Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mördade mannens liv – hotad efter kriminaliteten

Mannen som sköts till döds på öppen gata i Malmö var känd av polisen som grovt kriminell. En bild från en av de polisutredningar där mannen förekommer. Foto: Polisen
Stort polispådrag efter skjutningen i centrala Malmö under måndagskvällen. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Polis var snabbt på plats och spärrade av området. Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM

Mannen som sköts till döds på öppen gata i Malmö var känd av polisen som grovt kriminell. 

Offret var dessutom bror till en tidigare gängledare som dömts för mord.

Samtidigt är en 23-årig man anhållen misstänkt för gårdagens dödsskjutning – en man som är dömd för en rad våldsbrott och varit misstänkt för medhjälp till mord. 

Polisen utesluter inte att hämnd varit mordmotivet. 

Det var under måndagskvällen som polisen fick de första larmen:
Någon hade skjutits i stadsdelen Hermodsdal i Malmö.

Det stod senare klart att den var en 25-årig man som skjutits på öppen gata, och han dog av sina skador.

Mannen är sedan tidigare känd av polisen för sitt kriminella förflutna, och hans bror har lett ett kriminellt gäng.

Gripne mannen var med i ”Sluta skjut”

En 23-årig man greps under natten till tisdagen och anhölls senare, misstänkt för mord. 

Den gripne mannen var med i den första gruppen av kriminella som kallades in till möte med polisen i projektet ”Sluta skjut” under hösten 2018, något som Sydsvenskan var först att rapportera om. 

Mannen är dömd för vapenbrott och ett flertal våldsbrott. 

Han förekommer också i mordutredningen från det uppmärksammade mordet på Docentgatan i Malmö år 2018 - då en ung man sköts flera gånger i huvudet och mördaren flydde på cykel. 23-åringen häktades under en period efter mordet, misstänkt för medhjälp till mord, men släpptes senare. 

Sydsvenskan har pratat med åklagaren i fallet, som inte vill uppge om 23-åringen fortfarande är misstänkt. 

Vad det gäller måndagens dödsskjutning vill polisen inte kommentera misstankarna om att det varit en uppgörelse mellan kriminella. Det finns en uppfattning om motivet, men polisen ligger lågt med de uppgifterna, meddelade Claes-Arne Hermansson, chef för sektionen för grova brott vid Malmöpolisen, under tisdagen. 

Han sköts till döds på öppen gata 

Den mördade 25-åringen förekommer under ett 30-tal avsnitt i belastningsregistret. Enbart under de senaste åren dömdes han till fängelse vid flera tillfällen. Då rörde det sig bland annat om narkotikabrott och hot mot tjänsteman. 

Mannen förekommer också i en del pågående bedrägeriutredningar, enligt uppgift, och är även dömd för penningtvättsbrott.

Enligt källuppgifter till Kvällsposten fanns det en hotbild mot mannen, på grund av hans tidigare liv. 

När mannen dömdes för penningtvättsbrott ska han, enligt åklagaren, ha kommit över en stor summa pengar från ett äldre par. 

Det ska ha skett efter att 25-åringen lyckats vilseleda kvinnan och hennes make att använda sin inloggning till internetbanken och på så sätt kommit över pengarna.

Utförde grovt rån

Den allvarligaste brottsligheten ligger dock flera år bakåt i tiden. Vid det tillfället ska 25-åringen ha agerat tillsammans med ytterligare två personer och iscensatt ett våldsamt rån mot en butik i Malmö.

I domen beskrivs hur tre maskerade personer kommit in i butiken. Två av dem bar på stora knivar och en av förövarna sparkade butiksägaren i huvudet. En annan hotade offret med kniv medan han låg på golvet, där han också ska ha blivit bestulen på sin plånbok. Offret blev också slagen med en kassalåda i huvudet.

Allt var över på några minuter. Men innan rånarna lämnade butiken ska en av gärningsmännen ha sparkat butiksägaren ännu en gång i huvudet.  

Tingsrätten dömde 25-åringen för rån till två års fängelse.

Men tiden på anstalt blev en uppvisning i ständiga konfrontationer mot personalen. Vid över 30 tillfällen rapporterades 25-åringen för misskötsamhet.

Fick livstid

Det gällde bland annat våld eller hot mot tjänsteman, vägran att lämna urinprov, olämpligt uppträdande och arbetsvägran.

Som straff sköts den villkorliga frigivningen upp en månad. 

Den mördade mannen misstänktes även i samband med en mycket uppmärksammad fritagning från en domstolsbyggnad i Malmö, tidigare i år. 

Mannen misstänktes då för att ha bistått en frihetsberövad vän i dennes rymning, i samband med en förhandling. 25-åringen greps men släpptes senare. 

25-åringens bror har samtidigt utpekats som före detta gängledare i ett uppmärksammat gatugäng.

För ett antal år sedan dömdes han för både mord och grov misshandel. Mannen stack ner en 35-årig man med butterflykniv på en svartklubb. För det aktuella våldet dömdes han ursprungligen till livstids fängelse. Men hovrätten mildrade straffet till 13 års fängelse.

Senare lyckades han rymma under en övervakad permission och var under en kortare tid Sveriges mest jagade fånge.

Efter måndagens dödsskjutning utesluter inte polisen att det kan innebära risk för hämndaktioner.

– Vi tittar på alla eventualiteter. Nu får utredningen visa varför det har skjutits och vilka eventuella följder som kan uppstå, säger Claes-Arne Hermansson under tisdagen. 

Det är "Sluta skjut"

”Sluta skjut” är ett samarbete mellan polisen, Kriminalvården,, Malmö stad och engagerade medborgare för att förebygga skjutningar och göra det lättare att få rätt stöd för den som vill bort från ett våldsamt liv.

 

I fokus står 200 gängkriminella unga män i Malmö och samtliga lever mycket nära det dödliga våldet på gatorna och eller rör sig i kriminella nätverk.

 

Rent praktiskt handlar det om att polis och civilsamhället riktar in sig på grupperna som utsätts för och utför dödligt våld och att samtliga individer, och deras anhöriga, kommer att hamna i fokus för polis och andra myndigheters intresse.

 

Det kan till exempel ske genom hembesök, orossamtal eller intensiv granskning av Skatteverket.

Dagens toppnyheter – inrikes

Här är några av dagens största inrikesnyheter.