Hamas värd i Malmö fick 460 000 av kommunen

STÅR FAST VID BIDRAGET. Fritidsförvaltningens chef Jane Andersson anser det helt rätt att Palestsinska föreningen fått en halv miljon.
Foto: RYD ULF

MALMÖ. Här är kvinnan som gav 460 000 kronor till Palestinska föreningen. Föreningen som står som värd åt terroriststämplade Hamas.

- De kan få bidrag nästa år också. Bidraget baseras på deras ungdomsverksamhet, det är ett helt annat regelverk, säger Jane Andersson, chef vid Malmö stads fritidsförvaltning.

Malmömoderaten Thorbjörn Lindhqvist tycker att det är "häpnadsväckande" att en kommunstödd förening bjuder in Salah Muhammad al-Bardawil från terroriststämplade Hamas till samtal. - Jag utgår ifrån att kommun har någon bestämmelse kopplad till föreningsstödet där demokratiska värden tas upp, säger han till Kvällsposten.

"Den är demokratisk"

 Palestinska föreningen som blir värd för hamas vid besöket i Malmö i maj fick 460 000 kronor i bidrag av Malmö stad. Jane Andersson, chef för    föreningsavdelningen på fritidsförvaltningen i Malmö, står fast vid sitt beslutet om bidraget. Trots terroriststämpeln. Malmö stad har demokratikrav, men de gäller bara föreningen själv, förklarar hon.

"Tar ingen ställning"

 - Föreningen ska vara demokratiskt uppbyggd och öppen för alla. Och det är den ju, säger Jane Andersson. - De 460 000 kronorna som palestinska föreningen har fått baserar sig på ungdomsverksamheten 2005, till exempel fotboll. Pengarna har alltså inget med 2006 års aktiviteter att göra, påpekar Jane Andersson.

"Folkvald ledare"

 - Dessutom är det en folkvald ledare som kommer.  - Palestinska föreningen tar inte ställning varken för nuvarande regeringens politik, eller föregående, säger Jane Andersson. Palestinska föreningen har chans att få bidrag 2006 också.  Fusk, ekonomiskt slarv eller stadgar som utestänger folk - det är sådant som kan få föreningar avstängda.  Inte val av gästföreläsare.  Men moderaterna kräver nu att bidraget till palestinska föreningen ska ses över.

FAKTA

Hamas
Hamas grundades när den första palestinska intifadan bröt ut på 1980-talet och har sina rötter i Muslimska brödraskapet.

Till en början stödde Israel rörelsen som en motvikt till Yasser Arafats PLO.
Hamas blev militant 1987 och har utfört otaliga terrordåd i Israel med hundratals dödsoffer.
Hamas är terrorstämplat av EU och USA.
Sedan ett år tillbaka iakttar dock Hamas en informell vapenvila.
Efter Arafats död 2004 gav sig Hamas in i partipolitiken.
Hamas bedriver också omfattande allmännyttig verksamhet som skolor, sjukhus och bistånd till fattiga.
Hamas stadgar slår fast att Israel bör utplånas och att en islamistisk stat grundas i hela det historiska Palestina.
På senare tid har dock Hamas sagt sig kunna acceptera en palestinsk stat på Västbanken och i Gazaremsan, som en "tillfällig" lösning.
(TT)

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!