Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Handgranat billigare att köpa än en glass

Två handgranater hittades på ett tak i anslutning till familjehus i Krokbäck, den 20 juni.
Foto: Fritz Schibli
Vid 7-tiden på morgonen detonerar en handgranat utanför ett flerfamiljshus på Augusteborgsgatan. Ingen människa skadas fysiskt, men delar av fasaden på fastigheten får splitterskador.
Foto: Fritz Schibli
Natten mot onsdag slängdes en handgranat över en fastighet på Bryggmästaregatan. Ingen människa skadades fysiskt.
Foto: Fritz Schibli

Tillgången på handgranater är stor i Sveriges tre största städer.

Och Malmös läge vid bron gör staden extra utsatt.

Det menar polisen Gunnar Appelgren som själv har jagat vapensmugglare i Sverige och på Balkan.

Enligt honom finns det så mycket handgranater att priset är löjligt lågt, bara några tior.

– Det är relativt enkelt att smuggla in vapen till Sverige, säger Gunnar Appelgren till SVT.

Under sommaren har Malmö plågats av flera sprängattentat. I flera fall har polisen konstaterat att det rör sig om handgranater som detonerat mitt bland vanliga Malmöbor, ofta granater från Balkan.

I flera fall har man hittat handgranater som av någon anledning inte detonerat - även dessa fynd har skett mitt bland bilar och bostäder i stan.

Tullens nät är grovmaskigt och stora mängder vapen forsar in i Sverige utan tullens vetskap. Vapnen smugglas över sundet i bussar, bilar, färjor och skickas in i landet per post.

– En handgranat är inte större än ett ägg och de kan finnas insydda i tyger i bussarnas säten och i dolda fack. Och varje dag passerar ett antal bussar och bilar över den dansksvenska gränsen, bara från Belgrad kommer flera bussar varje dag. En buss tar en halvtimme att undersöka. Så det är relativt enkelt att smuggla in vapen till Sverige, säger Gunnar Appelgren till SVT.

En till två euro styck

Men det händer att polis och tull lyckas stoppa smugglarna.

– Förra året såg vi ett parti på 64 granater och 16 automatvapen som kostar runt 1 000 euro att köpa från Balkanländerna, berättar Gunnar Appelgren för SVT.

Men det är för vapnen de kriminella betalar, granaterna får man i princip på köpet för bara en eller två euro styck, enligt SVT. Det betyder att man betalar lika mycket för en granat som en glass eller en falafel - ett par tior.

Gunnar Appelgren befarar att sprängningar likt dem som plågat Malmö inte kommer att upphöra utan snarare bli vanligare.

– Det finns en större tillgång på handgranater i dag, och risken är att användningen sprider sig till andra städer på grund av den våldsspiral vi ser nu. Har man en gång använt en granat så passerar man en mental gräns och det är lättare att fortsätta använda dem, säger han till SVT.