Han är Sveriges värsta seriemördare

Erik dömdes till sluten psykiatrisk vård, men har nu varit fri sedan 1990-talet. När Expressen träffade honom i hans hem var han vänlig - men ville inte säga så mycket om det som hände på Östra sjukhuset. "Nej, nej. Jag har lagt allt det där bakom mig. Jag har gått vidare och tänker aldrig på det.".

MALMÖ. I januari 1979 erkände Erik 27 mord.

Senare dömdes han för elva av dem.

- Jag har gått vidare och tänker aldrig på det, säger Sveriges värste seriemördare när vi träffar honom hemma i hans lägenhet i en stad i Sydsverige.

Erik dömdes till sluten psykiatrisk vård, men har nu varit fri sedan 1990-talet. När Expressen träffade honom i hans hem var han vänlig - men ville inte säga så mycket om det som hände på Östra sjukhuset. "Nej, nej. Jag har lagt allt det där bakom mig. Jag har gått vidare och tänker aldrig på det.".
Foto: Henrik Högströmer

Hösten 1978 avled patient efter patient på långvårdsavdelningen på Östra sjukhuset i Malmö. Sjuksköterskor och biträden stod hjälplösa när åldringarna på avdelning 26 plötsligt blev allvarligt sjuka, led oerhört och i många fall avled in efter utdragen dödskamp.

I januari 1979 - efter 99 dagar av skräck - uppdagades anledningen till det osedvanligt höga antalet döda. Beredskapsarbetaren Erik, bara 18 år, hade i obevakade ögonblick hämtat flaskor med rengöringsmedlen Gevisol och Ivisol, och sedan hällt det frätande giftet rakt ned i de åldriga patienternas strupar.

Erkände sig skyldig

Erik greps och anhölls. I förhör erkände han att han var skyldig till 27 mord, vilket gör honom, utan konkurrens, till landets genom tiderna värsta seriemördare. Han berättade för chockade förhörsledare exakt hur han gjort och visade till en början inga tecken på ånger. Hans enda motiv var att han "tyckte synd" om de gamla människorna.

Dömdes för elva mord

På hösten 1979 dömdes Erik för elva mord och 16 mordförsök. Rätten tvivlade inte på Eriks uppgifter att han dödat ännu fler. Men då många av hans offer redan hade begravts var det omöjligt att få fram tillräcklig teknisk bevisning för att kunna ställa honom till svars för alla dödsfall.

36 år efter den hemska höstvintern på Malmö östra sjukhus bor Erik i en centralt belägen lägenhet i en stad i södra Sverige. Han dömdes till sluten psykiatrisk vård, men har varit en fri man sedan 1990-talet.

- Jag trivs bra här, det gör jag, säger Erik, 55, när vår reporter träffar honom.

Han är vänlig och försynt. Sällan håller han kvar ögonkontakt mer än ett par sekunder. Erik berättar att han har ett arbete som han trivs med och att han ser fram emot sommaren.

Chefsåklagare Sten Runerheim med giftburken Gevisol. 18-årige Erik dödade patienterna genom att hälla det koncentrerade och starkt frätande rengöringsmedlet rakt ner i deras strupar
Foto: Torbjörn Andersson

"Lagt det bakom mig"

Men han vill inte berätta om det som hände på Östra sjukhuset i slutet på 1970-talet. När det kommer på tal, blir hans svar kortare och han börjar flacka med blicken.

- Nej, säger han och tittar ut mot dörren.

- Nej, nej. Jag har lagt allt det där bakom mig. Jag har gått vidare och tänker aldrig på det.

Men för de andra som arbetade på avdelning 26 är de hemska minnena fortfarande levande. Första skötare Judit Olsson minns hösten 1978 och våren 1979 med fasa. Hon minns hur det ofta var Erik själv som upptäckte patienterna med de svåra symtomen.

"Han bockade artigt"

- Han kom och knackade på sköterskeexpeditionen, bockade mycket artigt och sa: "Syster, i den där salen finns nog någon som är sjuk, berättar Judit Olsson.

- Outspädd Gevisol, det var ju rena giftet. Och han valde inte ut särskilt dåliga offer, det var rent slumpmässigt, en här och en där, säger hon.

Det äldsta mordoffret var Karolina Nilsson som just fyllt 100 år. Hon var äldst på avdelningen men förvånansvärt pigg för sin ålder.

- Det var hemskt att se hur hon såg ut. Kanske det hemskaste jag någon sett, vittnar en sköterska som inte klarade av att vara kvar i rummet medan Karolina kämpade för sitt liv. 

     

 

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!