Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förslaget: Inget kött på skolor och sjukhus

Klas Sivén är språkrör för Grön Ungdom Syd.
Foto: Ola Krondahl
Enligt forskaren Stefan Wirsenius är köttkonsumtion inte så skadligt för miljön som många tror.
Foto: COLORBOX

Klas Sivén, språkrör för Grön Ungdom Syd, vill att det ska slutas servera animaliska produkter på skolor och sjukhus. Det skriver han i en debattartikel i Sydsvenskan.

– Det är helt absurt vilken stor miljöpåverkan köttindustrin har, säger han. 

Samtidigt får han inte fullt medhåll från experten.

– Det finns inga övertygande skäl varför vi inte skulle äta kött eller mjölk alls, säger Stefan Wirsenius, docent vid instutionen geo- och miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg.

Klas Sivén, 22, studerar statsvetenskap i Lund och är även aktiv i Grön Ungdom Syd.

Han berättar att han tycker att det finns en stor orolighet att det i offentliga upphandlingar köps animaliska produkter till den statliga verksamheten, så som skolor och sjukhus. 

– Det är många aspekter som är fel med det här. Det är både dåligt för hälsan, miljön och ur det etiska perspektivet är animaliska produkter fel att servera. 

Anser att djurindustrin är förkastlig

Klas Sivén säger att det oftast blir diskussioner kring den etiska delen av djuruppfödning, men att han tycker att klimatfrågan är minst lika viktig. Han menar att trots att djuruppfödningen i Sverige är bättre i jämförelse med utlandet, så är den inte bra nog.

– Jag tycker att den är förkastlig. Det kapitaliserar och industrialiserar djur som att de inte har något egenvärde. Jag har inte hittat något bra argument för varför man skulle tycka att djurindustrin är okej, så vida man inte är nihilist. 

Forskaren Stefan Wirsenius.
Foto: Privat

Enligt forskaren Stefan Wirsenius är köttkonsumtion inte så skadligt för miljön som många tror.

– Om vi vill hålla nere klimatpåverkan så är det inte så att vi måste sluta äta kött och mjölk helt och hållet men vi måste minska konsumtionen av det som är det mest klimatskadliga, till exempel nötkött och lamm. Minskar vi på det finns det stort utrymme för att till exempel äta kyckling, säger han.

"Är norm"

Klas Sivén menar att animaliska produkter bara serveras eftersom det är en norm.

– Det har varit så väldigt länge. Tidigare så fanns det ett behov av att äta kött för att överleva, men nu kan vi få i oss all den näringen via växtbaserad mat. 

Han påpekar även att det finns en ekonomisk aspekt av det hela. 

– Kött är inte så billigt, faktiskt. Sen är det tyvärr något dyrare om man ska köpa ekologisk mat i dag, men jag tycker personligen att det är värt det. Man kan äta ekologiskt som student också.

Handlar om balans

Stefan Wirsenius säger att man i stället för att stoppa köttservering kan fokusera på att minska konsumtionen av vissa sorters kött och hur man föder upp djur. 

– Att ha djur i fångenskap och döda dem innebär ju visserligen en etisk problematik men det där är ju en gränsdragningsfråga. Personligen tycker jag ju att det till exempel gör stor skillnad om fåglar får röra sig ute fritt eller om de är inlåsta, säger Stefan Wirsenius.

Enligt forskaren är det överdrivet att helt sluta med kött eftersom även växtmat påverkar miljön.

– Det finns ju även vegetabilisk mat som är dåligt för klimatet och miljön. Vissa verkar hävda att vi måste bli veganer för att lösa klimatproblemet men det stämmer inte, det är en överdrift, säger Stefan Wirsenius.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!