"Nye Christer Sjögren" som ska ta Nya Vikingarna ut på vägen igen. Foto: CHRISTER WAHLGREN"Nye Christer Sjögren" som ska ta Nya Vikingarna ut på vägen igen. Foto: CHRISTER WAHLGREN
"Nye Christer Sjögren" som ska ta Nya Vikingarna ut på vägen igen. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Bra i köket - nye Vikingarnasångaren har en stor passion för mat. Foto: CHRISTER WAHLGRENBra i köket - nye Vikingarnasångaren har en stor passion för mat. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Bra i köket - nye Vikingarnasångaren har en stor passion för mat. Foto: CHRISTER WAHLGREN

Han tar Nya Vikingarna ut på turnévägarna igen

Publicerad

I Malmöregionen blev han känd för sina Elvis-tolkningar i kroppsnära, vit sparkdräkt.

Men nu tar Kenneth Wahlberg, 47, steget ut på den nationella musikscenen som sångare i Nya Vikingarna.

– Jag insåg att jag inte kunde göra Elvis i sparkdräkt när jag passerat 50, säger Kenneth som just nu är i World Studio i Lomma för att avsluta bandets kommande album "Kramgoa Låtar 30".

Kenneth Wahlberg var från början entreprenör och snickare. Tillsammans med en arkitekt har han byggt ett provhus som kan beskådas i Lund.

På helger och fritiden har han dragit på sig Elvis Vegas-kostym och showat på såväl Wallmans som ute på bygden. Men drömmen har hela tiden varit att en dag bli sångare i Vikingarna. Inte speciellt politiskt korrekt under uppväxten i Höllviken då hans syskon lyssnade på mer hårdför, tuffare rock'n'roll, samtidigt som Kenneth mimade och sjöng med till sina dansbandsplattor och Elvis Greatest Hits.

I april kommer Nya Vikingarnas nya album "Kramgoa Låtar 30" och ett nytt liv för denna skånska bariton som ska blåsa nytt liv i Sveriges största dansband.

– Det är en gammal dröm och en stor utmaning för mig att få efterträda Christer Sjögren.

Men nu är vi hemma hos Kenneth som sedan två år tillbaka bor på Ön i Limhamn. En flytt som var viktig, inte minst för karriären.

– Jag flyttade från en villa på 250 kvadratmeter i Höllviken till en trea på 89 kvadratmeter, säger Kenneth och ler sitt vänliga och smittande leende.

Kenneth och flickvännen Sandra Söderberg, Foto: CHRISTER WAHLGREN

Öppen och vänlig

Vikingarnas nya sångare är en öppen och vänlig man som bjuder på sig själv. Inga divalater, han är bara nöjd med livet att han kunnat gå hela vägen - från Elvis, till rollen som svensk Viking.

– I villan i Höllviken var källaren fylld med Elvisprylar, nu bor jag och min sambo Sandra och yngsta sonen mer minimalistiskt och trivs jättebra här.

– Jag har kontor i Malmö där jag samlat en del av mina gamla prylar och det viktigaste för mitt jobb som sångare. Här hemma ska man bara ta igen sig, mysa med Sandra, laga god mat och njuta av livet.

– När vi bodde i hus var det städa, trädgård och alltid något som skulle fixas med huset. Är man snickare så ser man alltid något som måste göras. Nu kan jag slappna av från det livet och fokusera på musiken och familjen.

Maten är en viktig del av Kenneths fritid. Han står gärna i köket och fixar med kvällens meny.

– Min mamma ar kallskänka på Kramers så jag har fått hemmagjord bearnaise med modersmjölken. Jag gillar alla typ av mat, men det ska vara gourmetprägel, inget hafsande i köket. Vällagat och genomtänkt.

Men du har ändå gått ner lite i vikt, sen Elvis tiden...

– Ja det stämmer nog, men då gällde det ju att fylla ut den vita trikådräkten. Jag har fått en mer normal kroppsvikt, gäller att vara i form inför sommarturnén som har premiär den 21 april. Men innan dess ska jag ut på en längre PR-turné som tar mig över Sverige, därefter till Norge och Danmark

Det gäller att vara välvårdad när man är sångare i Nya Vikingarna.Foto: CHRISTER WAHLGREN

Välklädd rockstjärna-stil

I dag ser Kenneth mer ut som en elegant och välklädd rockstjärna vilket nog också är symbolen för Nya Vikingarna.

Än så länge har det också gått bra för bandet. Fösta singeln, Nashville-inspirerade "Vi börjar om", signerad Mello-mästaren Bobby Ljunggren, har redan toppat Spotifys spellista och snart släpper man en andra singel innan det är dags för "Kramgoa Låtar 30" som släpps den 7 april.

Varför kallar ni er Nya Vikingarna?

– Allt började med att jag ville sätta ihop en "tribute show" till Vikingarna, en föreställning som skulle gå igenom bandets hela karriär från 1961 och framåt, så jag började ringa runt för att höra mig för om det var möjligt. "Du är den första seriösa som ställer frågan", sa man till mig och på den vägen är det. 

Planerna gled därefter över i en tv -serie om Vikingarna m,en allt slutad med att Kenneth fick det prestigefyllda uppdraget att ta bandet vidare. Även Christer Sjögren var positiv till valet av ny sångare och kommer att gästa på en del av bandets shower framöver.

– Även om det är tre medlemmar från gamla Vikingarna som är med så känns enbart Vikingarna så förknippat med Sjögren att det kändes viktigt att markera att allt inte är exakt som förut även om vi givetvis även spelar de gamla klassikerna.

Men röstmässigt befinner sig Kenneth inte heller så långt från Christer Sjögren, som ju också är en utmärkt Elvis-tolkare.

– Jag kunde redan alla Vikingarnas låtar och har ofta fått höra att jag låter lite som Christer Sjögren. När jag spelat i tidigare band har man ofta tyckt att jag låtit mer som Elvis och Christer än som dagens rocksångare.

Hemma ligger ett av Vikingarnas album där samtliga medlemmar signerat.Foto: CHRISTER WAHLGREN

 

Tre favoriter:

1. Ett av Vikingarnas album där samtliga medlemmar signerat.

2. Gitarren, min Elvis kopia, en Gibson J 200.

3. Min sångmick, en Sennheiser 935, en mick som fångar upp mörka röster allra bäst.

 

FAKTA

Namn: Kenneth Wahlberg

Ålder: 47 år

Familj: Flickvännen Sandra Söderberg, sonen Fabian, 10, som bor hemma, och två utflugna barn, Ellinor, 18 och Sebastian, 21.

Bor: Ön, Limhamn.

Sysslar med: Tidigare platschef, Riksbyggen, snickare och nu sångare på heltid i Nya Vikingarna.

Aktuell: Släpper snart Nya Vikingranas debutalbum "Kramgoa Låtar 30".

 

Favoritmicken – en Sennheiser 935.Foto: CHRISTER WAHLGREN
Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag