PÅ HEMMAPLAN. Om några veckor lanseras appen "Zlatan unplugged" i Frankrike. Dan Olofssons företag är värd för appen - tror att Zlatan kommer vara PSG trogen resten av karriären. Foto: Christer Wahlgren
PÅ HEMMAPLAN. Om några veckor lanseras appen "Zlatan unplugged" i Frankrike. Dan Olofssons företag är värd för appen - tror att Zlatan kommer vara PSG trogen resten av karriären. Foto: Christer Wahlgren

Han är miljardären som jagar med  Zlatan

Publicerad

Han jagar med Zlatan, åker på helgresor till Armenien och vill lyfta in nya företagare i samhället.

Miljardären Dan Olofsson bestämmer över sin egen tid.

- Jag gör ingen skillnad på vad som är jobb och vad som är fritid. Det går ihop.

Dan Olofsson bor några frisparkar ifrån Zlatans osålda hus. Fotbollsspelaren och entreprenören har mer gemensamt än så. Olofssons företag Mikz är värd för "Zlatan unplugged". Det vill säga Ibrahimovics exklusiva kanal där Zlatan själv visar bilder och berättar om sin fotbollsvardag.

- Jag presenterade idén för Zlatan och Helena i våras i Paris och de tände direkt, säger Dan Olofsson som givetvis ser de fördelar som värvningen för med sig för Mikz i stort.

- Det behöver man ju inte vara Einstein för att räkna ut.

Patenterat leende

Appen fick största möjliga genomslag när den presenterades med det, numera patenterade leendet, i samband med landslagssamlingen mot Österrike. Men samtidigt höjdes röster från journalister som fruktar att den egna kanalen kommer innebära mindre till andra medier.

En oro som Olofsson menar är obefogad, åtminstone till delar.

- Självklart kommer Zlatan att ställa upp på presskonferenser även i fortsättningen, men med appen får du grejer som du inte får på en presskonferens.

"Zlatan unplugged" ska lanseras i Frankrike om några veckor och flera länder står på tur.

Hur mycket hemma-hos blir det?

- Det är ju Zlatan själv som drar den gränsen men jag tror ju inte att han kommer att skriva att i dag ska hela familjen åka till Disneyworld då skulle ju fansen ha flockats. Men syftet är ju att han ska vara personlig.

Entreprenören och fotbollsspelaren träffades första gången i Milano. Zlatan tog kontakten och sedan dess umgås de. Ett av de gemensamma intressena är jakt. Dan Olofsson har haft skyttekungen som gäst på sin egendom i Jämtland.

- Det märktes att han uppskattade lugnet i skogen och att inte vara påpassad. Det gillade han väldigt mycket, säger Dan Olofsson.

Hur är han som jägare?

- Han är duktig men man får komma ihåg att han bara jagat i några år. Det är ju skillnad mot någon som till exempel är född på fjället och har jagat sedan barnsben.

Vistelsen i Jämtland gav uppenbarligen Zlatan blodad tand för spelaren har återvänt flera gånger till Offerdal.

- Jag upplever honom som en väldigt ödmjuk och försynt person privat. På plan kan han uppfattas som aggressiv och burdus men det är ju när han har taggat upp.

Vad har ni gemensamt?

- Tja...vi är ju Malmöpågar båda två.

Uppskattningen för fotboll ryms även i andra delar av Olofssons verksamhet. Dan Olofsson tror på guld för MFF och håller på laget men har valt att satsa pengar och engagemang i Ldb.

- Vi satsar på underdogen, säger Dan Olofsson som motiverar engagemanget på flera sätt.

Win-win

Malmödamerna hotades av konkurs och i sammanslagningen med FC Rosengård finns det flera sociala projekt som lockar Dan Olofsson. Att ha både en elitverksamhet och ett socialt engagemang är en win-winkombination för en filantrop.

För Olofsson, som är både född, uppvuxen och har varit Malmö trogen genom livet, är det tydligt att det finns två sidor av stan. Dels framsidan av myntet med högskola, bro och nya verksamheter och dels baksidan av myntet som är desto skitigare med ett utanförskap som riskerar att cementeras.

- Vi är bland de sämsta i världen på att integrera våra invandrare, säger Dan Olofsson.

Det är bland annat de tankarna som ligger bakom Uppstart Malmö där man samlat kunskap och kapital för att hjälpa entreprenörer komma loss. Målet när man drog i gång 2011 var att 1 000 personer skulle ha kommit i nya jobb inom tre år.

- Och dit har vi redan nått, säger Dan Olofsson.

Anledningen till att han ställer upp på den här typen av projekt är dels att han har råd men också att han anser att det ger något tillbaka. Han berättar om en invandrarkvinna som fick hjälp genom Uppstart Malmö att sätta i gång en städfirma och som numera driver ett bolag där tolv andra invandrarkvinnor får sysselsättning och utkomst.

- Och när du hör en sådan historia så blir du glad helt enkelt.

Dan Olofsson, som i dag är god för miljarder, började som anställd väg- och vatteningenjör. Banan som entreprenör och företagsbyggare började med en känsla av att "man kanske borde prova sina vingar".

16 olika styrelser

Och den känslan har slagit väl ut. Sedan tolv år tillbaka har Dan Olofsson inget operativt uppdrag men sitter i styrelser i 16 olika bolag, Att bygga och driva företag triggar fortfarande.

- Att skapa något från scratch, det är fascinerande, säger Dan Olofsson som beskriver sig själv som en självägande bonde med mandat att bestämma över sin egen tid och sina resurser.

Är det många som hör av sig och vill att du ska bidra till olika saker?

- Det händer varje vecka. Jag kan ju inte engagera mig i alla men i vissa fall kan jag hjälpa till. Men jag kan ta beslut på studs, säger Dan Olofsson.

Men Olofsson har råd att lägga sitt eget schema. Den här veckan har han till exempel varit på älgjakt och i helgen ska han och hans fru Christin åka till Armenien för att hälsa på en bekant. Det finns inga täta skott mellan arbete och fritid. Allting går ihop och idéer till nya projekt föds fortfarande.

- Det är sällan i strukturerade sammanhang som möten och så utan mer när man snackar och har det lite trevligt bredvid. Då plötsligt kommer det.

Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag