Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han kan bota din broskräck

Ölandsbron - en länk till sol och bad och nöjen för många. För andra källan till verklig rädsla. Psykologen Jiri Svensson i Kalmar behandlar varje år mellan fyra och fem patienter som inte vågar åka över bron.
En del är rädda för baciller, öppna torg eller att flyga.
Andra är rädda för broar.
I Kalmar behandlar psykologen Jiri Svensson varje år flera personer som inte våga åka över Ölandsbron.
- Oftast söker de för andra problem men skräcken för bron kommer fram i samtalen, säger Jiri Svensson. - Vissa säger att de inordnat sitt liv helt och hållet efter rädslan. Han beskriver "broskräcken" som en slags panikångest. Även om det inte finns ett verkligt hot så reagerar man som om det finns. - Ofta är det väldigt starka upplevelser med illamående, att de spänner sig eller får en känsla av att svimma. Hela kroppen reagerar.

Känsla av att vara fast

Rädslan bottnar i vetskapen att inte kunna fly när man passerat avfarten, känslan av att vara fast ute på bron. - Ölandsbron är väldigt betydande för regionen, en länk till avkoppling, vissa affärer eller kanske släktingar. Det är oftast viktigt att ta tag i problemet, säger Jiri Svensson. Flera vittnar om att de klarar att köra över kortare broar. Men inte längre, som Ölandsbron. En del klarar inte ens att komma ut på bron, andra sätter upp särskilda villkor.

Vevar ner rutorna

- Ja, som att frun måste köra bilen, att de själva kör, att ha solglasögon på sig eller rutorna nervevade. Finns det då bot för denna rädsla? Ja, menar Jiri Svensson, som använder sig av en enkel metod. - Jag brukar åka med i stället för att vi sitter och pratar i timmar. Ölandsbron är 6 072 meter lång, högsta höjd är 41,69 meter och lägsta höjd är 6,65 meter. Ofta känner patienterna mest rädsla innan de tagit sig över puckeln på mitten. - Efter det brukar de slappna av. Sedan byggs rädslan upp igen när de ska åka tillbaka.

Måste köra själva

För en del räcker det med ett par gånger, för andra krävs många brofärder. - Men sedan måste de börja köra själva, annars är behandlingen oanvändbar, säger Jiri Svensson.