Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Han byter Hells Angels mot Bandidos

Byter klubb. Enligt uppgifter ska den före detta Hells Angels-medlemmen Brian Sandberg gå över till Bandidos i Malmö. Foto: BONNERUP CLAUS/Ekstrabladet
Foto: Bonnerup Claus

Danmarks mest kände Hells Angels-medlem chockade mc-världen när han meddelade att han går över till ­Bandidos.

Nu ser det ut som om Brian Sandberg ansluter till den nya Bandidosklubben i Malmö.

- Just nu är det mycket spänt mellan klubbarna, varnar kriminalreportern Sune Fischer i Köpenhamn.

Brian Sandberg är en verklig kändis i de kriminella mc-kretsarna i Danmark. Han är också en av de mest fruktade brottslingarna i landet.

Han anslöt sig redan 1991 till Hells Angels i samband med ett sjuårigt fängelsestraff för narkotikabrott. Han steg snabbt i graderna och var under många år en av de högsta ledarna inom klubben.

Brian Sandberg har under hösten suttit häktad för försök till mord, men friades från misstankarna. I samband med att han släpptes sa han att han skulle lämna Hells Angels och gänglivet bakom sig och i stället ägna sig åt sin 13-årige son.

Men i en intervju med Sune Fischer, som i många år bevakat de kriminella mc-gängen för tidningen Ekstrabladet, avslöjade han i tisdags att han i stället byter sida och går över till ärkefienden Bandidos.

- Jag frågade om de behövde en man som mig, sa Brian Sandberg till Ekstrabladet. Det finns personliga skäl till det, oenigheter jag haft med min gamla klubb. Men jag förstår om folk undrar. Det är ungefär som när Michael Laudrup gick från Barcelona till Real Madrid.

"Hells Angels är skitsura"

Brian Sandberg lämnade Hells Angels i så kallad good standing - något som inte gäller längre.

- Hells Angels är skitsura just nu, säger Sune Fischer. Det är första gången Bandidos lyckas få över en riktig kändis och Brian kan ju allt om Hells Angels organisation och dess svagheter.

I en intervju med danska TV2 i går morse avslöjade Bandidos förre Europapresident Jim Tinndahn att det är till Bandidos Sverige som Sandberg nu går.

- Han har börjat i Bandidos här i Sverige, säger Tinndahn till TV2.

Han specificerar inte var i Sverige, eller vilken ställning Sandberg får i klubben.

"Det blir inget bråk"

Jim Tinndahn tror inte att Brian Sandbergs klubbyte kommer att få några våldsamma konsekvenser.

- Det blir inget bråk, säger han till TV2. Jag vet att media hoppas på det, men det kommer inte att ske.

Senare på dagen kunde TV2 avslöja att det är till den nystartade Bandidos Southside i Bunkeflostrand utanför Malmö som Brian Sandberg söker sig.

Enligt tv-kanalens källor börjar han som provmedlem. Det är oklart hur många medlemmar klubben, som etablerades i våras, har. Men flera av dem är danskar. Det har dock inte från officiellt Bandidos-håll bekräftats att Brian Sandberg ansluter sig till dem.

- Det är ju inte säkert att Brian Sandberg kommer att bosätta sig i Sverige, säger Sune Fischer. Det finns åtskilliga medlemmar i Sverige som bor kvar i Danmark och Sandbergs fasta punkt i tillvaron, sonen, finns ju här.

Ökad spänning

Efter att det i flera år rått fred mellan Hells Angels och Bandidos har spänningen mellan klubbarna ökat den senaste tiden.

- Det finns Bandidos-medlemmar som gått över till Hells Angels, och tvärtom, säger Sune Fischer. Så det sam­arbetsavtal som funnit mellan klubbarna gäller inte längre.

- Men vad som händer nu är omöjligt att sia om. Läget står och väger. Det kan smälla till i morgon - eller så händer inget. Men det råder inget tvivel om att situationen här i Köpenhamn är mycket spänd.

Svensk polis vet inte

Den svenska polisen känner ännu inte till uppgifterna om att Brian Sandberg ansluter till Bandidos i Malmö.

- Det har inte varit några större problem mellan Hells Angels och Bandidos här, säger Mats Svensson, spaningsledare vid Malmöpolisen, till tidningen Metro.

- Men om uppgifterna stämmer så kan det leda till ökad spänning mellan gängen. Det beror på hur de reagerar, men att lämna ett gäng för ett annat är inte förenligt med klubbarnas stadgar.

Våldsamt år

Det senaste året har varit mycket våldsamt inom delar av den ­ kriminella mc-miljön. Här är några av dåden i Sverige:

17 juni 2012 En 53-årig Outlaws­medlem hittas mördad i sin lastbil på Hallands­åsen nära Båstad. Mannen, som är från Danmark, ska enligt danska tidningsuppgifter ha ­avancerat inom hierarkin i Outlaws.

5 maj 2012 Mc-klubben Svineri utanför Kalmar blir attackerad av en stor grupp under en familjefest med kvinnor och barn.

17 mars 2012 En 46-årig man hittas mördad i Karlskrona. Mannens son finns med bland de som kartlagts som Outlawssympatisör av den 27-årige Red & White Crew-mannen som dömdes för Ronnebymordet.

16 mars 2012 En man beskjuts flera gånger på fredagskvällen nära en pizzeria i Kristianstad. Mannen överlever men hans hund skjuts ihjäl. Mannen har kopplats till ­mc-gänget Rock Machine som internationellt legat i strid med Hells Angels.

13 mars 2012 Outlawsledaren Jörgen Lindskog hittas ihjälskjuten vid en bil utanför Ronneby. I mitten av augusti dömde tingsrätten tre ­personer med koppling till Hells Angels-trogna Red & White Crew för inblandning i mordet.

6 september 2011 En grupp från Hells Angels ­stödgäng, Red & White Crew, attackerar personer från Outlaws på krogen El Cocodrillo i Stockholm. Flera personer skadas och en person knivskärs allvarligt. Tio personer är dömda för inblandning i bråket.

Mc-gängdåd i Danmark

19 september 2012 Tidigt på morgonen dundrar en tung lastbil rakt in i Bandidos lokaler på Amager i Köpenhamn. Efter -händelsen gjordes en rad -razzior och tillslag mot företrädesvis Hells Angels-anknytna lokaler och över 100 personer greps.

21 september 2012 Två Hells Angels-män attackeras på Amager i Köpenhamn. En av dem knuffades ut ur en körande bil med skador efter misshandel och knivhugg. I samma område hittas en kompis till honom, skjuten. Ingen av dem skadas livshotande.

25 september 2012 21-årige Jon Patorra, lillebror till en ledande Bandidosman, knivmördas på öppen gata i Vanløse.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!