Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hånas för sin skyddsdräkt: ”Varför ge det intrycket?”

Fel att döda minkar – regeringen i Danmark ber nu om ursäkt.
Minkfarmaren Peter Hindbo, helt utan skydd, tillsammans med statsminister Mette Frederiksen.
Foto: MADS NISSEN / AP /TT
Besöken hos minkfarmare ledde till tårar för Mette Frederiksen.
Foto: MADS NISSEN / POOL / EPA / TT

Danmarks statsminister besökte en minkfarm – och var inpackade från topp till tå. 

Nu hånas hon för sin skyddsdräkt – politiska motståndare tror det handlar om att förstärka det farliga med smittade minkar. 

– Jag tänkte att det inte var nödvändigt, vi har ju inga djur här längre, säger minkfarmaren Peter Hindbo som gick bredvid statsministern helt utan skydd. 

Besöket på minkfarmen ledde till tårar för den danska statsministern Mette Frederiksen. 

Efteråt hånas hon för den rigorösa skyddsutrustning hon bar när hon visades runt på minkfarmen. 

Minkskandalen i Danmark

Ett muterat coronavirus som upptäcktes på minkfarmar i Danmark skapade en känsla av panik bland styrande politiker av rädsla för att landet skulle bli det ”nya Wuhan”.

Den 4 november gick den danska regeringen, med statsminister Mette Frederiksen (S) i spetsen, ut med en order om att alla minkar i landet skulle avlivas. Det handlar om över 15 miljoner djur

Men det skulle visa sig att ordern stred mot grundlagen. De hade inte rätt att ta ett sånt beslut. 

Skandalen har väckt starka reaktioner i Danmark och ledde bland annat till att Mogens Jensen avgick som livsmedelsminister. 

På Twitter rasar flera politiska motståndare mot statsministerns klädsel. Alex Vanopslagh, som är partiledare för Liberal Alliance, skriver: 

”Hallå statsministern! De friska minkarna är redan döda. Det är helt enkelt för överdrivet med dräkt på en tidigare minkfarm som aldrig har smittats. Det finns ingen fara. Varför ge det intrycket?

Han backas upp av Jan E Jørgensen som är folketingsledamot för Venstre: 

”Hur överdrivet är det inte? Premiärministern missar inte ett tillfälle att betona att minkarna utgjorde en akut fara för folkhälsan – det var därför det inte fanns tid att följa konstitutionen. Här står hon på en minkfarm utan mink, för de är döda och har förresten aldrig varit sjuka!”

Bakom masken och skyddsdräkt är det Mette Frederiksen som inspekterar en minkfarm som nu är tom.
Foto: MADS NISSEN / POOL / EPA / TT

”Har inte haft några infektioner”

Bredvid statsministern gick minkfarmaren Peter Hindbro. Han visade upp anläggningen som tidigare varit full med minkar, nu var den helt tom. 

Han hade ringt till statsministerns stab inför besöket och frågade hur de hade tänkt göra och fick svaret att statsministern och alla i hennes följe skulle skyddsdräkter på sig. 

Själv bar han ingen skyddsutrustning överhuvudtaget. 

– Deras besked förvånade mig. Vi har inga djur kvar och vi har inte haft några infektioner alls. Det var synd att hon var tvungen att packas in så här, säger Peter Hindbo till Ekstrabladet

Statsministerns stab hävdar att skyddskläderna var en rekommendation från det danska Livsmedelsverket. 

Trots att Mette Frederiksen var inpackad i plast från topp till två var minkfarmaren Peter Hindbo ändå nöjd med statsministerns besök. 

– Jag tycker det gick väldigt bra. Överraskande bra faktiskt. Det känns som om hon tog mycket till sig. Bland annat att våra minkhallar och våra maskiner kan användas till annat. Hon var väldigt lyhörd, säger han till Ekstrabladet. 

TV: Fler nyheter om corona

Kritik mot demensboende efter coronautbrott i Malmö.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!