Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Halshuggen svan hittad på strand – misstänkt djurplågeri

Den döda svanen låg vid Råå vallar. Foto: Privat
Svanhuvudet låg en bit från kroppen. Foto: Privat

När Agneta Hoberg var ute och gick med hunden hittade hon en halshuggen svan.

Nu utreder polisen fallet som djurplågeri.

– Det var fruktansvärt otäckt, säger Agneta Hoberg till Helsingborgs Dagblad. 

På söndagsmorgonen var Rååbon Agneta Hoberg ute på Råå vallar i Helsingborg och promenerade med sin hund när hon gjorde en makaber upptäckt – en halshuggen svan, skriver Helsingborgs Dagblad.

Hon berättar för tidningen att hon såg att det var en massa fjädrar runt svanen och att det därför såg ut som att ”den hade kämpat”.

Det avhuggna huvudet låg en bit ifrån.

Agneta Hoberg berättar att hon ofta har sett en svanfamilj simma tillsammans ute på havet och tror att det är en av dem, berättar hon för tidningen.

– Det bor en mamma och pappa tillsammans med sina äldre ungar här. Den döda svanen är en av föräldrarna. Det är väldigt sorgligt eftersom svanar håller ihop hela livet, säger hon till HD.

”Fruktansvärt otäckt”

Enligt uppgifter till HD ska vittnen ha hört fyrverkerier och smällare från stranden under lördagskvällen men det är fortfarande oklart om det har något med svanens död att göra.

– Det var fruktansvärt otäckt och jag känner fortfarande ett obehag. Man ska inte spekulera om vad som hänt men jag har svårt att tro att det är ett djur som gjort detta. Huvudet var avhugget rakt av, säger Agneta Hoberg till HD.

Det är fortfarande oklart om det är något djur som orsakat fågelns död eller om det är gjort av människohänder. En polispatrull var dock på plats under dagen och kommer upprätta en anmälan om djurplågeri. 

Samtidigt har kommunen kontaktats för att svanen ska hämtas upp från platsen.

– Det är svårt att säga vad som hänt mer än att det just nu ser ut att vara osannolikt att det rör sig om ett djur som orsakat detta, säger polispatrullen till Helsingborgs Dagblad.