots en dom om olaga hot, ofredande och hemfridsbrott får familjen inte genom ett kontaktförbud. 

– Jag brukar fråga, vad är det vi väntar på? Är det han eller hon som ska stryka med?, säger hennes pappa. 

Hanna, som vi kan kalla henne, tar upp sin mobil och bläddrar fram skärmdumpar av en rad meddelande. Det står att hon är en hemsk människa, ”smutsig slyna”, att hon har en vecka på sig att ta livet av sig och att hon är död nästa gång han ser henne. 

Runt det avlånga bordet med en vit vaxduk sitter Hannas föräldrar och bror. 

Frustrerade och uppgivna över ytterligare ett avslag om kontaktförbud för den jämnåriga kille som trakasserar henne. 

– Jag brukar fråga, vad är det vi väntar på? Är det han eller hon som ska stryka med?, säger Hannas pappa. 

– Ja, blir det vad han säger att han ska göra mot sig själv eller mot Hanna?, fyller hennes mamma i.  

Hanna har sagt till killen att han måste söka hjälp. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN

***

Hanna och den jämnåriga killen gick i samma klass i en skånsk kommun när de lärde känna varandra. Hon upplevde att han var utanför och ensam efter att ha kommit ny till klassen och ville få med honom. Han hade inga andra vänner. 

– Han satt själv intryckt i hörnan men när han var med mig snackade han hur mycket som helst och var glad. En dag hade han inte nycklar hem och hans föräldrar var inte hemma så han fick sova hos oss.  

– Vi var rätt bra vänner men under tiden sa han ofta att han mådde dåligt och även att han ville ta sitt liv. Jag sa åt honom att söka hjälp. Sedan började han snacka om droger. Jag har alltid varit emot droger och ville inte ha med det att göra. 

Blockade killen överallt 

Några dagar efter övernattningen sa hon till honom att hon inte ville att de skulle umgås mer. Där och då, närmare bestämt i januari förra året, anade ingen att det skulle bli starten på ett långt helvete. 

– Han började sprida rykten om min syster och skriva saker till henne på sms, Facebook och Instagram. Han tjatade om att hon förstört hans liv och att hon var en ”jävla hora” som han vill se död. Hon var fet, äcklig och dum i huvudet, berättar Hannas bror. 

– Min syster tog illa vid sig och blockade honom på samtliga kanaler. Killen gjorde då nya konton på Instagram där han ständigt skickade saker, bland annat hot om att han kommer döda henne nästa gång han ser henne och att han ska ha ihjäl hennes katt. Han ringde henne på oskyddat nummer och sa olämpliga saker. Han bad även utländska människor vidarebefordra texter han skrivit ihop, berättar brodern. 

De sista veckorna på vårterminen var han inte i skolan och hon vet fortfarande inte om det är för att han blev avstängd eller sjukskriven. Men hoten fortsatte strömma in. 

Vid två olika tillfällen har fönster in till Hannas rum i familjens bostadshus även blivit sönderslagna. 

– Han erkände för mig att det var han men inte i förhör hos polisen, säger Hanna.

Två gånger krossades fönster in till Hannas rum. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN

Efter att fönster gått sönder satte familjen upp övervakningskameror mot huset. En tidig morgon såg Hannas pappa på mobilen från sitt jobb hur den unga killen gick runt huset. Hanna låg ensam hemma och sov på sin studiedag. 

– Jag vaknade av att jag hörde någon utanför mitt fönster. Någon minut senare ringde pappa och sa att killen var utanför. Jag började storgråta och fick hjärtklappning. Sedan satte jag mig i hörnan av min säng och tänkte, kommer han in nu, vad ska jag göra? Det var extremt läskigt, berättar hon. 

– Jag körde rakt hem och mådde så jävla dåligt, påpekar Hannas pappa. 

Den unga killen lämnade tomten utan att ta sig in, enligt familjen efter att ha konfronterats av grannarna. I mitten av oktober dömdes han för hemfridsbrott, olaga hot och ofredande. Påföljden blev ungdomsvård. 

Terrorn fortsatte efter domen

I förhör har killen sagt att hans avsikt med besöket var att berätta för Hanna att hennes pappa hade slagit och hotat honom med kniv tidigare under sommaren, en anklagelse som familjen ställer sig frågande till. 

– Jag vet inte varifrån han har fått det. Jag tror att han vill greppa efter något halmstrå. Jag har inte blivit kallad till något förhör, säger Hannas pappa och skakar på huvudet. 

Trots att killen fälldes för hemfridsbrott, ofredande och olaga hot har terrorn fortsatt. 

– Dagen efter att han fälldes skrev han till mig att han kommer uppfylla alla sina hot, säger Hannas pappa. 

