Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hamasledare hedersgäst i Folkets Park

Här, i Folkets Park i Malmö, ska flyktingkonferensen äga rum med början i morgon. Minst tusen deltagare från hela Europa väntas delta.

MALMÖ. Flyktingministern i den Hamasledda palestinska regeringen har beviljats visum och kommer till Malmö i morgon för att delta i en flyktingkonferens som hedersgäst.

En av arrangörerna till konferensen är vice ordförande i hjälporganisationen al-Aqsa - en organisation som misstänks finansiera terrorism och som utreds av Säpo.

För bara två dagar sedan kom beskedet att gruppledaren i terrorstämplade Hamas, Salah Mohammad al-Baradwil, nekats visum till Schengenområdet. Det var meningen att al-Baradwil skulle ha deltagit i ett möte i Malmö 16 maj, arrangerat av bland andra palestinska föreningen.

Beviljat visum

 Därför blev förvåningen i går stor när det meddelades att det svenska generalkonsulatet i Jerusalem beviljat flyktingminister Atef Adwan visum. - Generalkonsulatet har utfärdat visa för flyktingministern och ytterligare ett antal personer, säger Fredrik Florén på UD:s Mellanösternenhet till TT.  UD är noga med att betona att ingen svensk minister eller regeringstjänsteman kommer att träffa Adwan under deras Sverigebesöket.

Planerad sedan länge

 Helgens konferens i Folkets Park i Malmö kommer att samla minst 1 000 palestinier från hela Europa. - Den här konferensen har inget med det inställda mötet 16 maj att göra, säger Khabisa Jamal, talesman för Palestinska föreningen i Malmö. Vi ska diskutera de palestinska flyktingarnas möjligheter att återvända till sitt hemland. Då är det naturligt att den palestinske flyktingministern deltar. En annan av arrangörerna till konferensen är Marwan el Ali, vice ordförande i insamlingsorganisationen al-Aqsa spannmål i Malmö. al-Aqsa-stiftelsen är sedan snart tre år tillbaka terroriststämplad av USA och FN och föremål för en förundersökning från Säpos sida. Stiftelsen misstänks ha slussat välgörenhetspengar till Hamas som sedan använt pengarna till terrordåd i Israel. Flera EU-länder har stängt al-Aqsa-kontor och spärrat stiftelsens insamlingskonton. I Danmark åtalades nyligen de ansvariga för kontoret i Köpenhamn. I en intervju i Sydsvenskan i februari tillbakavisade Marwan el Ali alla misstankar om terrorism och hävdade att pengarna går till föräldralösa barn i Palestina.

Mycket kritisk

 Moderaten Thorbjörn Lindhqvist, kommunstyrelsens vice ordförande i Malmö, är mycket kritisk till att den palestinske flyktingministern beviljats visum. - Så länge inte Hamas klart och tydligt tar avstånd från våld och kravet på staten Israels utplåning finns det inga förutsättningar för en dialog, säger han. Det har både EU och FN slagit fast. Miljöpartistiske riksdagsledamoten Yvonne Ruwaida deklarerade dock i går att hon kommer att träffa flyktingministern i helgen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!