Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han lämnar SD: "Toppstyrt – ingen demokrati i partiet"

"SD är inget demokratiskt parti". Agne Ingvardsson, Sverigedemokraternas förstenamn i Osby, blir politisk vilde.
Foto: Privat

Sverigedemokraterna har kritiserats för sina tomma stolar.

Nu blir Agne Ingvardsson, partiets förstanamn i Osby, politisk vilde.

Han vittnar om ett toppstyrt parti där medlemmar varken får skriva insändare eller prata med journalister.

– Många röstar på det här partiet för att de tror att de hjälper de svaga, men det är ingen demokrati i SD, säger Agne Ingvarsson

På lördagen gick Agne Ingvardsson ut med att han lämnar Sverigedemokraterna och blir politisk vilde i kommunfullmäktige i Osby. 

Han gick med i Sverigedemokraterna i Osby 2013. Han delade partiets syn på invandring och uppskattade att de satsade på äldre. I valet året efter fick han flest personkryss och blev partiets förstenamn. 

– Jag var väldigt nöjd, men senare insåg jag att man inte kan bedriva någon politik. Man är som fastfrusen och ska bara hålla med, säger Agne.

Får inte uttala sig i medier

Vid flera möten har Agne Ingvardsson hört Lennart Ekström, ordförande för SD:s kommunförening Östra Göinge och Osby, säga att partiets folkvalda inte får uttala sig till journalister. Ringer journalister ska medlemmarna inte säga någonting, bara hänvisa till gruppledaren. 

Medlemmarna får inte heller skriva insändare utan att de godkänns av gruppledaren. Oavsett om man skriver under som privatperson eller anonymt. Under kommunfullmäktigemöten får endast den som meddelat och blivit godkänd av gruppledaren gå upp i talarstolen. Det är något Agne Ingvardsson reagerade starkt på.

– Såvitt jag vet har vi yttrandefrihet i det här landet. Jag opponerade mig starkt mot detta. Hur ska vi kunna föra en politik om vi inte får skriva insändare eller gå upp i talarstolen?


"Partimedlem som representerar SD och därför är en offentlig person ska följa nedan följande schema för att skicka in insändare till tidningar. Oavsett om partimedlemmen skriver under med SD:s namn, sitt eget namn eller pseudonym."

Ett uteslutningsärende har öppnats mot Agne. Han säger själv att han inte fått någon information om varför, men misstänker att det är hans kritik mot gruppledaren och ordföranden som ligger bakom beslutet. 

– Nu förekommer jag dem och lämnar partiet men sitter kvar som vilde. Det är inget demokratiskt parti och jag kan inte längre stå för det toppstyre som råder, säger han.

Ordföranden slarvade bort förslag

Även i Östra Göinge finns två politiska vildar som tidigare satt i kommunfullmäktige för SD. Pethra Wagnell är en av dem. Efter nära två mandatperioder ger hon upp - hon orkar inte mer. 

– Vi får inte skriva motioner och vi får inte ha några egna åsikter. Och partiet la inte heller någon budget 2014, som jag tyckte vi skulle göra. Gruppledaren sa nej. Hur kan vi bedriva vår politik då? säger hon.

Hon upplevde en slags utfrysning. Inför alla möten i kommunfullmäktige kallas partiets ledamöter till förmöten för att diskutera kommande ärenden. Men man struntade vid flera tillfällen att kalla Pethra och en annan partikollega.

– Det är lättare att räkna gångerna jag blev inbjuden. Till årsmötet hade ordföranden slarvat bort samtliga kanditaturer som inkommit, både per post och mejl. Jag hade mejlat mina förslag till tre av hans e-postadresser, ändå hade han inte fått dem. Så kan det ju inte gå till i ett så här stort parti!

Kommer du lämna politiken efter valet?

– Det blir aldrig Sverigedemokraterna igen, det kan jag säga. Jag håller dörren öppen för andra partier.


Kvällsposten har sökt Lennart Ekström för en kommentar. 


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.