Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Handsken kan leda polisen till sanningen

En nationell resurs som kan kallas in för att hjälpa den lokala polisen.
Den aktuella handsken hittades på en tvärgata till bombplatsen. Foto: Polisen
Foto: JAN EMANUELSSON / TOPNEWS.SE / TOPNEWS
Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

En tappad plasthandske kan kasta nytt ljus över en sprängning i Landskrona där två personer dömdes för allmänfarlig ödeläggelse.

Efter domen i både tingsrätt och hovrätt har nya uppgifter kommit fram - som enligt försvarsadvokaten Mikael Nilsson kan rikta misstankarna mot ett annat håll. 

– De nya uppgifterna bekräftar vad försvaret hela tiden hävdat, säger advokaten.  

Den aktuella sprängningen skedde i ett trapphus på Östergatan i Landskrona den 28 december förra året. Sprängningen var enorm och orsakade omfattande skador på både byggnaden och parkerade bilar på gatan.

Personer som såg förödelsen jämförde området med en krigszon.

Att ingen människa kom till fysisk skada betecknades som ren tur. Många boende blev dock skrämda och chockade och fick i flera fall glassplitter in i sina bostäder.

En hyresgäst berättade i tingsrätten hur hon låg i sängen när hon plötsligt fick en skur av glassplitter över sig och trodde hon skulle dö.

Två kilo dynamit

Enligt Försvarets forskningsinstitut bestod sprängladdningen av cirka två kilo dynamitsprängämne.

Sex minuter efter sprängningen kunde två män, 23 och 29 år gamla, från Helsingborg gripas efter att ha kört av vägen i en rondell med en falskregistrerad Audi.

Männen nekade till all inblandning i dådet. Men enligt åklagaren fanns bevis för att de båda männen var skyldiga till dådet.

Handsken som hittats i närheten har använts av en ung man som själv bor i närheten av bombplatsen, enligt Mikael Nilsson. Foto: Micke Ölander

I fordonet fanns bland annat ett motorcykelbatteri och 6-7 meter sladd, som kan användas när man utlöser en bomb på elektrisk väg.

Det fanns också bevis för att männens mobiltelefoner vid tre tillfällen under dagen passerat den aktuella platsen.

Men i övrigt var bevisningen tunn.

”Sensationell vändning”

Männen dömdes ändå i Lunds tingsrätt till tre års fängelse och 400 000 kronor i skadestånd. I hovrätten plussades straffet på till fyra års fängelse.

Nu menar en av männens försvarare, advokat Mikael Nilsson i Malmö, att det skett en sensationell vändning i fallet.

Orsaken är att det nu finns svar på vem som använt en blåfärgad plasthandske som anträffades på en tvärgata till bombplatsen.

Handsken togs i beslag och man kunde konstatera att det fanns partiklar av explosionsämnet på handsken.

Men det fanns ingen uppgift om vem som använt handsken. Polis och åklagare gjorde dessutom bedömningen att det aktuella sprängmedlet var luftburet och hamnat där av den anledningen.

– Nu har åklagaren själv berättat att det tillkommit nya uppgifter genom den DNA-spårning som gjorts. Den visar att handsken använts av en ung man som själv bor i närheten av bombplatsen, säger Mikael Nilsson.

Den nya bevisningen väger tungt, menar advokaten, när det gäller vem som verkligen utlöste bomben.

– Det här pekar ytterligare på att varken min huvudman eller hans kompis har med saken att göra, säger han.

Flera andra omständigheter talar också till förmån för männen. Vittnen har pratat om att de sett två lika långa män fly från platsen. Men de dömda personerna är 168 respektive 196 centimeter långa.

– Det finns inte heller något utrett motiv eller annan bevisning mot männen. Förvarets forskningsinstitut har till exempel konstaterat att man skulle fått skador på trumhinnan om man uppehöll sig inom 15 meter från sprängningsplatsen. Men ingen av männen hade några skador. Det fanns inga partiklar på deras kläder heller, säger Mikael Nilsson.

Han anser att handsken är viktig i sammanhanget.

– Det är hyperintressant att plasthandsken hittades på en tvärgata 20 meter från platsen. Där är ett lämpligt ställe för en gärningsman att stå på. 

För saken vidare

Mikael Nilsson tänker nu begära prövningstillstånd hos Högsta domstolen. Han begär också anstånd i målet och kräver att polisen gör en ny kompletterande utredning.

Mannen som kopplas till plasthandsken kan i sin tur kopplas till en person som besktrivits som en av landets mest radikala djurrättsaktivister. Den personen är bland annat dömd för att ha kastat brandbomber mot minkfarmare. 

Åklagaren Maja Källén berättar om uppgifterna kring den nya bevisningen som advokaterna anför. Foto: Peo Moller

Åklagaren i utredningen, Maja Källén, kommenterar de nya uppgifterna. 

– Efter att hovrättsdomen fallit kom uppgifterna från NFC (Nationellt forensiskt center) om att man fått träff på DNA:t i handsken.

Eftersom hovrätten dömt i ärendet är hon inte längre ansvarig beslutsfattare i målet.

– Jag vände mig till Riksåklagaren med information om det här och där har man valt att inte självmant vidta någon åtgärd utifrån den nya information som har kommit. Däremot kan försvarsadvokaterna vända sig till Riksåklagaren med en begäran om att förundersökningen ska tas upp igen, eller ansöka om prövningstillstånd i Högsta domstolen, säger hon.

Lär också: Bombmän voltade av vägen under polisjakt 

Läs också: Kraftig explosion i flerfamiljshus i Skåne