Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Han är konstnären som lever för pärlorna

Hajen. Foto: PRIVAT
Michael Jackson. Foto: PRIVAT
Plants vs zombies. Foto: PRIVAT
Sonic hänger i. Foto: PRIVAT

så svetten pärlar. Här pärlar Johan Karlgren tillsammans med kusinerna Carl, 15, och Gabriel Konstenius, 13, samt sina barn Kai, 7, och Zelda, 10.

Foto: PRIVAT

Gatukonstnären Johan Karlgren kan vara Sveriges enda professionella pärlplattspysslare.

De riktiga pärlorna delar han med sig av på sitt Instagramkonto.

– Det är ful- och nördkultur som jag själv går igång på, säger Johan Karlgren.

Johans guide till pärleporten

Gå till närmaste butik som säljer pärlor. Köp inte de billigaste och inte bland- ade påsar. "Om man måste sortera det första man gör försvinner allt det roliga och dödar det kreativa."

Fynda ett gammalt strykjärn på loppis. "Helst ska man kunna spegla sig på undersidan och det får gärna vara vinrött. Ett 50-kronors strykjärn på loppis slår vilket 2000W-monster från närmaste elektronikbutik som helst."

Titta på Pappas Pärlors Youtube- filmer och googla dig fram för inspiration och mönster. Nätet kryllar av kreativa pärlkonstnärer.

I torsdags besökte Johan Karlgren Osby och lade pärlplattor med skånska ungdomar, men Johan och hans "lilla doktorsväska" har rest runt hela sommaren.

– Om någon hade sagt till mig för 15-20 år sedan att jag skulle sitta och pärla och tycka att gamla strykjärn är sexiga hade jag nog inte trott på det, säger han och skrattar.

Att han som tv-spelsnörd skulle falla platt för pärlkonsten var en slump. Efter att han och dottern Zelda, 10, - ja, som tv-spelet - hade spelat den gamla Nintendo-klassikern Ice Hockey tillsammans, började dottern göra pärlplattsversioner av karaktärerna. Johan Karlgren hängde på och snart hade de pärlat alla karaktärer ur det första Zelda-spelet.

När han senare fick i uppdrag att anordna en hantverksmarknad hemma i Motala fick han svårt att fylla platserna. Lösningen blev att han och barnen ställde upp med ett eget pärlbord.

– Bara den första timmen upptäckte jag att jag sålde hur bra som helst. Och sedan spann det på, säger Johan Karlgren.

I samma veva startade han sitt Instagramkonto @pappasparlor, där han flörtar flitigt med tv-spelsnördarna, men slänger även in en och annan referenser från populärkulturen och ett visst mått "riktig" konst.

"Man kan göra vad man vill"

– Men det är ju fulkultur hela vägen. Lite "Mona Lisa" och "Skriet" har jag också gjort, men annars är det mest tv-spel och cheesy 80-talsfilm, säger han.

Kontot har i dag över 20 000 följare, och har inspirerat många.

– Förra hösten fick jag dagligen meddelanden där mestadels män visade upp vad de hade skapat med sina barn, säger Johan Karlgren.

Till slut kom Johan Karlgren till ett vägskäl: Att driva familjen till vansinne genom fortsatt pärlande i hemmet - eller att satsa helhjärtat.

Valet föll på det senare.

Nu lever han på att bygga pärlplattor och vill använda sitt nyvunna inflytande som förebild.

– Att pyssla är ju generellt en kvinnlig syssla och därför har jag nog fått mycket uppmärksamhet. Men för mig känns det viktigt att kunna visa för barn att man kan göra vad man vill oavsett om man är kille eller tjej.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!