Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hånen mot hemtjänsten fortsätter: ”Det gör ont”

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Hemtjänstpersonalen är nu trött på att få höra glåpord och att kallas för ”smittspridare”. OBS: genrebild.Foto: Shutterstock
Monica Anderberg jobbar i hemtjänsten i Torsås, hon är också huvudskyddsombud för fackförbundet Kommunal.Foto: Privat
Victoria Sjöstrand, 27, började arbeta inom hemtjänsten i Torsås för fem år sedan.Foto: Privat

Smittspridare, monster, mördare, rymdvarelse.

Sedan början på coronapandemin får personalen inom hemtjänsten höra hårda glåpord – nu tröttnar de.

– Sjukhuspersonal blir hjältar och vi på vård och omsorg blir syndarna, säger Monica Anderberg som jobbar i hemtjänsten i Torsås.

Det är i kafferummet, när kollegerna tar en paus och träffas som de delar med sig av sina erfarenheter. Där berättar de för varandra om vad de går igenom, om de förolämpningar de utsätts för.

Vissa blir arga, andra ledsna.

– Det gör ont när man se sina kolleger gråta, säger Monica Anderberg.

Monica arbetar inom hemtjänsten i Torsås, hon är också huvudskyddsombud för hemtjänsten i kommunen. Sedan början av coronapandemin utsätts hon och hennes kolleger för glåpord.

– Vi blir mobbade och det är ingenting vi ska behöva gå igenom, vi ska inte behöva ta stryk och sedan vara tysta, säger hon.

”Folk kollar snett”

Nu har personalen fått nog.

– I fredags var jag och handlade, då hörde jag två personer säga, ”kolla, nu kommer de jävlarna i sina arbetskläder”, säger Monica.

Victoria Sjöstrand är 27, hon har arbetat inom hemtjänsten i fem år. För första gången sedan hon började sitt jobb skäms hon varje gång hon går in i affärer med sina arbetskläder.

– Det är en påfrestande situation. Folk viskar och kollar snett, de backar eller flyr nästan när de ser oss för att de tror att vi bär på smittan, säger Victoria.

”Smittarna”

Flera gånger har personalen inom hemtjänsten i Torsås fått höra personer kallar dem för smittspridare.

– Jag bitar mig i tungan för att inte bli arg, ibland vill jag ställa mig upp och skrika rakt ut men det kan inte jag göra i mitt jobb, säger Monica.

Nu vill hon att allmänheten ska respektera de som jobbar inom hemtjänsten, i samma utsträckning som de som jobbar på sjukhusen.

– Sjukhuspersonal blir hjältar och vi på vård och omsorg blir syndarna. Det som är det värsta är inte glåporden utan att vi ifrågasätts, säger Monica.

 

TV: Mehdi filmade sin kamp mot coronaviruset

Låg 11 dagar i respirator • Filmade sin kamp i sjukhussängen