Han pekas ut för mordet på Carina, 34

CARINA MÖRDADES. 34-åriga Carina Thorén hittades mördad i sin lägenhet i Eslöv den 26 september 2000. Nu pekar TV4 ut 42-årigen som mördaren.
Foto: Jan Pontho
HÄR DÖMS 42-ÅRINGEN. Sommaren 2008 dömdes han till livstids fängelse för mord och mordförsök på homosexuella män som han raggat upp på nätet.
Foto: Mikael Sjöberg
BREVET FRÅN MÖRDAREN. TV4 vill ha en intervju med 42-åringen men han svarar i ett brev att han inte vill vara en "golbög" – alltså att mördaren är någon annan.
OFFRETS LÄGENHET. FBI-mannen Mark Safarik besöker Carinas lägenhet för att se mordplatsen med egna ögon.

För 15 år sedan mördades 34-åriga trebarnsmamman Carina Thorén i sitt hem i Eslöv. Nu pekar TV4 ut den sedan tidigare livstidsdömde 42-årigen som skyldig även till detta brottet.

– Han kommer att lagföras annars är det ett justitiemord, säger förre polismannen Bo Åström i programmet "Svenska fall för FBI".

Men Skånepolisen tänker inte ta några nya tag i ärendet.

Carina Thorén höggs ihjäl med 17 knivhugg i sin lägenhet på Vävargränd i Eslöv den 26 september 2000. Carina hade haft ett tufft liv med drogmissbruk och prostitution, och polisen sökte primärt mördaren i hennes umgängeskrets.

Det fanns inga brytmärken på hennes lägenhetsdörr så mordutredarna drog slutsatsen att Carina Thorén hade dödats av någon som hon kände så väl att hon släppte in honom.

– Att det inte finns avvärjningsskador på hennes händer tyder också på att mördaren är en person som hon inte kände sig hotad av. Hon fick de första huggen utan att hon hade känt behov av att skydda sig – och sedan förmådde hon inte, säger FBI-mannen Mark Safarik i programmet som sändes i går.

Intressant för utredningen

42-åringen bodde i Stockholm men kom från Eslöv och fanns i Carinas umgänge. Han var från början inte misstänkt för dådet. Men efter att han 2008 hade dömts till livstid för flera andra mycket grova våldsbrott blev han intressant för utredningen.

Han hade mördat en homosexuell man som han hade stämt träff med på en sexchatt, försökt mörda en annan man under samma förutsättningar samt rånat ytterligare några homosexuella män.

Våldet hade utövats med kniv. Från offren hade han stulit mobiltelefon och kontanter – precis så som mördaren hade gjort hos Carina Thorén.

Ett avtryck från en sko på brottsplatsen i Eslöv pekade mot 42-åringen. Flera personer som var bekanta med honom vittnar också i programmet – liksom de gjort i den verkliga brottsutredningen - om att han flera gånger mer eller mindre tydligt kommit med något som liknat erkännanden.

En föreståndare på drogavvänjningsprogrammet Narconon berättar att 42-åringen sagt:

– Jag stod bakom soffan och sedan högg jag henne. Jag kommer att förneka detta.

Och den homosexuelle Ralf - som stämt träff med 42-åringen för att ha sex - vittnar om hur han blivit hotad.

– Han satte kniven under mitt öga och brände mig med en cigarett. Han var aggressiv och berättade vad han tidigare hade gjort mot en kvinna i Eslöv, säger han till "Svenska fall för FBI".

Övertygade att det är han

Programmet slutar med att Mark Safarik och hans svenske ex-poliskollega Bo Åström är övertygade om 42-åringens skuld. Det var han som mördade Carina Thorén, anser de.

Men åklagaren Pehr Ola Pehrsson som ledde förundersökningen beslutade redan i mars 2009 att lägga ner misstanken mot honom.

– Jag har övervägt detta mycket noggrant och den samlade bedömningen gör att jag inte kan se en fällande dom i det här. Bevisningen räcker inte till, sa han då till Sydsvenskan.

– Det är inga problem att bevisa att målsägande är död och att hon mördats. Men det jag inte kan visa på är om det är den misstänkte som gjort det.

För Börje Sjöholm som leder Skånepolisens cold case-grupp råder inget tvivel om vem som dödade Carina Thorén.

– Jag är övertygad om att det är 42-åringen som har mördat henne, säger Sjöholm till Kvällsposten.

– Vi har levererat ett förundersökningsprotokoll till åklagaren och då är det han som har bollen. Och han har valt att lägga ner det. Det har inte hänt något hos oss sedan dess. Jag skulle bli mycket förvånad om tv-programmet kom med något nytt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!