Lennart Elkjær Christensen avslöjar allt om sitt liv i den undre världen i en ny bok.
Lennart Elkjær Christensen avslöjar allt om sitt liv i den undre världen i en ny bok.

Han mördade sin nära vän med en bilbomb

Publicerad

Bandidos rocker Lennart Elkjær Christensen förnekade allt i domstol. Nu berättar han för första gången hur han sprängde sin forna bäste vän i luften.

I dag släpps hans bok "Expect no mercy".

Morgonen den 17 september 2003 detonerade en bilbomb utanför Glostrup Sygehus. I bilen satt den tidigare Bandidosmedlemmen Mickey Borgfjord Larsen. Nu erkänner hans tidigare vän Lennart Elkjær Christensen mordet i boken om sitt liv - "Expect no mercy", som släpps i dag.

Bomben bestod av två kilo formbara sprängämnen, 500 skruvar, en liten dos instabila sprängämnen och en mobiltelefon med en vibrator som utlöste bomben när det ringde.

Flög 20 meter upp i luften

Explosionen var så kraftiga att Mickey Borgfjord Larsen och hans Toyota Corolla flög tjugo meter upp i luften. Bilen landade sedan i småbitar på parkeringen framför Glostrup Hospitals børneafdeling.

I domstolen förnekade Lennart Elkjær Christensen allt. Men dömdes mot sitt nekande för mordet.

I boken berättar han också varför det var tvunget att ske med en bomb:

– Det skulle vara spektakulärt, skriver han.

För Ekstrabladet förklarar han vidare:

– Det blev en bomb för att jag hade en liggande. Jag hade köpt den långt innan och jag hade inte skaffat den för det här syftet. Jag köpte den för att det fanns en bomb till salu, säger han till Ekstrabladet.

Var länge nära vänner

Christensen säger att han inte hade för avsikt att skada några oskyldiga. Ingen annan skulle komma till skada. Han hade försäkrat sig om att det var en tredje person som höll vakt och som kunde larma via mobiltelefon om det fanns någon annan i närheten.

De hade varit vänner. Nära vänner till och med under tiden när de båda var medlemmar i mc-klubben. Vänskapen fördjupades ytterligare när Lennart Elkjær Christensen blev tillsammans med Mickey Borgfjord Larsen syster.

Både under och efter rättgången spekulerades det vilt i medierna om det var Borgfjord Larsens uttåg ur Bandidos som låg bakom det kallblodiga mordet.

Både polisen och pressen gissade att likvidationen var beställt från från topparna i mc-klubben.

Fick betala med sitt liv

I boken säger Lennart Elkjær Christensen att mordet var helt på hans eget initiativ - utan inblandning från Bandidos. Enligt Lennart Elkjær Christensen hade Borgfjord Larsens val att lämna Bandidos inget med mordet att göra. Det avgörande var ett misslyckat inbrott på ett cigarettlager.

Vid rättegången som följde ändrade Mickey Borgfjord Larsen sin förklaring så att Lennart Elkjær Christensen historia föll. För det fick han betala med sitt liv.

Lennart Elkjær Christensen dömdes först till livstids fängelse för mordet på Mickey Borgfjord Larsen, men straffet tidsbestämde sedan till 16 år. Han släpps i november 2014.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag