Exet som lämnat blev utsatt för hämndporr

En man i 60-årsåldern från Åstorp åtalas för att han hängt ut sin tidigare partner på nätet genom så kallad hämndporr.

Filmer och sexbilder på kvinnan, tagna medan de var ett par, publicerades på en av världens största porrsajter. Mannen nekar till att är han som har gjort det.

Mannen åtalas vid Helsingborgs tingsrätt för tre brott – grovt olaga integritetsintrång, grovt förtal och olovlig identitetsanvändning.

Enligt kammaråklagare Ulrika Ekvall har han under våren och sommaren förra året skickat både intima bilder och filmer med sin tidigare partner till porrsajten xHamster.

Bilderna visar ”målsäganden naken och i olika sexuella situationer. Målsäganden har kunnat identifieras”, heter det i åtalet.

Mannen anses ha ”gjort intrång i målsägandens privatliv genom att sprida bilder som visar målsägandens sexualliv och nakna kropp”.

Nu har mannen åtalats vid Helsingborgs tingsrätt för bland annat grovt olaga integritetsintrång.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

Hemligstämplat material

För att i möjligaste mån skydda den drabbade kvinnan har Helsingborgs tingsrätt hemligstämplat innehållet i förundersökningsprotokollet.

Åklagare Ulrika Ekvall vill själv inte använda begreppet ”hämndporr”, men bekräftar att paret tidigare har haft en relation som sedan tagit slut.

– Bilderna har tagits medan deras relation pågick. Mannen medger att han har tagit en del av dem men säger att det inte är han som har skickat dem till sajten, säger åklagaren.

– Jag hävdar att detta inte stämmer, att det är han som har sett till att de har publicerats. Och det har gjorts utan hennes samtycke.

Kammaråklagare Ulrika Ekvall anser att mannens brottslighet har varit grov.
Foto: ULF RYD
Lagen mot hämndporr är ganska ny. Det är inte ovanligt att män döms till fängelse för brottet.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Porrsajten hjälpte polisen

Polisens utredare har varit i kontakt med xHamster om publiceringen av bilderna, och fått svar från porrsajten.

– Uppgifterna som sajten har lämnat styrker åtalet, säger Ulrika Ekvall.

Åklagaren anser att brottet är grovt ”eftersom gärningen med hänsyn till bildernas och uppgifternas innehåll, sättet för spridning och spridningens omfattning varit ägnad att medföra mycket allvarlig skada”.

Hämndporr är förbjudet enligt svensk lag sedan 2018 och omfattas av bestämmelsen om olaga integritetsintrång. 

Under de första nio månaderna med den nya lagen dömdes nio personer för brottet. En person dömdes av Borås tingsrätt för grovt brott till nio månaders fängelse.

En man i Stockholmsområdet dömdes så sent som i förra veckan av Attunda tingsrätt till nio månaders fängelse för grovt olaga integritetsintrång och grovt förtal. 

TV: Antalet covid-19 fall har minskat i Skåne

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!