Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hallänningar byggde Rockefeller Center

Bilden från New York 1932 är klassisk - elva arbetare som äter sin lunch på en stålbalk högt över marken.

Att två av dem troligen kom från Okome i Halland är mindre känt.

Det 80 år gamla fotografiet, som togs under bygget av Rockefeller Center, är spritt i böcker och på affischer över hela världen. För fem år sedan visade någon bilden för Britt-Marie Johansson Dufwa. Hon tog sig en extra titt på mannen som sitter sexa från vänster.

- Visst är det pappa, berättar hon för Hallands Nyheter. Jag minns att han under skogspromenad på 70-talet hade talat om en fantastisk bild som togs när de jobbade i en skyskrapa. