Klas Sivén är språkrör för Grön Ungdom Syd. Foto: Ola KrondahlKlas Sivén är språkrör för Grön Ungdom Syd. Foto: Ola Krondahl
Klas Sivén är språkrör för Grön Ungdom Syd.  Foto: Ola Krondahl
Enligt forskaren Stefan Wirsenius är köttkonsumtion inte så skadligt för miljön som många tror. Foto: COLORBOXEnligt forskaren Stefan Wirsenius är köttkonsumtion inte så skadligt för miljön som många tror. Foto: COLORBOX
Enligt forskaren Stefan Wirsenius är köttkonsumtion inte så skadligt för miljön som många tror. Foto: COLORBOX

Förslaget: Inget kött på skolor och sjukhus

Publicerad

Klas Sivén, språkrör för Grön Ungdom Syd, vill att det ska slutas servera animaliska produkter på skolor och sjukhus. Det skriver han i en debattartikel i Sydsvenskan.

– Det är helt absurt vilken stor miljöpåverkan köttindustrin har, säger han. 

Samtidigt får han inte fullt medhåll från experten.

– Det finns inga övertygande skäl varför vi inte skulle äta kött eller mjölk alls, säger Stefan Wirsenius, docent vid instutionen geo- och miljövetenskap vid Chalmers i Göteborg.

Klas Sivén, 22, studerar statsvetenskap i Lund och är även aktiv i Grön Ungdom Syd.

Han berättar att han tycker att det finns en stor orolighet att det i offentliga upphandlingar köps animaliska produkter till den statliga verksamheten, så som skolor och sjukhus. 

– Det är många aspekter som är fel med det här. Det är både dåligt för hälsan, miljön och ur det etiska perspektivet är animaliska produkter fel att servera. 

Anser att djurindustrin är förkastlig

Klas Sivén säger att det oftast blir diskussioner kring den etiska delen av djuruppfödning, men att han tycker att klimatfrågan är minst lika viktig. Han menar att trots att djuruppfödningen i Sverige är bättre i jämförelse med utlandet, så är den inte bra nog.

– Jag tycker att den är förkastlig. Det kapitaliserar och industrialiserar djur som att de inte har något egenvärde. Jag har inte hittat något bra argument för varför man skulle tycka att djurindustrin är okej, så vida man inte är nihilist. 

Forskaren Stefan Wirsenius.Foto: Privat

Enligt forskaren Stefan Wirsenius är köttkonsumtion inte så skadligt för miljön som många tror.

– Om vi vill hålla nere klimatpåverkan så är det inte så att vi måste sluta äta kött och mjölk helt och hållet men vi måste minska konsumtionen av det som är det mest klimatskadliga, till exempel nötkött och lamm. Minskar vi på det finns det stort utrymme för att till exempel äta kyckling, säger han.

"Är norm"

Klas Sivén menar att animaliska produkter bara serveras eftersom det är en norm.

– Det har varit så väldigt länge. Tidigare så fanns det ett behov av att äta kött för att överleva, men nu kan vi få i oss all den näringen via växtbaserad mat. 

Han påpekar även att det finns en ekonomisk aspekt av det hela. 

– Kött är inte så billigt, faktiskt. Sen är det tyvärr något dyrare om man ska köpa ekologisk mat i dag, men jag tycker personligen att det är värt det. Man kan äta ekologiskt som student också.

Handlar om balans

Stefan Wirsenius säger att man i stället för att stoppa köttservering kan fokusera på att minska konsumtionen av vissa sorters kött och hur man föder upp djur. 

– Att ha djur i fångenskap och döda dem innebär ju visserligen en etisk problematik men det där är ju en gränsdragningsfråga. Personligen tycker jag ju att det till exempel gör stor skillnad om fåglar får röra sig ute fritt eller om de är inlåsta, säger Stefan Wirsenius.

Enligt forskaren är det överdrivet att helt sluta med kött eftersom även växtmat påverkar miljön.

– Det finns ju även vegetabilisk mat som är dåligt för klimatet och miljön. Vissa verkar hävda att vi måste bli veganer för att lösa klimatproblemet men det stämmer inte, det är en överdrift, säger Stefan Wirsenius.

Relaterade ämnen
Nellie Erberth
Nellie Erberth

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag