Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han omsätter miljoner kronor på bluffbolagen

Mannen som kallas för hjärnan bakom bluffarna utreds nu av polisen. Han vill inte kommentera misstankarna. Han hade kontor i Malmö på samma adresser som banker och advokater.

Han beskrivs som hjärnan bakom blufföretagen, en 34-årig man som dragit in miljontals kronor som konsult. Han finns i kulisserna i de blufföretag som polis och åklagare utreder och som beskrivs som en av Sveriges största bedrägeriutredningar någonsin.

34-åringen är bara en av hundratals personer som Expressen granskat under arbetet med bolagen bakom fakturabedrägerierna.

Expressens granskning fokuserar på 16 företag som med fog kan pekas ut som blufföretag. Det är dessa företag och dess anställda som reportagen beskriver. Företagen tros, tillsammans, från februari 2008 då det första startade, till i dag stå för en stor del av de bluffakturor som sköljt över Sverige.

Företagen har tillsammans omsatt över hundra miljoner kronor och nästan uteslutande företrätts av så kallade målvakter, personer som mot bättre vetande eller efter påtryckningar förmåtts att stå som formellt ansvariga för verksamheterna.

Fanns i konkurshandlingar

Uppgifterna om bolagen bygger på ett flertal källor framför allt tingsrätt, jurister, experter men också polis och åklagare. Anställningslistorna har hämtats ur handlingar från skatteverket eller konkursansökningar som lämnats in till olika tingsrätter

Målvakter och hjärnor

Kartläggningen avslöjar målvakterna och men också de egentliga hjärnorna.

I många fall har hjärnorna återfunnits i bolagens lönelistor i roller som "säljare" eller "it-tekniker". Ett av namnen som framträtt i granskningen är den 34-årige man som polisen beskriver som hjärnan bakom blufföretagsvågen i Sverige.

Han kvitterade 2011 ut en bruttolön från blufföretaget Företagslansering på 144 534 kronor.

Det var emellertid inte allt han tjänade. Hans bolag kvitterade ut mer än tio miljoner kronor för diverse it-tjänster.

Granskningen har lett fram till en lista på över 250 namn, en majoritet av dem som, enligt polisen, ägnar sig åt bluffakturor i Malmö i dag.

Många unga anställda

Nästan var tredje blufföretagsanställd har ställts inför rätta för någon form av brottslighet, enligt uppgifter hos tingsrätter.

Kartläggningen visar att många av de anställda är unga. En övervägande del är födda sent 1980-tal till tidigt 1990-tal.

De exempel som lyfts fram i granskningen är de personer med mest utmärkande brotts-registerutdrag.

Expressen har sökt 34-åringen genom hans advokat, Douglas Norking, men han har avböjt att ge någon kommentar till uppgifterna.

Dömda för brott - fanns på bluffbolagens lönelistor

Man, 29 år

Tätt länkad till det kriminella nätverket M-falangens kärna. Stod som företagsrepresentant för ett blufföretag med säte i Malmö.

Bolaget försattes sedan i konkurs för obetalda hyror. Pekas ut för att ha rekryterat säljare från Black Cobra och andra kriminella nätverk.

Man, 30 år

Tidigare medlem i ett kriminellt mc-gäng. Har haft missbruks- problem sedan tonåren och förekommer i brottsregistret över ett tiotal avsnitt. Fälld bland annat för rån och stölder.

Fälldes förra året för att, i sällskap med en av landets tyngst kriminella, ha utpressat och misshandlat en man i centrala Malmö.

Man, 25 år

Nära släkt med en av huvudmännen i ett uppmärksammat blufföretag i Helsingborgsområdet.

Fälld ett flertal gånger för grov kriminalitet. Bland annat utredd för grov stöld, grovt vapenbrott och grov kvinnofridskränkning.

Man, 38 år

Fälld för mängder av brott, däribland 92 bedrägerier. Har mestadels ägnat sig åt kontokortsbedrägerier för vilka han dömts till fängelse för. Utöver det även fälld för ett antal trafikrelaterade brott.

Man, 33 år

Framstående idrottsman inom sin kampsport. Arbetade som säljare på ett utpekat blufföretag i Malmö. Slutade när hans förhoppningar om att snabbt avancera som chef grusades. Fälld för människorov efter att, tillsammans med en kollega, ha gett sig på två personer som avsåg att starta ett konkurrerande blufföretag.

