Han tvingades att tigga: "Slår mig"

Sorin filmas med dold kamera när han tigger utanför Burlövs centrum. Då bor han i en husvagn i ett läger i Arlöv och skjutsas ut av en boss som tar hand om pengarna han tigger ihop.
Foto: TV4
Sorin, som är rom, barnhemsbarn, har funktionshinder, står långt ner på den sociala skalan i Rumänien. I dag är Sorin fri från de män som tog hans pass och tvingade honom att tigga i Sverige. Han bor på svenska EFI Fadders stödboende i Marghita, Rumänien där Lars Gustavsson leder verksamheten. TV 4-reportern Sara Recabarren, som gjorde reportaget "Slav i Sverige" berättar att Sorin får hjälp att söka jobb och att undersöka möjligheterna till sjukpension eftersom han är funktionshindrad. Efter att programmet sändes är det också många som hört av sig till EFI Fadder för att fråga om de kan hjälpa Sorin på något sätt.
Foto: TV4
Sorin skjutsades från husvagnen till Burlövs center för att tigga. Pengarna gick till en boss.
Foto: TV4

Från ett husvagnsläger i Arlöv skjutsades tiggare till Burlövs center. Pengarna de fick in tvingades de lämna ifrån sig till en boss. I höst kommer Nationella operativa enhetens rapport om eventuell koppling mellan tiggeri och brott.

– Min allmänna bild är att det i huvudsak handlar om enskilda individer som kommer hit för att tigga antingen själva eller familjevis, säger Michael Mattsson, chef för gränspolissektionen region syd.

För några veckor sedan kunde TV 4:s Kalla fakta avslöja hur 21-årige Sorin från Rumänien tvingades till Sverige för att tigga. Sorin Marian, som bland annat suttit på Burlövs center, skjutsades runt i Europa. Bossen tog hand om hans pass och tog allt Sorin fick i muggen.

– Om jag inte tjänar tillräckligt med pengar slår han mig, säger Sorin i Kalla fakta.

Hanteringen är cynisk och det verkar som att Sorin, som har en deformerad hand, valts ut eftersom han är funktionshindrad. Den skadade handen ska väcka sympati och ge klirr i koppen. Trots minusgrader tvingar bossen honom att ha handen ute och Sorin får frostskador.

Svårfunna fall

Michael Mattsson, chef för gränspolissektionen region syd, är med i reportaget och kommenterar Burlövsfallet som något av det mest förnedrande en människa kan utsättas för.

– Vi har inlett en förundersökning om misstänkt människohandel, säger Michael Mattsson.

Förutsättningen för att ärendet ska gå vidare är dock att polisen får kontakt med Sorin.

– Vi försöker få tag på honom. Vi måste tala med var och en.

Mybildning

Problemet med att hitta fall som Sorins är att det är få offer för människohandel som anmäler det själva . Så det är i huvudsak upp till polisen att själva initiera ärendena baserat på vad som kommit fram i andra utredningar till exempel.

– Det är ytterst sällan någon kommer in till vår reception och själva anmäler att de är offer för människohandel, säger Michael Mattsson.

Även om Kalla fakta presenterar ett exempel på organiserat tiggeri är poliser som Kvp talar med försiktiga med att uttala sig om omfattningen. Den allmänna bilden är som sagt att de flesta EU-migranter som kommer hit och tigger gör det på egen hand eller med familjen.

Och de tiggare Kvällsposten talat med säger samma sak. De har, precis som alla andra, hört om bossar som samlar in pengar och tar betalt för platser men själva jobbar de ensamma eller i familjen.

Extra utsatta

Linda Andersson, som är engagerad i flera nätverk för att hjälpa EU-migranterna i Malmö, menar att det är ganska naturligt att människor i en utsatt situation riskerar att bli utnyttjade.

– Det finns givetvis folk som utnyttjar människor i nöd. Det existerar men det är inte alls så utbrett som det sägs.

Linda Andersson berättar om en kvinna som hon varit i kontakt med som råkat illa ut. Kvinnan satt och tiggde i ett samhälle utanför Malmö när hon blev hotad av en landsman. Betala eller lämna platsen. Kvinnan betalade.

– Den personen hade hotat att göra hennes familj illa hemma i Rumänien, säger Linda Andersson som följde kvinnan till polisen för att göra anmälan om hotet.

Kvinnan kunde berätta vem det var som hotat henne men av någon anledning så blev det aldrig något polisärende av hennes berättelse. Någonting skar sig, oklart vad.

– Jag var inte med henne inne på förhöret.

Polisen: "Skapa lägesbild"

Men även om det finns belägg för brottslighet knuten till tiggeriet är polisen försiktiga med att dra några slutsatser i förväg. Istället hänvisar polisen i Malmö till Nationella operativa avdelningen (NOA) som just nu håller på att kartlägga brottslighet runt tiggeri i hela landet. Datainsamlingen ska resultera i en rapport om läget för hela Sverige i september.

– Vi håller på att skapa oss en lägesbild av eventuell brottslighet som hör samman med tiggeri, har Linda H Staaff, chef för underrättelsetjänsten vid NOA sagt till Expressen.

– Dels använder vi oss av information som vi redan har i våra databaser, från brottsutredningar till exempel. Dels kunskaper som poliser har fått i sitt vardagliga arbete.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!