23-årige Azamjon Shokirov lyckades rädda en ung tjej undan ett stort antal unga män i Kaomar på nyårsafton. Jag var beredd att slåss, jag blev arg, säger han. Foto: Privat23-årige Azamjon Shokirov lyckades rädda en ung tjej undan ett stort antal unga män i Kaomar på nyårsafton. Jag var beredd att slåss, jag blev arg, säger han. Foto: Privat

23-årige Azamjon Shokirov lyckades rädda en ung tjej undan ett stort antal unga män i Kaomar på nyårsafton. Jag var beredd att slåss, jag blev arg, säger han.

 Foto: Privat
Polisen har tagot emot minst elva anmälningar om misstänkta övergrepp på nyårsafton. Ett antal av övergreppen ska ha skett på eller vid Larmtorget i Kalmar. Foto: Nils Petter NilssonPolisen har tagot emot minst elva anmälningar om misstänkta övergrepp på nyårsafton. Ett antal av övergreppen ska ha skett på eller vid Larmtorget i Kalmar. Foto: Nils Petter Nilsson

Polisen har tagot emot minst elva anmälningar om misstänkta övergrepp på nyårsafton. Ett antal av övergreppen ska ha skett på eller vid Larmtorget i Kalmar.

 Foto: Nils Petter Nilsson

Han blev hjälte efter övergreppen i Kalmar

Publicerad

Ett stort antal kvinnor antastades av okända unga män i Kalmar på nyårsafton.

23-årige bilmekanikern Azamjon Shokirov lyckades rädda en ung kvinna undan förgriparna.

– Jag bara kände att det var min plikt att rädda tjejen, säger han.

Det var allmänt stökigt i centrala Kalmar under nyårsafton och efteråt har polisen registrerat minst elva anmälningar om sexuellt ofredande av kvinnor på Larmtorget i centrala staden.

Enligt polisens misstankar ska angreppen ha varit organiserade. Gärningsmännen tros ha varit utländska killar och två unga män greps efteråt som två av misstänkta.

– Männen är asylsökande och hörda med kurdisk och arabisk tolk, berättade polisens presstalesman Johan Bruun för Kvällsposten under fredagen.

23-årige Azamjon Shokirov hamnade själv i händelsernas centrum efter att ha kört några kompisar in till en nattklubb i centrala Kalmar på nyårsafton.

Närgångna

För Kvällsposten berättar han hur han på Södra Långgatan blev vittne till hur 7-8 killar stod och drog i en ensam tjej.

– Jag tänkte, det där ser inte bra ut och att det var bäst att stanna och hjälpa till om det behövs, säger han.

Azamjon satt kvar i bilen under ett par minuter och såg hur killarna blev allt mer närgångna mot den till synes berusade och utsatta tjejen.

– Hon var helt ensam och hade ingen chans mot killarna. Då bestämde jag mig för att stiga ur bilen och gick fram mot tjejen och frågade om hon kände killarna, säger han.

Tjejen, som var i 19-20-årsåldern skakade på huvudet och signalerade att hon behövde hjälp.

Barometern, som var först ut med att berätta om Azamjon Shokirov, har också pratat med den utsatta tjejen.

– Killen som räddade mig tog hand om mig och körde hem mig till mina föräldrar. Hade inte han kommit hade jag kanske blivit våldtagen, säger hon till tidningen.

Förbaskad

– Jag blev både förbannad och jättearg över att killarna kunde utsätta en ensam tjej på det sättet. Jag tog henne från gruppen och förde henne in i min bil, säger Azamjon.

Två av killarna följde efter och försökte också trycka sig in i bilen. Men Azamjon lyckades få ut dem och försvinna med tjejen från platsen.

– Innan dess sa jag till killarna att de kunde dra åt helvete, att det de gjorde inte var acceptabelt, säger han.

I minst en timme cirklade han sedan runt med den berusade och utsatta tjejen vid sin sida i bilen. Hon hade svårt att förklara var hon bodde och till sist fick Azamjon fatt i hennes telefon och kunde söka i kontaktboken efter anhöriga.

– Jag ringde flera släktingar och till sist svarade hennes mamma på telefonen. Då fick jag en adress att köra till där jag kunde lämna av henne. Jag tror att både familjen och den utsatta tjejen var tacksam för det jag gjorde.

Gjorde sin plikt

Azamjon vill dock inte kalla sig hjälte för det han gjorde.

– Jag gjorde bara det som alla bör göra när man upptäcker en person som behöver hjälp, säger han.

Azamjon kom med sin mamma från Uzbekistan för fem år sedan. Då flydde de också från någonting som inte var bra. Vid det tillfället befann sig hans pappa och ett några syskon redan i Sverige.

– Sverige är vårt nya hemland och själv stortrivs jag här, säger Azamjon.

Han pratar nästan klockren svenska efter fem år i sitt nya hemland. Efter svenskkurs, grundskola och vidareutbildning har han reda fixat sitt drömyrke som fordonsmekaniker.

Måste hjälpa

– Först fick jag en provanställning på Bilkompaniet och den har ny bytts till ett fast jobb, säger han lyckligt.

Ajamjon upprepar att han inte vill bli betraktad som hjälte efter sin insats.

– Jag vet att många tjejer är utsatta när de är ute på krogen. Om man ser något som verkar fel måste man våga hjälpa, säger han.

 

 

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag