I juni sköt någon in i en lägenhet på Ramels väg på Rosengård i Malmö. Foto: TTI juni sköt någon in i en lägenhet på Ramels väg på Rosengård i Malmö. Foto: TT
I juni sköt någon in i en lägenhet på Ramels väg på Rosengård i Malmö. Foto: TT
I augusti var det en skjutning på Bragegata i Malmö. Foto: JENS CHRISTIANI augusti var det en skjutning på Bragegata i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN
I augusti var det en skjutning på Bragegata i Malmö. Foto: JENS CHRISTIAN
Det var efter livstidsdömde Peter Mangs alla skottdåd i Malmö som Malmöpolisen började använda den vidare definitionen av skjutning. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSONDet var efter livstidsdömde Peter Mangs alla skottdåd i Malmö som Malmöpolisen började använda den vidare definitionen av skjutning. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON
Det var efter livstidsdömde Peter Mangs alla skottdåd i Malmö som Malmöpolisen började använda den vidare definitionen av skjutning. Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON

Halverat antal skjutningar – efter nytt sätt att räkna

Publicerad

Nu ska statistiken över skottlossningar redovisas på samma sätt i Malmö som i Göteborg och Stockholm. 

Följden blir att antalet skottlossningar fram till 1 november på pappret plötsligt halveras.

Med Malmöpolisens gamla sätt att räkna inträffade under perioden 123 skjutningar. Med den striktare definitionen har det i stället varit 57 skjutningar i staden under årets första tio månader, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi har inte förmedlat en korrekt bild till media och allmänheten, säger biträdande polisområdeschef Mats Karlsson till tidningen.

Luftvapen stryks

Skillnaden är att skjutningar med luftvapen och misstänkta skjutningar som inte bekräftas av tekniska fynd inte längre räknas in i statistiken. 

Men trots det nya sättet att räkna sticker Malmö ut – i förhållande till invånarantal skjuts här avsevärt mer än i Stockholm och Göteborg.

Nytt sätt att räkna efter Peter Mangs

Det var efter livstidsdömde Peter Mangs alla skottdåd i Malmö som Malmöpolisen började använda den vidare definitionen av skjutning.

– En bredare definition är viktig för att kunna fånga upp en ny Peter Mangs. Därför behåller vi den. Men vi kommer bara att använda den internt i fortsättningen, säger Mats Karlsson.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag