Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hamburgerkedja registrerar kunder

En kameraliknande apparat utanför Burger King i Växjö har enligt P4 Kronoberg samlat in information om kunder. Obs, bilden är tagen vid en annan Burger King-restaurang. Foto: Damian Dovarganes
"Det känns nästan lite integritetskränkande tycker jag, för de kollar upp mitt regnummer och var jag kommer ifrån, det ska de egentligen skita i, jag kommer in för att köpa en hamburgare, sen var jag är från har inte med saken att göra", säger en gäst till radion. OBS, bilden är tagen vid en annan Burger King-restaurang. Foto: Lasse Svensson

En kameraliknande apparat utanför Burger King i Växjö har i cirka en månads tid samlat in information om kunder.

Nu har apparaten tagits ner.

– Vi har startat ett tillsynsärende, säger Josefin Gällerspång, jurist på länsstyrelsen till P4 Kronoberg.

Enligt hamburgerkedjan ska apparaten kontrollera försäljning genom att dokumentera bilarnas registreringsskyltar. Den ansvariga på Burger King säger också att kunderna inte informeras om detta men att apparaten inte är en kamera, utan en sensor som scannar bilnumret och därigenom tar reda på var gästen kommer från rent geografiskt.

Detta har skapat reaktioner hos de kunder P4 Kronoberg pratat med.

– Det känns nästan lite integritetskränkande tycker jag, för de kollar upp mitt registreringsnummer och var jag kommer ifrån, det ska de egentligen skita i. Jag kommer in för att köpa en hamburgare, sen var jag är från har inte med saken att göra, säger en gäst till radion.

Utrustningen avgör

Sedan den första juli 2013 gäller en ny kameraövervakningslag i Sverige. En avgörande faktor när det gäller att avgöra om Burger Kings övervakning är laglig enligt lagen, är att ta reda på vilken typ av utrustning det faktiskt handlar om.

– Det finns en kameraövervakningslag som innehåller bestämmelser, men för att den ska bli tillämplig måste det vara fråga om en kamera i kameraövervakningslagens mening. Det måste vara en kamera som kan filma personer, så det har till viss del att göra med vilken typ av utrustning som används, säger Nicklas Hjertsson, jurist vid Datainspektionen till Kvällsposten.

Vanligt med kameraövervakning

Om det är en sensor som bara klarar av att registrera fordons registreringsnummer – och inte kan identifiera individer – behöver det inte handla om en kamera enligt lagen.

– Det är heller inte ovanligt att hamburgerkedjor och andra snabbmatsrestauranger har tillstånd för kameraövervakning i sina kassor, entréer och drive-throughluckor.

Nicklas Hjertsson kan inte säga om den aktuella apparaten är laglig enligt kameraövervakningslagen eller inte. Rör det sig inte om en kamera, kan utrustningen i stället prövas mot andra bestämmelser, som personuppgiftslagen – PUL – till exempel.

Måste informera

Nicklas Hjertsson hänvisar till ett tidigare fall som hamnade på Datainspektionens bord, och som påminner om det aktuella ärendet. Det handlade om en galleria där ett företag registrerade kundernas registreringsskyltar med hjälp av en sensor när de körde in i garaget. Med hjälp av uppgifterna man fick fram därigenom, kunde företaget skapa riktad reklam till bilförarna.

I det fallet fann Datainspektionen att företagets behandling av uppgifterna var tillåten. Däremot uppmanade myndigheten företaget att informera kunderna om övervakningen.

– Folk skulle få information om vad som hände när de körde förbi den här sensorn.

Tagit bort kameran

Eftersom apparaten är riktad mot en plats där allmänheten har tillträde är det länsstyrelsen som ska avgöra om ett tillstånd behövs. Josefin Gällerspång, jurist på länsstyrelsen, säger till P4 Kronoberg att de inte kan utesluta att det inte rör sig om någon personlig övervakning.

Vi har fått uppgifter om att det finns en övervakningskamera uppsatt och Burger King saknar tillstånd till kameraövervakning. Därför har vi startat ett tillsynsärende.

Efter uppmärksamheten har nu Burger King valt att plocka ner apparaten.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!