Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han vill ha Halmstads soptunnor - i Ryssland

Gillar tunnan. De svarta soptunnorna med Halmstads stadsvapen på skänktes av kommunen till Kaliningrads 750-årsjubileum 2005. Tunnorna är så uppskattade att Ivan Kosar från Kaliningrad vill köpa in fler och placera ut i hela stan.
Foto: Privat
Mejlade kommunen. Ivan Kosar från Kaliningrad mejlade Halmstad kommun och frågade om råd angående hur han kunde få tag i likadana soptunnor. "Förhoppningsvis blir de uppskattade av invånarna och biddrar till att hålla staden fortsatt ren och fin", skriver han i ett mejl till Kvällsposten.
Foto: Privat

De är cylinderformade och prydda med tre hjärtan och fyllda av skräp.

Men för ryssen Ivan Kosar från Kaliningrad är Halmstads offentliga soptunnor ingen skitsak – han gillar dem så mycket att han har bett kommunen om köpråd.

– Jag vill köpa in såna, förhoppningsvis gör de invånarna här glada och håller staden ren, skriver Ivan till Kvällsposten.

Ivan Kosars intresse för de svarta och guldhjärtansprydda soptunnorna i svenska västkustparadiset Halmstad blev offentligt i samband med att han mejlade Halmstad kommun nyligen och bad om köpråd.

– Soptunnorna som ni har i staden är verkligen fina, jag skulle vilja köpa in sådana till min hemstad Kaliningrad. Jag hoppas att ni kan hjälpa mig, all information vore värdefull, skrev Ivan i mejlet som Hallandsposten först berättade om.

Tunnorna finns redan i Kaliningrad

Lyckligtvis för Ivan Kosar behöver han inte åka ända till Halmstad för att se de fina soptunnorna. Några stycken finns faktiskt redan i Kaliningrad.

Soptunnorna, som är prydda med Halmstads stadsvapen, skänktes av kommunen.

– I stället för att ge en glasskål fick vi tips om att bidra till försköningen av en park. Vi skänkte ett par bänkar och några papperskorgar samt en minnessten som fraktades dit efter konstens alla regler, säger Sven Palmkvist, moderat och före detta stadsbyggnadschef i Halmstad till Hallandsposten.

Ivan Kosar har förstås inte missat att hans hemstad redan är prydd med soptunnor med Halmstads sigill. I ett mejl till Kvällsposten förklarar han att det var i parken han först såg dem.

– Parken är ett underbart ställe, besökare älskar den och många passar på att ta en liten paus där.

Ska köpa in nya

Enligt Ivan Kosar pågår det ett planeringsarbete i Kaliningrad angående inköp av nya soptunnor redan till sommaren, och det var i samband med det som han kom att tänka på de fina tunnorna med Halmstad-tema.

– De är stora, rymmer mycket och är hållbara. Det är den perfekta modellen av soptunnor för vår stad, skriver han och avslutar med att soptunnorna förhoppningsvis blir uppskattade av Kaliningradborna och att de bidrar till att hålla staden fortsatt ren och vacker.

– Jag vill helt enkelt hjälpa min stad att köpa in de här tunnorna.

Halmstad kommun svarade för övrigt på hans mejl med en länk till tillverkaren av soptunnorna.

– Men än har jag inte köpt några.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!