Kristian Isbak såg hur ubåtskaptenen Peter Madsen simmade iväg från farkosten som försvann ned i djupet. Foto: PrivatKristian Isbak såg hur ubåtskaptenen Peter Madsen simmade iväg från farkosten som försvann ned i djupet. Foto: Privat
Kristian Isbak såg hur ubåtskaptenen Peter Madsen simmade iväg från farkosten som försvann ned i djupet. Foto: Privat
Peter Madsen, till höger, talar med dansk polis på fredagen. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅNPeter Madsen, till höger, talar med dansk polis på fredagen. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Peter Madsen, till höger, talar med dansk polis på fredagen. Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Den här bilden togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: ANDERS VALSTEDTDen här bilden togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: ANDERS VALSTEDT
Den här bilden togs när ubåten lämnade hamnen. Foto: ANDERS VALSTEDT

Han såg Peter Madsen simma bort från den sjunkande ubåten

Publicerad

Kristian Isbak såg den danska ubåten sjunka – och hur Peter Madsen simmade bort från farkosten som försvann i djupet.

– Jag såg ubåten klockan 11 på fredagen. Det kom en kraftig tryckvåg, den sjönk på 15-20 sekunder, säger han.

Kristian Isbak driver ett företag som säljer radar- och sonarutrustning. På fredagsmorgonen gav han sig ut att leta efter forskaren Peter Madsens försvunna ubåt – sedan danska myndigheter uppmanat personer med lämplig båt och utrustning att hjälpa till med spaningen.

– Vi gav oss ut klockan 10 från Ishöj söder om Köpenhamn. Efter en halvtimme såg vi en ekosignal på radarn. Vi seglade dit och såg en silhuett av ubåt, säger Kristian Isbak, 56.

 

LÄS MER: Sista spåren efter den försvunna svenska journalisten 

 

– Vi kom närmare och såg bokstäverna UC3 på tornet. Då förstod vi att det var Peter Madsens ubåt. En man satt i tornet, han klättrade ned och sedan upp i tornet igen. 

Kraftig tryckvåg

– Det kom en kraftig tryckvåg kring ubåten. Den började sjunka. Han stod helt lugnt i tornet. När ubåten hade sjunkit så mycket att han kunde simma, det tog bara 10-15 sekunder, började Madsen simma bort från båten, säger han.

Kristian Isbak understryker att han bara såg en person ombord.

 

LÄS MER: Svensk kvinna försvunnen – ubåtskaptenen Peter Madsen misstänks för mord 

 

Han gav ubåtens exakta position till en räddningshelikopter som kommit till platsen. Helikoptern kommunicerade med Peter Madsen som meddelade att det bara var en person ombord, enligt Isbak.

En liten privatbåt tog upp Peter Madsen efter att ubåten sjunkit och tog honom i land.Foto: BAX LINDHARDT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Privatbåt tog upp Madsen

En liten privatbåt i närheten tog upp Peter Madsen och satte sedan i land honom.

– Vi var kvar på platsen tills sjöräddningen kom. Vi gav dem positionen, säger Kristian Isbak.

– Det som har hänt är förfärligt. Jag har aldrig sett något liknande, säger han.

 

LÄS MER: Ubåtskaptenens vän: "Jag är skakad" 

 

Isbak leder företaget Isbak Marine Service. Eftersom han har båt med radar- och sonarutrustning kunde han gå ut snabbt för att leta efter den försvunna ubåten, säger han.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag