Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hanna, 16, upptäckte en hel hord – av nyckelpigor

Hanna Claesson, 16, fångade nyckelpigorna i Simrishamn. Foto: Privat

En dag satt 16-åriga Hanna Claesson i Skillinge hamn och väntade. 

Plötsligt tittade hon ner – och såg en hel flock av nyckelpigor! Ja, kanske flera tusen. 

– Jag blev väldigt chockad när jag såg så himla många, berättar hon. 

Men – enligt experterna är nyckelpigorna ett säkert vårtecken.  

Det var när Hanna Claesson, 17, skulle gå på dop i Skillinge som hon fick lite tid över. 

– Jag brukar inte vara i Skillinge så ofta, men i väntan på att dopet skulle börja så stod jag och några i min familj nere i hamnen och kollade – väldigt fint! berättar Hanna. 

Men det anmärkningsvärda var inte den vackra hamnen – utan de röda prickarna på marken. 

– Jag såg massa röda prickar på marken och på husväggen intill mig. Jag gick närmare och kollade och såg att det var nyckelpigor. De var liksom överallt! säger Hanna som tyckte sig se flera tusen stycken. 

– Jag blev väldigt chockad när jag såg så himla många, men också väldigt nyfiken på varför alla var på samma plats och varför de var så många.

Mer aktiva vid värme

Fenomenet med ”nyckelpige-invasioner” är inte helt nytt i Skåne. Kvällsposten har flera gånger genom åren rapporterat om platser som tycks vara täckta av de röda små insekterna. 

Då har förklaringen varit att antalet bladlöss varit enormt stort – något som gynnat förökningen av nyckelpigor. Mikael Sörensen, entomolog och insektsexpert, sa förra sommaren till Ystads Allehanda att nyckelpigorna ibland samlas i grupp – och blir mer aktiva när de jagar föda.

– Eftersom nyckelpigor inte trivs över vatten så vänder de när de kommer ut över vattnet och deras jaktmark tar slut, sa Mikael Sörensson då och tillade:

– Sol och torka är gynnsamt för många insekter och skalbaggar som trivs i torr och sandig jord, däremot leder är allt för torr jord till torrare växter och allt svårare för insekterna att hitta energi och bränsle. Det är svårt att veta var gränsen går för vad som är bra torrt väder och när det blir något negativt för insekterna, säger Mikael Sörensson. 

Invasion? Nyckelpigorna i Simrishamn var flera tusen – och många hängde i små klungor som den här. Foto: Hanna Claesson

”Nyckelpigor har följt mig”

Således är många nyckelpigor ett ganska säkert vårtecken. Även Hanna Claesson, som till vardags bor utanför Skurup, tyckte att det var en rolig överraskning med nyckelpigorna. 

– Ända sedan jag var liten så har just nyckelpigor varit något som alltid följt mig med åren. Jag minns att man alltid skulle försöka räkna deras prickar. Nyckelpigor har alltid varit spännande, säger hon och skrattar. 

Men entomolog ska hon inte bli. 

– Jag pluggar till snickare på ett gymnasium i Ystad och gillar att kunna skapa saker. Därför tycker jag att bygglinjen är väldigt intressant. Och rolig, för den delen.