Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han blir Stig-Helmer på scen i Malmö

STIG-HELMER – OCH STIG-HELMER. Lasse Åberg är nöjd med valet av Anders Johansson i paradrollen. ”Det är smickrande”säger Lasse Åberg om att filmen ”Sällskapsresan” blir musikal i Malmö.

Här lämnar Stig-Helmer över till sin sjungande tvillingbror.

Det blir Anders "Ankan" Johansson som spelar Lasse Åbergs paradroll när succéfilmen "Sällskapsresan" blir musikal i Malmö den 23 oktober nästa år.

- Jag är enbart smickrad, säger Åberg när de två möts på Malmö airport.

Det är Bengt Palmers, som jobbade med filmen för 34 år sedan, som skrivit musik och manus till musikalen med samma namn tillsammans med Jakob Skarin (bror till Ola Salo).

- Det är ju Bengt som drivit det här. Det kändes kul när jag hörde talas om det här. Men enda roll i musikalen var att tacka ja till den. Det är bara smickrande att den byter medium, säger Lasse Åberg som tycker att det ska bli spännande att se Anders ”Ankan” Johansson axlar rollen.

De är lika långa (192 centimeter), bär glasögon och har skägg båda två. Lasse frågar om Anders tänker ha sitt ordinarie i föreställningen men det tror han inte. Åberg har get Johanson det engelska smeknamnet The Duck. Det passar in på hans egna intresse för Disney.

Håller öppet för ny sällskapsresan

- Folk brukar alltid fråga mig varför jag samlar på Disneyprylar. Den frågan och när det kommer en ny sällskapsresan är de två vanligaste frågorna.

Vad brukar du svara på fråga nummer två?

- Att jag inte vet. Men jag är ingen Sovjetstat som har en tioårsplan. Hittar jag ett ämne som känns rätt kanske det blir en film. Det skulle kunna vara en konferens. Eller ett äldreboende. Jag håller ju bara upp en spegel.

Du är inte sugen på att själv göra Stig-Helmer-rollen?

- Jag är 35 år för gammal tyvärr, säger Lasse Åberg och berättar att de just nu jobbar med en interaktiv musikbok med Electric Banana Band.

"Jag är nog mera förslagen"

Vad tycker du om Bent Palmers nyskrivna låtar till Sällskapsresan?

- Bra. Bengt är ju en mästare på att skriva catchy låtar. De fastnar ju direkt.

Han presenterar sig som Lars Gunnar Åberg, 74, från Bålsta.

-I filmen gestaltar jag en vilsen figur som heter Stig-Helmer Olsson.

Vad tycker du om "The Duck"?

- Han är väldigt charmerande och ger ett vänligt intryck. När man ser honom på tv är han så där lite akademiskt förvirrad. Som är väldigt sympatiskt. Och han är snäll.

Är du likadan själv?

- Jag är nog mera förslagen!

"Behöver kanske inte bräka på för mycket"

Anders "The Duck" Johansson, hur känns det att axla rollen som Stig-Helmer i en musikal som bygger på en film som setts av 30 miljoner människor.

- Eh… Det känns stort. Och nervöst. Allt annat hade varit att ljuga. Jag är väl medveten om att det här kommer att engagera människor. Folk kommer att tycka. Och då är det spänt. Jag också stolt att få stå här med Lasse.

Du har lirat rock med Lasse Winnerbäck, gjort radio med Måns (Nilsson) och nu musikal.

- Alltså när de frågade om jag ville provspela sa ryggraden nej. Men jag älskar filmen så jag ändrade mig snabbt.

Lasse Åberg, hur känns det med en östgöte som Stig-Helmer?

- Det är bara att förflytta honom från Söders höjder till Linköpingstrakten. Han kanske inte behöver bräka på för mycket. Men som Hasse Alfredson sa: ”En dålig vits förstärks om den framförs på stark dialekt”. Vi kan ju alltid flytta fru Storch till Söder så blir det jämvikt.