Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han våldtog flickor – betalar inte skadestånd till sina offer

Peter Mangs teg under förhandlingarna i hovrätten. I tingsrätten yttrade han några få ord. Foto: LASSE SVENSSON
Med den här pistolen, en Sig Sauer, och ett annat vapen mördade och skottskadade Peter Mangs i Malmö. Foto: POLISEN / SCANPIX SWEDEN POLISEN
Polisen slog till mot Peter Mangs pedantiskt skötta bostadsrätt i stadsdelen Dammri. Lägenheten var hans enda tillgång. Foto: JOACHIM WALL / KVP
Alexandramannen Atheer Al Suhairy lämnade efter sig stora skulder till sina offer i Sverige. Staten har betalat hans skadestånd för att offren inte ska bli lidande av att han saknar pengar. I dag vet ingen vilka tillgångar han har utomlands. Foto: LASSE SVENSSON

En 47-årig skåning som i flera år våldtog sin sambos barn har skulder för skadestånd till barnen på 1,8 miljoner kronor. Alexandramannen, Atheer Al Suhairy, som dömdes för sexbrott mot 58 unga flickor utvisades och lämnade kvar en skuld på 806 978 kronor.

Tio grova brottslingar från Sydsverige som dömts för mord och våldtäkter är tillsammans skyldiga staten nästan 10 miljoner kronor för skadestånd som de inte betalat sina offer.

Nyhetsbyrån Siren har kartlagt vilka dömda brottslingar som har störst skulder hos Brottsoffermyndigheten. Det är den myndighet som betalar ut skadestånd till brottsoffer om gärningsmannen inte gör det.

Terrordömde Rakhmat Akilov är den som i dag har störst skuld till Brottsoffermyndigheten, alltså staten. Han dömdes förra året att betala 11,4 miljoner kronor till dem som skadades och anhöriga till de fem personer som han dödade på Drottninggatan i Stockholm.

LÄS MER: Höll 14-åring som sexslav - i ett år 

På Sirens lista finns bland annat tio personer från Sydsverige som dömts för grova brott. Flera av dem har efterhand försatts på fri fot efter att ha avtjänat sina straff. Men skadestånden som de dömts betala är fortfarande obetalda och har i stället betalats ut av bland annat Brottsoffermyndigheten.

Utvisades från Sverige

Bland dem finns en man i 40-årsåldern från Malmö som för två år sedan dömdes för upprepade grova våldtäkter av sin sambos barn. Han använde bland annat hot men också löften om en ny mobiltelefon för att få barnen att inte berätta vad han gjorde mot dem. Övergreppen avslöjades efter att både polis och socialtjänsten fått anonyma anmälningar.

Hovrätten dömde honom att betala skadestånd på 850 000 kronor till den ena flickan och 725 000 kronor till den andra. En av flickorna har fått bestående fysiska men.

Den så kallade Alexandramannen Atheer Al Suhairy som var bosatt i Malmö, använde Alexandra som falsk identitet på internet och chatforum. Han använde särskilt Lunarstorm som var populär vid den här tidpunkten. Al Suhairy sökte efter unga flickor, en var 12 år gammal. I domstolen talade Alexandramannen om sitt stora behov av sex. Hans offer beskrev en våldsam och manipulativ man som utnyttjade och våldtog dem. Al Suhairy dömdes till utvisning och transporterades i december 2011 med flyg till Bagdad.

LÄS MER: Så uppträder Peter Mangs i hovrätten  

Kvar i Sverige finns en skuld på 806 978 kronor till Brottsoffermyndigheten som betalat hans skadestånd till flickorna. Var Alexandramannen befinner sig är oklart. Han finns i vart fall inte i Sverige och vilka tillgångar han har är oklart.

Ägde bostadsrätt

Peter Mangs som dömdes att betala 1,7 miljoner kronor är en av få grova brottslingar som faktiskt haft tillgångar. Han ägde en bostadsrätt i Malmö värd minst 1 miljon kronor. Han vårdade sin bostad lika pedantiskt som han tog hand om sina vapen, en SIG Sauer, delarna till den och en annan pistol.

Tidigt insåg ombuden för Mangs offer att bostadsrätten inte ensam skulle kunna täcka några skadestånd. Peter Mangs pappa ägde hälften av bostaden vilket egentligen bara var en formalitet. Pappan klev in på papperet eftersom sonen hade alldeles för låga inkomster. Det innebar i sin tur att de som tilldömdes skadestånd enbart kunde räkna med hälften av vinsten som blev över när lånen betalats.

