Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han är miljardären som jagar med  Zlatan

PÅ HEMMAPLAN. Om några veckor lanseras appen "Zlatan unplugged" i Frankrike. Dan Olofssons företag är värd för appen - tror att Zlatan kommer vara PSG trogen resten av karriären. Foto: Christer Wahlgren

Han jagar med Zlatan, åker på helgresor till Armenien och vill lyfta in nya företagare i samhället.

Miljardären Dan Olofsson bestämmer över sin egen tid.

- Jag gör ingen skillnad på vad som är jobb och vad som är fritid. Det går ihop.

VÄXTE UPP PÅ JÄGERSROVÄGEN I MALMÖ

Född: 1950. Uppvuxen på Jägersrovägen i Malmö med mamma, pappa och fem syskon.

Familj: Fru Christin (gifta sedan 40 år) och barnen Johan, Andreas och Hanna.

Bor: Villa i Malmö och hus i Sydafrika. Även hus i Jämtland och på Franska rivieran.

Utbildning: Väg- och vatteningenjörsexamen.

Intressen: Jakt, musik natur, fotboll.

Företag: Dan Olofsson startade 1986 det som nu blivit Danirkoncernen. Danir är ägare till bland andra den börsnoterade IT-koncernen Sigma AB, Thanda private game reserve, projektet World village of women sports i Malmö, Danir marketing AB och Advantum infotech Scandinavia.

Engagemang: Bland annat genom organisationen Star for life som arbetar preventivt mot spridningen av hiv/aids.

SAGT OM ZLATAN-APPEN

Zlatan...

...på presskonferensen inför landskampen mot Österrike:

Det är inte för att sänka media. Utan för att ge en helt annan syn och annan tillgång till mig och följa med ända in i omklädningsrummet. Kanske. Det är en massa där jag ger mina största ögonblick. Det är bara att gå in.

Patrick Ekwall...

... i KvP16/10.

Men Zlatan gick (surprise, surprise) sin egen väg. För Zlatan vill inte förlora inte någon match i någon form och framför allt inte några pengar, inte helt säker på att han skämtar när han säger att han borde ha tio procent på allt som skrivs om honom.

Därför blir det en egen app, som är som ett Instagramkonto och ingen revolution, där han kan äga alla rättigheter och (förhoppningsvis) tjäna en hacka så att han kan skjuta svälten från dörren ytterligare en bit bort.

Jag har inga problem med det, har du kraften i form av ditt namn behöver du inte skänka ägandet av ditt material till Facebook, Instagram, Twitter, TV4, Expressen eller Aftonbladet.

Om det nu är så att det är det som är viktigast, eller om det är att ta den smidigaste och mest besökta vägen rakt ut till sina fans. Den hade varit via Instagram eller Twitter och inte i en app där du sorteras in bland Body Shop, lekmer.se och Skånela.

Dan Olofsson bor några frisparkar ifrån Zlatans osålda hus. Fotbollsspelaren och entreprenören har mer gemensamt än så. Olofssons företag Mikz är värd för "Zlatan unplugged". Det vill säga Ibrahimovics exklusiva kanal där Zlatan själv visar bilder och berättar om sin fotbollsvardag.

- Jag presenterade idén för Zlatan och Helena i våras i Paris och de tände direkt, säger Dan Olofsson som givetvis ser de fördelar som värvningen för med sig för Mikz i stort.

- Det behöver man ju inte vara Einstein för att räkna ut.

Patenterat leende

Appen fick största möjliga genomslag när den presenterades med det, numera patenterade leendet, i samband med landslagssamlingen mot Österrike. Men samtidigt höjdes röster från journalister som fruktar att den egna kanalen kommer innebära mindre till andra medier.

En oro som Olofsson menar är obefogad, åtminstone till delar.

- Självklart kommer Zlatan att ställa upp på presskonferenser även i fortsättningen, men med appen får du grejer som du inte får på en presskonferens.

"Zlatan unplugged" ska lanseras i Frankrike om några veckor och flera länder står på tur.

Hur mycket hemma-hos blir det?

