Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Handikappade Jan krävs på 6 000 kronor

Hunden Snobben är inte bara ett sällskapsdjur för Jan Andersson, han är också ett hjälpmedel i vardagen. Men eftersom han inte är certifierad får Jan betala dyrt för att ha med sig hunden på färdtjänstresorna. "Det är galet att man ska bli diskriminerad för att man är benlös", säger Jan Andersson.

Jan Andersson, 48, i Huaröd har amputerat ett ben och måste åka färdtjänst.

Som sällskap och hjälpreda har han hunden Snobben men att ta med Snobben på resorna med färdtjänsten är ett dyrt alternativ.

– Eftersom han inte är certifierad kostar det jättemycket att ha med honom, dundrar Jan.

Därför är det dyrt för Snobben

Enligt Ulrika Mebius, pressansvarig för Skånetrafiken, beror den höga kostnaden på att djur och brukare måste åka i en egen bil.

– Det beror på allergiskäl, om man har djur med sig kan ingen annan åka med i bilen, säger hon.
Så kallade funktionshundar åker dock gratis, trots att de också måste åka i en egen bil. Men för det krävs ett läkarintyg.
Jan Anderssons förslag om månadskort för djur i färdtjänsten är inte aktuellt.
– Nej det är inget vi har eller planerar att införa. Det är trots allt en väldigt liten grupp människor som åker frekvent med sina djur. Man ska också komma ihåg att det på våra vanliga tåg finns så kallade djurkupéer, där kostar djuren bara en barnbiljett, säger Ulrika Mebius.

För fyra år sedan tvingades Jan amputera sitt ena ben och sedan dess är han beroende av att åka färdtjänst för att utföra sina ärenden. Så länge han bodde i Borås i Västra Götaland fungerade allt bra, men efter flytten till Skåne och Huaröd utanför Kristianstad för ett år sedan har han fått kämpa för sina rättigheter.

– Det började med att jag inte kunde flytta över mitt färdtjänsttillstånd, det skulle ta tolv veckor, alltså tre månader utan att kunna komma ut. Men till slut löste det sig efter två veckor.

Än värre än den långsamma hanteringen tycker han att Skånetrafikens inställning till hans hund är. För att få hjälp och sällskap i vardagen skaffade Jan hunden Snobben, 11 månader, som är ett nödvändigt stöd i olika situationer.

"Väldigt dyrt"

Men att ta med sig Snobben på färdtjänstresorna visade sig vara ett mycket dyrt alternativ i Skåne.

– För att åka från Huaröd till Kristianstad, en sträcka på 2,9 mil vill de ha 76 spänn för oss. För att åka till mitt jobb i Helsingborg kostar det 166 kronor för en enkelbiljett. Om vi ska åka varje dag blir det väldigt dyrt.

För Lokaltidningen Kristianstad berättar Skånetrafikens presschef Ulrika Mebius att husdjur är välkomna ombord på färdtjänstfordon men till en egenavgift. Ledarhund- service och signalhundar åker kostnadsfritt.

Jan Andersson hoppas att Skånetrafiken ska ändra sina regler och kanske tillåta att Snobben får ett månadskort.

Den möjligheten finns enligt honom i Västra Götaland. I så fall kan Snobben följa med honom till jobbet på den egna firman i Helsingborg betydligt oftare än i dag då det bara blir en resa i veckan.

– Jag tycker inte att jag ska behöva bli ruinerad för att ta mig till mitt jobb eller ut i samhället, säger Jan Andersson.