Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han strypmördade bekant på fest – här blir han inlåst

Jonas Hansson började ”brottas” med en bekant på hemmafesten. Efter några minuter var det över – då hade Hansson strypt den andra mannen till döds.Foto: Polisen
Jonas Hansson hade bjudit hem två vänner till huset i Bjuv. Det var lördag mitt i sommaren och de tre vännerna drack öl, badade i Hanssons pool och tåg två fotbolls-VM-matcher på tv.Foto: Polisen
Anstalten Brinkeberg ligger utanför Vänersborg.Foto: Kriminalvården

Jonas Hansson började ”brottas” med en bekant på hemmafesten.

Efter några minuter var det över – då hade Hansson strypt den andra mannen till döds.

– Jonas var galen i sinnesstämningen med helt svarta ögon, säger en an festdeltagarna i förhör.

Nu är det klart var mördaren ska avtjäna sitt straff – och att han vill ha yrkesutbildning i fängelset.

Jonas Hansson hade bjudit hem två vänner till huset i Bjuv. Det var lördag mitt i sommaren och de tre vännerna drack öl, badade i Hanssons pool och såg två fotbolls-VM-matcher på tv.

Men någon gång under kvällen förändrades stämningen. En av vännerna kastades i poolen mot sin vilja, sen fortsatte det med bråk och småtjafs, visar polisutredningen. 

Framåt kvällens slut tuppade en av männen av – något som orsakade oro och förvirring på festen. De vakna trodde att vännen hade fått en allergisk reaktion efter att ha plockat ner ett getingbo, i själva verket hade han däckat av berusningen.

Men någon gång under kvällen förändrades stämningen. En av vännerna kastades i poolen mot sin vilja, sen fortsatte det med bråk och småtjafs, visar polisutredningen. Foto: Polisen
Framåt kvällens slut tuppade en av männen av – något som orsakade oro och förvirring på festen. De vakna trodde att vännen hade fått en allergisk reaktion efter att ha plockat ner ett getingbo, i själva verket hade han däckat av berusningen.Foto: Polisen

I samband med att en fjärde man kom till platsen uppstod tumult. Exakt vad det var som hände är oklart, men i utredningen är alla överens om att Jonas Hansson och den fjärde mannen började bråka.

– Det var en brottningsmatch, inga knytnävar, sa Jonas Hansson i polisförhör.

De ”rullade runt på marken” tills den fjärde mannen svimmade, påstår Hansson. Men i själva verket hade Hansson då strypt mannen till döds.

Mördarens larmsamtal: ”Han är död”

Festfixaren hade legat på offrets rygg med båda armarna om hans hals. Enligt utredningen behöll Hansson greppet om offrets halls i en ”inte helt obetydlig tid”.

En av de andra som var på hemmafesten säger i förhör:

– Jonas var galen i sinnesstämningen med helt svarta ögon.

När det stod klart att offret dött ringde Jonas Hansson 112:

– Det blev bråk.

– Han är död.

– Jag ströp han.

I samband med att en fjärde man kom till platsen uppstod tumult. Exakt vad det var som hände är oklart, men i utredningen är alla överens om att Jonas Hansson och den fjärde mannen började bråka. ”Det var en brottningsmatch, inga knytnävar”, sa Jonas Hansson i polisförhör.Foto: Polisen

Hovrätten rev upp domen mot mördaren

Polis och ambulans skickades till huset i Bjuv där Jonas Hansson greps. I november dömdes han till åtta års fängelse för dråp, en dom som revs upp av hovrätten i januari. Då dömdes Hansson till tolv års fängelse för mord.

Polis och ambulans skickades till huset i Bjuv där Jonas Hansson greps. I november dömdes han till åtta års fängelse för dråp, en dom som revs upp av hovrätten i januari. Då dömdes Hansson till tolv års fängelse för mord.Foto: Polisen

Hovrätten menade att det är uteslutet att Hansson inte förstod att det fanns en risk att offret skulle dö av strypgreppet, och att att han inte agerade i nödvärn.

Sen domen föll har Hansson väntat på besked om var han ska låsas in för att avtjäna sitt straff, och i veckan kom placeringsbeslutet från Kriminalvården. Mördaren placeras på anstalten Brinkeberg i Vänersborg.

”Han vill genomgå yrkesutbildning”

I dokument från Kriminalvården framgår att Hansson önskade att sättas i fängelse i södra Sverige, och att han vill studera:

”Jonas Hansson önskar bli placerad i anstalt i södra Sverige. Han vill genomgå yrkesutbildning under verkställigheten.”

Kriminalvården ser Jonas Hansson som en lugn fånge, framgår vidare. De skriver:

”Risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara låg. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara låg. Risken för att den intagne gör sig skyldig till annan allvarlig misskötsamhet eller annan kriminalitet bedöms vara låg.”

Hovrätten menade att det är uteslutet att Hansson inte förstod att det fanns en risk att offret skulle dö av strypgreppet, och att att han inte agerade i nödvärn.Foto: Polisen