I dag krävs han på 991 134  kronor av Brottsoffermyndigheten som trätt in i hans ställe och betalat skadestånden till hans offer.

Chanserna att få igen pengarna är små. Peter Mangs kommer den dag han eventuellt får ett tidsbestämt straff och blir släppt ur fängelset knappast tjäna mer än existensminimum. Och då finns inget att utmäta såvida han inte får ut ett arv.

Använder Kronofogden

Kraven mot brottslingarna för skulderna till Brottsoffermyndigheten hamnar hos Kronofogden som regelbundet ska söka efter utmätningsbara tillgångar. Sökningar efter tillgångar görs rutinmässigt och oftast med några års mellanrum.

Även om en dömd brottsling får ett arbete och lön är det inte säkert att det finns några pengar att hämta. Kronofogden får inte utmäta mer än att den som ska betala har till existensminimum.

Det är inte ovanligt att kriminella på olika sätt försöker dölja att de har tillgångar. Poliser och kronofogdar har tidigare uppgett att lyxklockor som Rolex används för att dölja inkomster från brottslig verksamhet.

Skulderna

1. 47-årig man från Malmö. Skuld: 1 88 3524 kronor. Dömd till 11 års fängelse för grov våldtäkt av sin sambos minderåriga barn. 

Kan bli villkorligt frigiven tidigast hösten 2022.

 

2. 41-årig man från Skåne. Skuld: 1 085 900 kronor. Dömdes 2009 i hovrätten till 12 års fängelse och släpptes 2016. 

Han dömdes för att ha våldtagit och misshandlat två kvinnor. En av dem spolade han med iskallt vatten. 41-åringen dömdes också för att ha misshandlat sin son.

 

3. Peter Mangs, 47. Skuld: 991 134 kronor. Dömd till livstid för två mord och åtta mordförsök. Avtjänar sitt straff på Saltvik i Härnösand. Förra året krävde han hos JO att anstalten skulle sluta sälja godis i anstaltens kiosk.

 

4. 75-årig man från Skåne. Skuld: 980 150 kronor. Dömdes i början av 2000-talet för grov misshandel av sin hustru och sina sju barn. Efter att ha försatts på fri fot gifte han om sig. För två år sedan ansökte 75-åringen och hans nya hustru om skilsmässa.

 

5. 55-årig man från Skåne. Skuld: 881 500 kronor. Dömdes 2009 till sju års fängelse grov misshandel sin fru och sina barn och sexbrott mot ett av barnen. han ansökte om resning i Högsta domstolen men fick avslag. Släpptes villkorligt 2009.

 

6. Atheer Al Suhairy, 43, från Malmö kallades för Alexandramannen. Skuld: 806 978 kronor. Han dömdes 2007 av hovrätten i Malmö till tio års fängelse att ha lurat 58 unga flickor tro att han var flickan Alexandra och sedan stämde han träff med dem. Han dömdes för våldtäkter, misshandel, grovt sexuellt tvång och grovt sexuellt utnyttjande.

Atheer Al Suhairy släpptes villkorligt i december 2011 och utvisades till Irak.

 

7. 69-årig dansk medborgare bosatt i Skåne. Skuld: 709 827 kronor.

Dömdes i mars 2017 till fängelse i sju år och sex månader för grov våldtäkt av barn som var familjehemsplacerade hos honom och hans hustru. 69-åringen ska ha varit kritisk mot svensk lagstiftnings syn på sexuella relationer mellan vuxna och barn, enligt domen.

Han försätts tidigast på fri fot hösten 2021.

 

8. 29-årig man från Skåne. Skuld: 612 053 kronor. Dömdes 2008 till ett års fängelse för mordförsök efter att ha skjutit en man i huvudet och i buken med en pistol. 29-åringen skulle hjälpa en man som påstod att någon tagit hans hundar. 29-åringen dömdes att betala 393 550 kronor till offret.

 

9. 27-årig man. Skuld: 615 745 kronor.  Han dömdes i mars 2013 för grov misshandel av en annan man i Hässleholm. En polisman som kom till platsen beskrev offrets som en blodig massa. Han dödmes till fyra års fängelse.

 

10. 44-årig man, den så kallade föreskolepedofilen. Skuld: 558 841 kronor.

Han dömdes 2016 till sju års fängelse för bland annat fyra fall av grov våldtäkt mot barn, 19 fall av grovt sexuellt övergrepp mot barn, ett fall av sexuellt övergrepp mot barn. 44-åringen arbetade på förskolor i Kristianstad och där hittade han sina offer.

 

Källor: Siren och Domstolsverket