Senast i mitten av december fick Hanna ett meddelande om att hon är död nästa gång han ser henne. 

Hannas familj polisanmäler alla hot.

Familjen anmäler alla trakasserier och hot och har även ansökt om kontaktförbund tre gånger. Samtliga gånger har de fått avslag. 

– Det känns meningslöst. Vi vill bara få ett slut på allting, säger mamman och stirrar tomt framför sig. 

Åklagaren kan inte gå in på detaljer på grund av att det pågår en förundersökning och att det är sekretess då de inblandade är under 18 år. Hon kan dock konstatera att hon har gett avslag på ansökan om kontaktförbud för att det för närvarande inte finns tillräckligt med stöd för det. Parterna har olika uppfattningar om vad som har hänt och gärningens karaktär bedöms inte tillräckligt allvarlig, menar hon.

Enligt familjen uppmanar polisen också till att fortsätta anmäla allt. 

– Och så gör vi det och så kommer det bara att det är nerlagt. Det händer ingenting, fortsätter Hannas mamma som också känner att bemötandet från polisen har varit bra några gånger och mindre bra andra gånger. 

Ewa-Gun Westford är presstalesperson på polisen i södra Skåne. 

– Jag förstår att man kan ha synpunkter på att ärende läggs ner men det ska hålla hela vägen i en rättsprocess, säger hon. 

– De här ärendena är väldigt, väldigt svåra. Man ska ha klart för sig att när man vänder sig till polisen, det krävs en hel del innan man gör det och man har kanske varit utsatt för mycket innan man tar steget, och då är vi kanske inte på samma nivå när vi möts. Det kan ta en stund innan man i mötet människor emellan får en bra balans. 

***

Hanna mår i dag väldigt dåligt och hoten har förändrat hennes liv. Hon berättar att hon i princip aldrig är själv utan har vänner som möter upp henne om hon ska gå ut. 

– Så fort jag är själv så vrider jag huvudet hit och dit och när jag hör minsta lilla går min puls upp. Jag har tvångstankar om att han ska vara i närheten och iaktta mig. 

Även familjen har drabbats hårt. Hannas pappa visar upp medicinburkar som han har fått efter att han tvingats gå på samtal. 

– Jag äter medicin för panikångest och depression efter det här. Det söker mig, att varenda dag gå och vara orolig. Det suger musten ur en och så mycket arbetstid jag missat, säger pappan. 

– Hennes lillasyster har också börjat få mardrömmar om honom. En helg vaknade hon och skrek rakt ut för att hon drömt att han var utanför huset.

Familjen har kontaktat killens föräldrar. Foto: JENS CHRISTIAN / KVÄLLSPOSTEN

Kontaktat föräldrarna 

För att ha koll på Hanna hela tiden har familjen satt i system att skicka sms till henne med frågor som de vet att bara hon kan svara på. 

– Om han får tag i henne och hennes telefon... Det är ett jäkla beteende vi har fått börja med, påpekar pappan.  

Mamman: 

– Sedan får hon ha sin snapkarta i gång, man är helt knäpp, var är hon nu? Det är på det viset vi håller på, skulle hon inte svara, var fan är hon nu? Men man kan inte låsa in henne på rummet. 

Pappan säger att han har varit i kontakt med killens föräldrar.

– Jag har snackat med hans mamma och varit hemma hos honom. Hon mår jättedåligt för hans beteende och skällde ut honom. Han grät och var spydig om vartannat. Hon har försökt få hjälp men tydligen har hon inte fått det. Efter domen har han flyttat till pappan och han är inte så tillmötesgående. 

Hela familjen tystnar för ett ögonblick. Sedan säger Hannas pappa: 

– Hur många sådana här personer med liknande beteende går runt lösa?

Att hoten kommer från fejkkonto eller via andra personer gör det svårt. Enligt familjen nekar den unga killen i förhör till att han har hotat eller trakasserat henne. 

– Jag kan aldrig bevisa att det är han som skickat från fejkkonton men det måste väl gå att få fram på något sätt eller kanske läggs det inte resurser på det? För vem skulle det annars vara? 

Kontaktförbud

Kontaktförbud kan beviljas om det finns en klar och konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan namngiven person. 

Den som får kontaktförbud får inte besöka, ringa eller på andra sätt kontakta den person som förbudet gäller mot.

Beslut om kontaktförbud fattas av åklagare. Huvudregeln är att beslut ska fattas inom en vecka

Skälen för ett förbud ska vägas mot de konsekvenser det innebär för den person som förbudet är tänkt att gälla.

Källa: Åklagarmyndigheten. 

Ladda ner Kvällspostens app.Foto: Skärmdump