Hajen. Foto: PRIVATHajen. Foto: PRIVAT
Hajen. Foto: PRIVAT
Michael Jackson. Foto: PRIVATMichael Jackson. Foto: PRIVAT
Michael Jackson. Foto: PRIVAT
Plants vs zombies. Foto: PRIVATPlants vs zombies. Foto: PRIVAT
Plants vs zombies. Foto: PRIVAT
Sonic hänger i. Foto: PRIVATSonic hänger i. Foto: PRIVAT
Sonic hänger i. Foto: PRIVAT
så svetten pärlar. Här pärlar Johan Karlgren tillsammans med kusinerna Carl, 15, och Gabriel Konstenius, 13, samt sina barn Kai, 7, och Zelda, 10. Foto: PRIVATså svetten pärlar. Här pärlar Johan Karlgren tillsammans med kusinerna Carl, 15, och Gabriel Konstenius, 13, samt sina barn Kai, 7, och Zelda, 10. Foto: PRIVAT

så svetten pärlar. Här pärlar Johan Karlgren tillsammans med kusinerna Carl, 15, och Gabriel Konstenius, 13, samt sina barn Kai, 7, och Zelda, 10.

 Foto: PRIVAT

Han är konstnären som lever för pärlorna

Publicerad

Gatukonstnären Johan Karlgren kan vara Sveriges enda professionella pärlplattspysslare.

De riktiga pärlorna delar han med sig av på sitt Instagramkonto.

– Det är ful- och nördkultur som jag själv går igång på, säger Johan Karlgren.

I torsdags besökte Johan Karlgren Osby och lade pärlplattor med skånska ungdomar, men Johan och hans "lilla doktorsväska" har rest runt hela sommaren.

– Om någon hade sagt till mig för 15-20 år sedan att jag skulle sitta och pärla och tycka att gamla strykjärn är sexiga hade jag nog inte trott på det, säger han och skrattar.

Att han som tv-spelsnörd skulle falla platt för pärlkonsten var en slump. Efter att han och dottern Zelda, 10, - ja, som tv-spelet - hade spelat den gamla Nintendo-klassikern Ice Hockey tillsammans, började dottern göra pärlplattsversioner av karaktärerna. Johan Karlgren hängde på och snart hade de pärlat alla karaktärer ur det första Zelda-spelet.

När han senare fick i uppdrag att anordna en hantverksmarknad hemma i Motala fick han svårt att fylla platserna. Lösningen blev att han och barnen ställde upp med ett eget pärlbord.

– Bara den första timmen upptäckte jag att jag sålde hur bra som helst. Och sedan spann det på, säger Johan Karlgren.

I samma veva startade han sitt Instagramkonto @pappasparlor, där han flörtar flitigt med tv-spelsnördarna, men slänger även in en och annan referenser från populärkulturen och ett visst mått "riktig" konst.

"Man kan göra vad man vill"

– Men det är ju fulkultur hela vägen. Lite "Mona Lisa" och "Skriet" har jag också gjort, men annars är det mest tv-spel och cheesy 80-talsfilm, säger han.

Kontot har i dag över 20 000 följare, och har inspirerat många.

– Förra hösten fick jag dagligen meddelanden där mestadels män visade upp vad de hade skapat med sina barn, säger Johan Karlgren.

Till slut kom Johan Karlgren till ett vägskäl: Att driva familjen till vansinne genom fortsatt pärlande i hemmet - eller att satsa helhjärtat.

Valet föll på det senare.

Nu lever han på att bygga pärlplattor och vill använda sitt nyvunna inflytande som förebild.

– Att pyssla är ju generellt en kvinnlig syssla och därför har jag nog fått mycket uppmärksamhet. Men för mig känns det viktigt att kunna visa för barn att man kan göra vad man vill oavsett om man är kille eller tjej.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag