Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Han anmälde rasistisk fest - trakasseras

Jallow Momodou anmälde studentfesten på Hallands nation där en slavauktion iscensattes. Efter det har han trakasserats pch bland annat har en affisch där han kallas "negerslav" hängts upp.

Jallow Momodou polisanmälde Hallands nation i Lund efter att studenter klätt ut sig till slavar på en fest. 

Nu trakasseras han på sin arbetsplats med affischer som kallar honom för "negerslav". 

- Det känns obehagligt att det är riktat mot mig personligen. Bilden är smaklös och rasistisk, säger han.

Jallow Momodou är aktiv inom Afrosvenskarnas riksförbund och tog väldigt illa vid sig när studenter på Lunds universitet anlände till en studentfest utklädda till svarta slavar och iscensatte en slavauktion. 


"Känns jobbigt"

 Han polisanmälde händelsen för hets mot folkgrupp och fördömde agerandet i media. 

 Nu har han själv utsatts för rasistiska trakasserier på sin arbetsplats, Malmö högskola. En affisch med texten "Vår negerslav är bortsprungen" och en bild på Momodou har satts upp på en anslagstavla på skolan. Bilden har dessutom gjorts som ett montage där Momodous ansikte satts på en bar kropp med en kedja runt halsen och ett kedjekoppel.

 - Det känns jobbigt, jag har en familj och förutom affischerna skrivs det hemska saker om mig på internet. Jag är väldigt irriterad men inte förvånad. Men det går inte att skrämma mig till tystnad, säger han.


Ska polisanmäla

 Momodou ska polisanmäla affischerna och prata med sin chef på Malmö högskola. Han säger att han tidigare inte fått utstå sådana tydliga trakasserier.

 - Det är uppenbart en reaktion på att jag har polisanmält Hallands nation och att jag står upp för mänskliga rättigheter. Den som gjort den här affischen är uppenbarligen rasist. 

 Att anmälare trakasseras på det här sättet är inte specifikt för hatbrott och polisen i Skåne tar allvarligt på problemen.

 - Vi har ett väl utvecklat brottsoffer- och personsäkerhetsarbete. Det här blir övergrepp i rättssak och det är ett allvarligt brott. Det kan ge två års fängelse, säger Susanne Gosenius, länsansvarig brottsoffersamordnare och ansvarig för hatbrott på Skånepolisen. 

Fördömer affischerna

 Om det är studenter på högskolan som ligger bakom affischerna går inte att säga, men skolan fördömer dem och ska agera på det sätt de kan. 

 - Det ska ju bort omgående, det är självklart. Begår de något olagligt har vi som policy att vi polisanmäler rutinmässigt. Sen har vi disciplinregler och man kan bli avstängd om man stör ordningen och det här kan falla in under det, säger Hans Jonsson, jurist på Malmö högskola.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!