- Det är ju Zlatan själv som drar den gränsen men jag tror ju inte att han kommer att skriva att i dag ska hela familjen åka till Disneyworld då skulle ju fansen ha flockats. Men syftet är ju att han ska vara personlig.

Entreprenören och fotbollsspelaren träffades första gången i Milano. Zlatan tog kontakten och sedan dess umgås de. Ett av de gemensamma intressena är jakt. Dan Olofsson har haft skyttekungen som gäst på sin egendom i Jämtland.

- Det märktes att han uppskattade lugnet i skogen och att inte vara påpassad. Det gillade han väldigt mycket, säger Dan Olofsson.

Hur är han som jägare?

- Han är duktig men man får komma ihåg att han bara jagat i några år. Det är ju skillnad mot någon som till exempel är född på fjället och har jagat sedan barnsben.

Vistelsen i Jämtland gav uppenbarligen Zlatan blodad tand för spelaren har återvänt flera gånger till Offerdal.

- Jag upplever honom som en väldigt ödmjuk och försynt person privat. På plan kan han uppfattas som aggressiv och burdus men det är ju när han har taggat upp.

Vad har ni gemensamt?

- Tja...vi är ju Malmöpågar båda två.

Uppskattningen för fotboll ryms även i andra delar av Olofssons verksamhet. Dan Olofsson tror på guld för MFF och håller på laget men har valt att satsa pengar och engagemang i Ldb.

- Vi satsar på underdogen, säger Dan Olofsson som motiverar engagemanget på flera sätt.

Win-win

Malmödamerna hotades av konkurs och i sammanslagningen med FC Rosengård finns det flera sociala projekt som lockar Dan Olofsson. Att ha både en elitverksamhet och ett socialt engagemang är en win-winkombination för en filantrop.

För Olofsson, som är både född, uppvuxen och har varit Malmö trogen genom livet, är det tydligt att det finns två sidor av stan. Dels framsidan av myntet med högskola, bro och nya verksamheter och dels baksidan av myntet som är desto skitigare med ett utanförskap som riskerar att cementeras.

- Vi är bland de sämsta i världen på att integrera våra invandrare, säger Dan Olofsson.

Det är bland annat de tankarna som ligger bakom Uppstart Malmö där man samlat kunskap och kapital för att hjälpa entreprenörer komma loss. Målet när man drog i gång 2011 var att 1 000 personer skulle ha kommit i nya jobb inom tre år.

- Och dit har vi redan nått, säger Dan Olofsson.

Anledningen till att han ställer upp på den här typen av projekt är dels att han har råd men också att han anser att det ger något tillbaka. Han berättar om en invandrarkvinna som fick hjälp genom Uppstart Malmö att sätta i gång en städfirma och som numera driver ett bolag där tolv andra invandrarkvinnor får sysselsättning och utkomst.

- Och när du hör en sådan historia så blir du glad helt enkelt.

Dan Olofsson, som i dag är god för miljarder, började som anställd väg- och vatteningenjör. Banan som entreprenör och företagsbyggare började med en känsla av att "man kanske borde prova sina vingar".

16 olika styrelser

Och den känslan har slagit väl ut. Sedan tolv år tillbaka har Dan Olofsson inget operativt uppdrag men sitter i styrelser i 16 olika bolag, Att bygga och driva företag triggar fortfarande.

- Att skapa något från scratch, det är fascinerande, säger Dan Olofsson som beskriver sig själv som en självägande bonde med mandat att bestämma över sin egen tid och sina resurser.

Är det många som hör av sig och vill att du ska bidra till olika saker?

- Det händer varje vecka. Jag kan ju inte engagera mig i alla men i vissa fall kan jag hjälpa till. Men jag kan ta beslut på studs, säger Dan Olofsson.

Men Olofsson har råd att lägga sitt eget schema. Den här veckan har han till exempel varit på älgjakt och i helgen ska han och hans fru Christin åka till Armenien för att hälsa på en bekant. Det finns inga täta skott mellan arbete och fritid. Allting går ihop och idéer till nya projekt föds fortfarande.

- Det är sällan i strukturerade sammanhang som möten och så utan mer när man snackar och har det lite trevligt bredvid. Då plötsligt kommer det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!