Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Handlar på Black Friday trots covid-kris: ”Lugnt”

Laila Adelson, 28, arbetar på Elgiganten i Malmö. Hon trivs normalt att jobba på Black Friday: ”Det är högre tempo och det är roligare. Du har mer att göra”, säger hon.
Foto: Fritz Schibli
Vid entrén till köpcentret Emporia var det ingen trängsel.
På flera platser inne på Elgiganten var det utplacerat flaskor med handsprit.
Foto: Fritz Schibli
Lugnt vid Elgigantens kassor. Kunderna håller avstånd.
Foto: Fritz Schibli
På flera platser höll vakter kolla på antalet kunder som passerade in genom dörrarna.
Foto: Fritz Schibli
Vakter tog emot kunderna på Elgiganten.
Foto: Fritz Schibli
1 / 7

Många hade befarat trängsel när flera butiker sänkte sina priser under rea-dagen Black Friday. 

Men i många butiker i Malmö var det lugnt. Kunderna var få och höll avstånd till varandra. 

– Jag hade inte gått in ifall där hade varit mycket folk inne. Det var lugnt där inne och många hade munskydd, säger undersköterskan Cecilia Hector, 49, som besökte Lekia. 

Fler än någonsin med covid-19 vårdas just nu på skånska sjukhus. Region Skånes smittskyddsläkare Eva Melander varnade tidigare i veckan för att gå ut och trängas i affärer under rea-dagen Black Friday. 

– Alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen och därför är det direkt olämpligt att trängas i butiker och köpcentrum just nu, sa hon tidigare i veckan. 

Många verkar ha lyssnat. När Kvällsposten besöker ett flertal butiker, och köpcentrat Emporia, under fredagen är det lugnt. Trängseln är inte värre än en vanlig fredag under pandemin. 

Vid entrén till Elgiganten vid Svågertorp står vakter och håller räkningen på hur mycket folk som kommer in i butiken. Normalt tar de in 400 personer i lokalen, men nu bara 150. 

I kassan sitter Laila Adelson, 28. Hon har kunder hela tiden under vårt besök. Men i en lagom takt. 

– Visst tänker man på coronan men man spritar händerna mer. Vi sitter bakom plexiglas och man kan också säga till kunderna ifall de kommer för nära. Men vi i kassorna är mer skyddade, säger hon. 

”Det var lugnt där inne och många hade munskydd”, säger undersköterskan Cecilia Hector, 49, som besökte Lekia.
Foto: Fritz Schibli
Jan Nykjaer, 63, egen företagare från Malmö; ”Jag köpte en Samsung Soundbar, ett ljudsystem till tv:n som är en julklapp till min son.
Foto: Fritz Schibli
Rickard Bitgren, 68, pensionär från Malmö, köpte en tv och fick 3000 kronor i rabatt. ”Man måste visa respekt men det är som vanligt men man får det billigt i dag, det är ju ingen som är tvingad att gå hit”.
Foto: Fritz Schibli

”En massmedial hysteri”

Jan Nykjaer, 63, betalar sina varor och bär ut dem på parkeringsplatsen. Han har köpt en julklapp till sin son.  

– Jag handlar i dag för att det är prisvärt. Du får mycket för pengarna om du vet vad du vill ha. Det är glest inne i butiken nu och folk håller avstånd och beter sig förnuftigt, säger han.  

Han ger inte mycket för farorna med coronaviruset. 

– Jag anser att detta med pandemin är en massmedial hysteri. C-19 är en allvarlig influensa men mer än så är det inte. Myndigheterna gör detta för att hålla massorna i schack. 

En bit bort ligger leksaksaffären Lekia. Även där är det lugnt. Det finns gott om plats både i butiken och på parkeringsplatsen. 

– Jag hade inte gått in ifall där hade varit mycket folk inne. Det var lugnt där inne och många hade munskydd, säger undersköterskan Cecilia Hector, 49.

Hon tog vägen om butiken från jobbet. Nu tittar hon nöjt på sitt köp. 

– Jag köpte en julkalender till mitt barnbarn och jag fick 25 procents rabatt. 

TV: Mer om Black Friday

Shoppar under Black Friday trots pandemin: ”Läskigt”.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!