Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hånen mot personalen: ”Där kommer smittarna”

Så arbetar Stockholm för att hindra smittspridning på äldreboenden.
Ulrika Samuelsson är enhetschef för hemtjänsten i Rödeby. Ulrika ansvarar för 50 undersköterskor: ”de är vardagshjältar och enastående” säger hon.Foto: Privat
Undersköterskan Linda Simonsson är 37 år och har arbetat inom hemtjänst i 15 år.Foto: Privat

Många äldre är isolerade och hemtjänsten är nu viktigare än någonsin för dem. Sedan coronaviruset bröt ut har personalen inom hemtjänsten i Karlskrona utsatts för glåpord. 

– Det gör ont att se hur folk reagerar när vi går runt för att hjälpa, säger undersköterskan Linda Simonsson.

Från hus till hus och från kund till kund. Arbetet för hemtjänstpersonalen fortsätter i coronatider. Många äldre tvingas stanna inomhus och hemtjänsten utgör för många vardagens enda sociala kontakt.

Men arbetet för hemtjänstens personal i Karlskrona har på senare tid blivit tuffare. Allt oftare utsätts de för glåpord och negativa kommentar, rapporterar BLT.

– Vi går från kund till kund och många tror att vi går från smitta till smitta, säger undersköterskan Linda Simonsson till Kvällsposten. 

Blickarna utifrån

Det är inte kunderna som förolämpar hemtjänstpersonalen utan andra personer som de stöter på i vardagen.

– Jag tror att många som inte har någon anhörig med hemtjänst inte förstår hur noga vi är med hygienen, säger Ulrika Samuelsson, enhetschef för hemtjänsten i Rödeby i Karlskrona.

Ulrika berättar att hemtjänsten alltid har haft drastiska hygienrutiner. Under en arbetsdag byter en undersköterska både utrustning och arbetskläder mellan varje arbetsmoment.

– Det går rykten om att personalen går runt och bär smittan, men vi är ytterst noggranna med hygien och vi har alltid varit det, säger Ulrika Samuelsson.

Förolämpningar i vardagen

Undersköterskan Linda Simonsson har fått höra mycket på senare tid. Hon säger att folk har ropat ”corona” från fönstren ett flertal gånger och att folk tisslar och tasslar när de ser hemtjänsten komma fram.

Hon berättar om gången då hon fick höra: ”Titta, där kommer smittarna och går”. 

– Man känner inte sig betrodd i det vi gör, man öppnar sitt hjärta för sina kunder och det gör ont att se hur folk reagerar när vi går runt för att hjälpa alla andra, säger hon.

”Visa hur grymma vi är”

Linda har jobbat inom hemtjänsten i femton år och hon älskar sitt jobb. Det hon gillar mest är att vara ute, att känna sig fri och att träffa andra människor i sin vardag. 

Glåporden som Linda har utsatts för på senare tid får inte henne vilja byta jobb.

– Snarare motsatsen, nu vill jag visa hur grymma vi är i hemtjänsten. Jag skulle aldrig vika mig på en gång för den typen av beteende, säger Linda Simonsson.

Marcus Ekelöf, enhetschef på Rödeby hemtjänst, säger till BLT att det personalen gör just nu är ”enastående”. 

– Det är vanskligt att vara ute bland folk i dessa tider. Att då dessutom behöva ta elaka kommentarer är så himla tråkigt, säger Marcus Ekelöf, enhetschef i Rödeby hemtjänst.

Mammans förtvivlan på sjukhuset – fick inte vara nära sitt barn.

Miss inga nyheter! Ladda ner KvP:s app – och slå på notiser – för senaste nytt.