Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han släpptes från psyket dagen före mordförsöket

Den här bilden tog föräldrarna i 29-åringens lägenhet, för att visa det kaos han levde i. I lägenheten förstördes massor med saker.
Foto: Privat
En av dörrarna blev sönderslagen av ren ilska av 29-åringen före det han blev inlagd på lasarettet.
Foto: Privat
Kvinnan i 60-årsåldern blev svårt knivhuggen när hon var på väg till arbetet.
Foto: ANDRE TAJTI / TOPNEWS
Händelsen fick stor uppmärksamhet och 29-åringen kunde gripas dagen efter på ett vandrarhem i Köpenhamn.
Foto: ANDRE TAJTI / TOPNEWS
1 / 7

Under minst ett års tid vädjade föräldrarna om att den 29-årige sonen skulle få hjälp med sin svåra psykiatriska sjukdom.

Men sjukvården ska ha ansett att sonen var färdigvårdad och skulle släppas ut i samhället, enligt mamman.

Dagen efter försökte 29-åringen genom en besinningslös knivattack döda en kvinna som var på väg till jobbet i Helsingborg. 

Händelsen på Nedre Långvinkelsgatan i Helsingborg i tisdags morse har getts stor uppmärksamhet.

När det stod klart att offret var en judisk kvinna i 60-årsåldern kunde man inte utesluta att det handlade om ett politiskt dåd. Händelsen fick bland andra Israels president Reuven Rivlin att kommentera fallet och skrev på Twitter att det hela var ett exempel på att Europas judar svävar i fara.

Flera israeliska medier – bland annat tidningen  Maariv – skrev att angriparen var en muslim och att han tidigare var känd av polisen. Även kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg, Peter Danielsson, beklagade händelsen. Han skrev på sitt Facebook-konto att det var en fruktansvärd och avskyvärd handling och att staden står enad mot alla former av hatbrott.

Svårt psykiskt sjuk

Efter hand har dock händelsen kommit i annan dager och gärningsmannen beskrivits som en svårt psykiskt sjuk person. Polisen bekräftar den bilden.

– Jag delar inte den bild som sprids i israelisk media även om jag förstår och jag på intet sätt vill förringa oron, säger kammaråklagare Linda Seger till Helsingborgs Dagblad.

Allt tyder på att offret bara hade oturen att korsa 29-åringens väg och att dådet kunde ha drabbat vem som helst. 

Kvällsposten har varit i kontakt med 29-åringens mamma och styvpappa och de bekräftar bilden av en svårt psyksjuk person.

– Det här har inte något med religion att göra, säger mamman som vill anmäla både sjukvården och polisen för bristande insatser.

Hon uppger att de otaliga gånger vädjat till både polisen och sjukvården att omhänderta sonen - för att inte några våldsamheter skulle inträffa.

– Men det verkar precis som att man inte lyssnat på oss, säger den förtvivlade mamman.

Enligt föräldrarna var 29-åringen tvångsintagen på den psykiatriska kliniken i tolv dagar fram till dagen före dådet. 

Grannar larmade

Orsaken var att han varit kraftigt utåtagerande och grannarna larmade om att han skrikit och gråtit på nätterna. Han uppges även ha huggit sönder en dörr med kniv.

– Men plötsligt ringde han och sa att han skulle bli utsläppt, berättar mamman. Jag trodde inte det var sant och vädjade till sjukvården att låta honom stanna på sjukhuset.  Men de ansåg honom färdigvårdad för den här gången.

– Jag varnade flera gånger om att något skulle hända, att han antingen skulle han skada sig själv eller ge sig på en någon annan. Men det verkade precis som att man inte tog det på tillräckligt stort allvar.

Enligt mamman hade 29-åringen en normal uppväxt. Han hade bra betyg i skolan och började utbilda sig till flygtekniker i gymnasiet.

Senare skaffade han flickvän och flyttade till Göteborg.

– Han drömde om ett vanligt liv med jobb och familj, säger mamman.

Men den psykiatriska sjukdomen kom emellan. 2013 fick han sitt första psykosanfall och året efter åkte han in och ut på sjukhuset.

– Sedan har allt bara blivit värre och värre. Han hallucinerar och tror att människor skrattar åt honom och förföljer honom, säger mamman som själv upplevt rädsla för sonen.

De senaste åren har 29-åringen dömts för flera våldsbrott. Vid ett tillfälle överföll han en butiksägare i Helsingborg som sjungit i butiken. Butiksägaren fick en ansiktsfraktur och 29-åringen dömdes för misshandel till skyddstillsyn.

I en dom från förra året konstaterade förvaltningsrätten att 29-åringen led av allvarlig psykisk störning och att han hade ett oundgängligt behov av psykiatrisk vård.

Skrev lappar

– Han har slagit sönder sin egen lägenhet och skrivit lappar om att han själv vill dö, säger mamman. Ändå släpper sjukvården ut honom på gatan.

Hon berättar att hon också vid otaliga tillfällen vädjat till även polisen att agera för att sjukvården ska inse behovet av det omfattande vårdbehovet.

– Vid ett tillfälle stod han i bara kalsongerna på sjukhustaket och tyckte att han pratade med molnen. Det är helt sjuka grejor, säger mamman.

Helt nyligen vräktes 29-åringen från sin lägenhet efter att 30 poliser varit på plats och hämtat honom, enligt mamman.

Hennes privata bilder från platsen visar hur en stor del av inredningen dessförinnan slagits sönder.

– Jag har vädjat om att något måste göras, om att min son inte bara behöver medicinering. Han behöver annat stöd som terapi också för att komma ur det här.

Sonen ringde före

Mamman berättar att hon fick två samtal från sonen, klockan 06 och 07, i tisdags morse som hon inte svarade på.

En liten stund senare skedde det svåra knivöverfallet i Helsingborg. Den misstänkte 29-åringen greps dagen därpå på ett vandrarhem i Köpenhamn och händelsen utreds nu som försök till mord.

– Vi känner oerhört mycket för den skadade kvinnan och hoppas innerligt hon blir återställd, säger både mamman och styvpappan.

Samtidigt hoppas de en dag få tillbaka sin son, frisk och fri från demoner och psykiatrisk sjukdom.

– Det han gjort är oförlåtligt. Men jag älskar honom ändå, det är ju trots allt min son, säger mamman. 

Detta har hänt

Kvinnan i 60-årsåldern överfölls i tisdags morse på Nedre Långvinkelsgatan i centrala Helsingborg. Kvinnan ska ha varit på väg till arbetet när hon plötsligt blev attackerad och svårt knivstucken.


Senare kom uppgifter om att kvinnan hade livshotade skador. Det framkom också att hon hade en ledande roll i den judiska församlingen i Helsingborg och med anledning av det skärptes bevakningen av församlingens lokaler.


Misstanken om att det kunde röra sig om ett politiskt attentat fick Israels president att kommentera händelsen. Även kommunstyrelsens ordförande uttryckte sin bestörtning över attacken.


Den misstänkte gärningsmannen kunde senare identifieras som en 29-årig man. Han greps natten till onsdagen på ett vandrarhem i Köpenhamn. Mannen har fortfarande inte utlämnats till Sverige.


Händelsen har rubricerats som försök till mord. Enligt den judiska församlingen har offret svåra skador, men kommer att överleva.


Enligt polisen finns i nuläget ingen motivbild till gärningen. Det är okänt vad 29-åringen hittills sagt i förhör.