Han slår larm: Sluta serva sönder era barn

Fritidspedagogen Jonas Harryssons, 36, har jobbat med barn i hela sitt vuxna liv. Men de senaste åren har han märkt en förändring. Han upplever att föräldrar curla och serva sönder sina barn allt mer.
Foto: PRIVAT
Här är inlägget som sprider som en löpeld på Facebook.

Sluta curla och serva sönder era barn. Det är Ronnebypedagogen Jonas Harryssons, 36, uppmaning.

Nu ryter fritidspedagogen ifrån ordentligt på Facebook.

– Jag tror vi gör dem en björntjänst, säger han till Kvällsposten.

I snart 16 år har Jonas Harrysson jobbat med barn. Men i jobbet som fritidspedagog har han också märkt hur attityder och beteende bland dagens unga förändrats över tid.

Under måndagskvällen satte han sig därför framför datorn och knattrade ner lite tankar och iakttagelser han gjort genom åren.

"Nr1. Barn har väldigt svårt för att ha tråkigt! Det måste hända saker hela tiden.

Snälla sluta curla o serva sönder era barn, det är inte farligt för dom att ha tråkigt ibland, har man inte det så blir inte det "roliga" heller roligt tillslut", skriver han i ett välspritt Facebook-inlägg.

Fler egoister

Vidare skriver Jonas Harrysson att han möter många föräldrar som både är stolta och lite malliga över att barnen både kan läsa och skriva redan i förskolan.

Men när det däremot kommer till att vara en god kamrat och att dela med sig är färdigheterna inte lika tydliga.

– Jag kan känna ibland att vi har tappat fokus på vad vi borde förbereda våra barn för här i livet. Det är ett samhällsproblem att fler och fler bli egoister, säger Jonas Harrysson.

Ytterligare en iakttagelse han har gjort och som han skriver om är att många av barnen han möter sällan använder ordet tack.

Positiv respons

På ett dygn har inlägget fått över 3000 delningar, ett 50-tal kommentarer och nära 300 tummen upp.

– Det var verkligen ingenting jag hade räknat med eller min avsikt. Jag var absolut inte ute efter att ragga likes utan det bara blev så. Men det är förstås kul, säger han.

Jonas Harrysson säger också att responsen enbart har varit positiv.

– När jag kom till jobbet i dag var det också en massa föräldrar som kom fram och sa att det var helt otroligt. Så det var verkligen pricken över i:et.

Jonas Harrysson hoppas att vuxenvärlden ska få sig en tankeställare och att allt inte bör vara på barns villkor.

– Jag tror vi gör dem en björntjänst. Barn har ju fantasi och vi behöver inte förstöra deras fantasi genom att mata dem med saker att göra. De kan ju starta en cowboy och indianer med en pinne och ett löv.

Ta ledigt

Jonas Harrysson uppmanar föräldrar att sluta döva sina dåliga samveten med prylar och ett ständigt aktivitetsflöde. I stället uppmanar han dem att lägga de pengarna på att ta ledigt från jobbet en dag och umgås med sina barn.

"Jag har inga barn än men får jag det nån gång i framtiden så ska jag lära dom att leka, vara en bra kompis, visa tacksamhet o ha tråkigt lite då o då. När dom lärt sig det så kan dom få lära sig att läsa o räkna", avslutar han sitt inlägg.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!