Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han stämplades som utvecklingsstört barn

Hamnade i särskola. Joakim Wallin hävdar att han felaktigt placerades i särskola när han var liten. "Jag stämplades som utvecklingsstörd, men det var jag inte", säger han.
Foto: Stefan Lindblom/Helsingborgs-Bild

Joakim Wallin, 30, i Helsingborg slåss för att få upprättelse.

Som liten stämplades han som utvecklingsstörd och placerades i särskola - felaktigt, hävdar han.

– Det enda jag har är dyslexi och ADHD men på grund av att jag stämplades som utvecklingsstörd har jag inte fått någon hjälp, jag har fått klara mig helt själv, säger han.

Uppväxten i den mellanskånska kommunen var tuff för Joakim Wallin. När han var åtta år togs han från sin vanliga klass där han hade sina kamrater och placerades i särskola efter att ha stämplats som utvecklingsstörd, hävdar han.

– Jag hade svårt för att läsa och skriva och jag hade en del koncentrationssvårigheter. Min lärarinna ville inte hjälpa mig och då hamnade jag i särskolan, säger han.

Ifrågasatte ofta

Joakim kände sig aldrig hemma i särskolan och ifrågasatte ofta under årens lopp varför han skulle gå där. Men beslutet stod fast, han blev kvar i särskolan.

– Det konstiga är att jag placerades i särskolan 1992 men det finns inga utredningspapper som pekar mot att jag skulle vara utvecklingsstörd, däremot finns det ett sådant papper från 1996. Fyra år efter att de ställde diagnosen, säger han.

Skolåren beskriver han som problemtyngda. Han fann sig aldrig tillrätta och han hade svårt att koppla av och koncentrera sig. Det fick konsekvenser för inlärningen.

– Jag lärde mig aldrig något, jag kunde varken läsa eller skriva när jag slutade skolan.

Fick stöd av sambon

Problemen för Joakim fortsatte efter skolåren. Utan betyg blev det omöjligt att ta sig någonstans i livet.

2012 träffade Joakim sin nuvarande sambo. Med stöd av henne bestämde han sig för att ta tag i situationen. Via sin socialsekreterare fick han göra en ny psykologutredning av den påstådda utvecklingsstörningen.

I mitten av maj förra året kom resultatet.

– Den visar inga spår av att jag skulle vara utvecklingsstörd, däremot har jag ADHD och dyslexi. Det var därför jag aldrig lärde mig läsa och skriva och det var därför som jag tydligen inte kunde koncentrera mig i skolan. Men jag har inte fått någon hjälp för det här alls.

– Jag har suttit hemma framför datorn och försökt lära mig själv, säger han.

Blev förtidspensionär

Sedan i oktober förra året är Joakim förtidspensionär. Av drömmarna att kanske jobba som målare eller snickare har det inte blivit något.

– Det är faktiskt inte klokt att man ska hamna så långt utanför samhället så här enkelt. Det borde inte få gå till så här, säger Joakim Wallin.

Han har nu kontakt med en advokat som ska hjälpa honom att få svar på frågorna från uppväxtkommunen om varför han stämplades som utvecklingsstörd och hamnade i särskola.

Kräver upprättelse

– Det är inte bara för min skull som jag gör det här, jag tänker på alla andra barn som har hamnat fel. På något sätt borde man kunna ge oss upprättelse.

Vad hoppas du ska ske?

– Det vet jag inte, jag har varit med om så mycket tråkigheter så jag har slutat hoppas, säger Joakim Wallin.

Kvällsposten har utan att lyckas sökt representanter för den mellanskånska kommunen för en kommentar.

FAKTA

Under 2010 och 2011 granskade skolinspektionen 58 kommuners kvalité och utredning i handläggning inför mottagande i särskolan. Kort sagt visade granskningen att kommunernas hantering hade stora brister och i delar inte var rättssäker.

De senaste åren har flera fall av felaktigt placerade elever i särskolan uppdagats. Bland annat ett tvillingpar i Vellinge som felaktigt sattes i särskola i fem år. Både Malmö tingsrätt och hovrätten konstaterade att Vellinge kommun gjorde fel och slog fast att bröderna hade rätt till skadestånd.

Ett annat uppmärksammat fall gäller en pojke från Sjöbo. När han var 11 år diagnosticerade skolpsykologen honom som lätt utvecklingsstörd och han hamnade i särskola. Pojken visade sig snabbt vara den bästa eleven i klassen och en ny utredning gjordes, den visade att han var normalbegåvad men led av dyslexi. Sjöbo kommun fick svidande kritik av skolinspektionen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!