Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handhälsning krav för jobb i Trelleborg

Här krävs det handskakning för att få ett jobb.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT / TT NYHETSBYRÅN

Skaka hand – eller glöm anställning. Så lyder förslaget som Sverigedemokraterna nu fått igenom i Trelleborg med stöd av Moderaterna, rapporterar Trelleborgs Allehanda.

På måndagskvällen antog kommunfullmäktige den uppmärksammade motionen om att den som inte skakar hand med det motsatta könet av kulturella eller religiösa skäl kan glömma anställning i kommunen.

Trelleborgs kommunalråd Mikael Rubin (M) har tidigare uttryckt att en handskakning utgör ”vanligt svensk folkvett”. 

Han har också i en intervju med Kvällsposten tidigare sagt att problemet med folk som vägrar skaka hand av religiösa eller kulturella skäl inte är särskilt stort.

– Men det är å andra sidan inte plastpåsar i haven heller ur ett svenskt perspektiv, men ändå har regeringen infört en skatt på plastpåsar, sade han till Kvällsposten i november i år.

Kravet sågades

Sverigedemokraten Helmuth Petersén, som ligger bakom motionen, har enligt tidningen uttryckt att ”det är inte acceptabelt att invandrare och flyktingar sätter dagordningen för hur män och kvinnor hälsar på varandra i Sverige.”

Mikael Rubin (M(.

Mikael Rubin anser att kravet på att skaka hand inte är särskilt komplicerat. Det handlar om att bevara traditioner.

– Jag säger som en ledamot sa: When in Rome, do as the romans – ta seden dit du kommer, sade han till Kvällsposten tidigare.

LÄS MER: Snart kan handhälsning krävas för jobb 

Jurister har dock sågat kommunens krav på handhälsning – och Arbetsdomstolen (AD) konstaterade även i en dom i fjol att en kvinna som inte ville skaka hand med män av religiösa skäl diskriminerades när ett företag i Uppsala avbröt en rekrytering.

Kvinnan sökte jobb som tolk, men ville inte ta den manlige chefen i hand för att det skulle vara en synd enligt hennes tolkning av islam. I stället lade hon en hand mot sitt bröst som hälsning – något som företaget ansåg inte dög på en jämställd arbetsplats. Men AD var av annan åsikt och ansåg att det inte är nödvändigt att ta just i hand för att uppnå en inkluderande effekt.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!