DÖDADE 23-ÅRING. Amin Moayed Abedi dömdes i går för mordet på en gängledaretill 15 års fängelse. Att offret inte led är bland annat en orsak till varför han inte fick livstid. Foto: Tomas Leprince
DÖDADE 23-ÅRING. Amin Moayed Abedi dömdes i går för mordet på en gängledaretill 15 års fängelse. Att offret inte led är bland annat en orsak till varför han inte fick livstid. Foto: Tomas Leprince

Han avrättade gängledaren i Malmö

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Amin Moayed Abedi, 24, döms till 15 års fängelse för gangstermordet på Söderkulla i Malmö. Tingsrätten använder till och med termen avrättning.
14 augusti sköt Abedi ihjäl en 23-årig gängledare på en bensinmack i korsningen Munkhättegatan- Berguvsgatan i Malmö. 23-åringen träffades av elva skott fördelat på tre olika skottsalvor.
Abedi har sagt att han öppnade förardörren, avlossade den sista skottsalvan och drog ut offret på gatan innan han tog den skjutnes bil och körde från platsen. Men Abedi påstår att det var en annan man som sköt de första salvorna.

Vittnen såg bara en

Tingsrätten underkänner hans invändning. Vittnena på plats har bara sett en man skjuta.
Resten av domen handlar om hur domstolen resonerat för att skapa det man kallar en nyanserad straffmätning. Att offret dog utan lidande och dödsångest ger kortare straff, liksom att mordet inte var planerat.
Det var en ren tillfällighet som förde samman mördare och offer just där och då.
Det som höjer straffet är att det utfördes utan provokation, med ett livsfarligt vapen och på nära håll. Rätten tar också fasta på dådets hänsynslöshet och grymhet - "beskjutningen är närmast att likna vid en avrättning".

Ska ge livstid

Tingsrätten beslutar att Amin Moayed Abedi ska dömas för mord - och inte dråp.
Mord ska ge fängelse eller livstid. Malmö tingsrätt utesluter livstid efter som det här dådet trots allt inte tillhör de allvarligaste fallen av mord.
Återstår att välja en strafftid mellan tio och 18 år. Slutsatsen blir 15 år.
Här sköts den 23-årige gängledaren ihjäl. Foto: Stig-Åke Jönsson / ScanpixMordet på Söderkulla hade föregåtts av flera skjutningar och bombattacker i samma gängmiljö. Fram till i augusti hade ingen dött.

Mördad på Stortorget

Efter augusti har våldet fortsatt och närmast fått karaktär av blodsfejd.
Siste januari sköts en man ihjäl på Stortorget i Malmö. Den mördade 23-åringens bror är häktad misstänkt för det mordet.
Per Lindelöw
Per Lindelöw

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag