Han tröttnade på alla sniglar – uppfann fälla

Michael Christian Petersen säger att hans snigelfälla är både effektiv och billig.
Foto: Privat
Den enkla, men smarta, mördarsnigelfällan består av en gammal mjölkkartong och en hemmagjord blandning av vatten, maltextrakt och sprit.
Foto: Privat

Michael Christian Petersen tröttnade på att ägna timmar åt mördarsnigelplockning hemma i trädgården varje dag.

Men samtidigt tyckte han att fällorna som finns att köpa på nätet var för dyra.

Då kom han på att tillverka en egen fälla – av en tom mjölkkartong.

Michael Christian Petersen, 40, i danska Skovlunde står varje år inför samma problem som tusentals andra trädgårdsägare – mördarsniglarnas invasion.

Efter att ha prövat alla möjliga olika metoder för att bli av med dem köpte han till slut några fällor via internet.

– De fungerar fint, men de kostar lite mycket, säger han.

Maltextrakt och sprit

Så en dag fick han en idé för hur han kunde komma åt mördarsniglarna – utan att bli ruinerad på kuppen. Han tog helt enkelt en tom mjölkkartong och hällde i en hemmagjord blandning bestående av vatten, maltextrakt och sprit.

– Eftersom vi dricker mjölk varje dag, och de här kartongerna bara är avfall, kunde vi lika gärna använda dem.

Kartongen placerade han sedan ut i trädgården – och resultatet var imponerande. Efter bara 20 minuter hade ett tiotal sniglar krupit in i behållaren.

Funkar med vanlig öl

Själva blandningen – bestående av en liter vatten, 25 gram maltextrakt och tre centiliter sprit, vilket räcker till ungefär fyra fällor– är densamma som används i de professionella fällor han köpt på nätet.

– Man kan också använda en helt vanlig öl, i stället för maltextraktet. Det fungerar lika bra, säger Michael Christian Petersen.

Mördarsniglarna lockas av doften av maltet och söker sig till mjölkkartongen. På en dag samlas här ungefär 25-50 sniglar i varje kartong.

– Då sätter jag på locket och så slänger jag kartongen i avfallet. Där finns inget giftigt alls i där.

Billig fälla

Michael Christian Petersen har räknat ut att varje fälla kostar ungefär 32 danska öre – ungefär 41 svenska öre – att ställa i ordning. Lite dyrare blir det om man väljer att använda en vanlig öl i stället för maltextraktet – då kostar en fälla två danska kronor, eller 2,55 svenska.

Michael Christian Petersen tycker att han har hittat ett riktigt bra koncept för att bli av med de små sommarmarodörerna i trädgården.

– Vi ville inte använda gift eftersom det också kommer andra smådjur till trädgården. Och att gå två, tre timmar varje kväll och samla sniglar i en hink – det var en alltför stor uppoffring.

Sniglar med hus stoppas

En annan bra sak med fällan är att om man använder kartonger med skruvkork, hindras andra sniglar – de med hus på ryggen – från att komma in, berättar Michael Christian Petersen.

– Och de sniglarna vill vi gärna behålla.

På sås sätt säkerställs att bara mördarsniglarna tas till fånga.

Den smarta fällan har redan fått stort genomslag på sociala medier. Över 3 000 personer har delat Michael Christian Petersens inlägg där han skriver hur han går till väga för att fånga in de slemmiga djuren.

Här kan du läsa om ett annat sätt bli kvitt mördarsniglarna.

Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram för de senaste sydsvenska nyheterna!

http://www.expressen.se/tv/livsstil/leva--bo/jens-uppfinning-tar-kal-pa-100-mordarsniglar-i-minuten/

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!