Även utredd för rån.

Man, 21 år

Stack en kniv i överkroppen på en man som hånat hans klädsel på en fest. Tidigare dömd till ungdomsvård för utpressningsbrott och åtalad för misshandel efter att ha skrikit högt i sin lärares öra.

Man, 22 år

Använde avancerad utrustning för att kapa kortuppgifter i dörren på en central nattklubb i Malmö. Med de insamlade uppgifterna kunde medgärningsmän i USA plocka ut en kvarts miljon kronor i olika uttagsautomater. Dömd till ett års fängelse för sin delaktighet i bedrägeriet.

Man, 25 år

Fälld för att ha planerat och genomfört ett väpnat rån mot en bingohall i Malmö. Förekommer i brottsregistret i tio punkter, bland annat för olaga hot och övergrepp i rättssak.

Man, 23 år

Fälld för omfattande kriminalitet. Bland annat straffad för brott mot knivlagen, vapenbrott, narkotikabrott och stöld.

Kvinna, 26 år

Fälld för en lång rad bedrägerirelaterade brott där stulna kontokortsuppgifter använts. Uppgav under rättegången för brotten att hon bara var en målvakt och att hon tvingats genomföra köpen.

Man, 46 år

Fälld för olaga förföljelse, försök till våldtäkt och olaga hot mot sin före detta kvinna. Dömd till fängelse i ett år och tre månader. Stod som företrädare för ett av de företag som polisen intresserat sig för i en pågående utredning.

SÅ LURAR DE SINA OFFER

1 Påstår att du tecknat ett avtal

Fakturabluffen är enkel, följer en tydlig mall och är lönsam för bedragarna.

Den är lätt att känna igen men kan vara svår att undvika.

Det börjar med ett telefonsamtal. En röst upplyser dig vänligt om att du för två år sedan träffade ett avtal om att annonsera på Google. De kan ibland kalla det för guldpaket eller diamantpaket.

2 Säger att nu kostar det pengar

Rösten förklarar att du fått annonsera gratis i två år men att avtalet med automatik övergått att gälla i två år till eftersom du inte sagt upp det i tid.

Men nu är det inte gratis.

Du försöker protestera och det av en enkel anledning.

Du har inte något som helst minne av att ha talat med någon från just det företaget gällande ett avtal om att annonsera på internet.

3 Betala - eller inkasso

När du protesterar förklarar rösten i telefon att det visst finns ett sådant avtal.

Du ställs inför två alternativ eftersom rösten i telefonen låtsas ha förståelse för att du inte riktigt minns vilka avtal du ingått.

4 Rösten blir allt mer aggressiv

Alternativen är att betala cirka 30 000 kronor för två år eller så kommer företaget skicka en inkassobyrå på dig. Om du inte betalar då säger rösten i telefonen att du blir ett ärende för kronofogden.

Om du står på dig kan tonen hårdna och rösten i telefon bli mer aggressiv.

5 Hotar med kronofogden

Det är i det här läget som vissa klarar sig bättre än andra.

De som har lägst motståndskraft är de företagare som har en liten firma och där ett ärende hos kronofogden kan skapa problem.

Högst motståndskraft har de som visserligen är registrerade på en enskild firma men den driver ingen verksamhet. De har inte lika mycket att förlora.

6 Var tredje väljer att betala

Polisens råd är att helt enkelt vägra och bestrida varje eventuell faktura hela vägen till tingsrätten där du troligen vinner.

Men bedragarnas kalkyl talar till deras fördel. Polisen uppskattar att varje tredje person som utsätts för ett bedrägeri väljer att betala.

Han pekas ut som hjärnan

Man, 34 år

Pekas ut som hjärnan bakom en lång rad av de bedrägerier som har Malmö som bas. Uppges ha täta band till flera personer i den undre världen.

Genom åren fälld för ett tjugotal trafikbrott. Samt för att i Schweiz ha köpt lyxprodukter med stulna kontokortsuppgifter.

Jagas nu som misstänkt för grovt penninghäleri.

Stor profitör i flera av de bluffhärvor som utretts av polis.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!