Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han kan förlora allt efter bråk om ett öre

Jani Barnas företag diskvalificerades från Region Skånes upphandling i Folktandvården på grund av att regionen, enligt Jani, gjorde en felaktig öresavrundning. Sex personer riskerar nu sina jobb.
Foto: PRIVAT
Jani Barnas firma har ända sedan 1970-talet jobbat med Folktandvården.
Foto: Ylwa Yngvesson

Under flera decennier har Jani Barnas tandtekniska firma jobbat med Folktandvården i Skåne.

Men sedan regionen, enligt Jani, gjort en felaktig öresavrundning kan han mista allt.

– Det handlar om ett öre, säger han till Sydsvenskan som först rapporterade om händelsen.

Jani Barnas firma har hamnat i ett trassligt läge. Ända sedan 1970-talet har han jobbat med Folktandvården och levererat massor med tandtekniska arbeten och enligt honom har arbetet gått hur bra som helst, både patienter och tandläkare har varit nöjda.

Men efter den senaste upphandlingen med Region Skåne ser det nu plötsligt mörkare ut. Efter att ha skickat in sin ansökan fick han någon vecka senare besked om att firman har ratats av regionen - på grund en märklig öresavrundning.

– Det känns hopplöst, jag tycker att vi gjorde allt rätt, säger han till Kvällsposten.

Sänkte priset

Bakgrunden är att Jani Barna fyllde i sina prisuppgifter i upphandlingen, som är datoriserad.

I ett av fälten stod det, enligt Sydsvenskan, att det offererade priset för ett arbete var tvunget att vara 25 procent lägre än priset för ett annat arbete.

Jani Barna berättar för KvP att han gjorde som man skulle och räknade ut ett nytt pris, från 3 850 kronor till 2 888.

Men Region Skåne höll inte med och diskvalificerade i stället Janis företag från upphandlingen. Enligt deras sätt att räkna har priset inte sänkts med 25 procent eftersom deras slutsumma hamnar på 2 887.

– Men det stämmer inte. 25 procent av 3 850 är 2 887,50 och enligt lag ska jag då avrunda uppåt till närmsta jämna tal. Men eftersom regionen avrundade nedåt blir vi inte ens granskade i upphandlingen, det liknar en fars, säger Jani Barna.

Tvist om ören

Tvisten ligger alltså i en strid om ören, Jani bygger ett resonemang om vad som hade hänt om slutsumman landat på 2 887,49.

– Då hade mitt datorprogram avrundat nedåt, det handlar alltså om ett enda öre.

Jani Barna har överklagat beslutet till Förvaltningsrätten, och han är orolig för vad som kan hända om domstolen inte dömer till hans fördel.

– Mister vi Folktandvården får vi i värsta fall lägga ned. Att bli av med hälften av omsättningen på ett bräde, det är för mycket, säger Jani Barna.

Upphandlingen har skjutits upp

Sydsvenskan har varit i kontakt med Folktandvården i Skåne AB, som ingår i Region Skåne. Med hänvisning till att det är en pågående rättsprocess avböjer företaget att kommentera.

Eftersom flera andra bolag också har överklagat resultatet har upphandlingen, som skulle ha gällt från den 1 november, skjutits upp, skriver Sydsvenskan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!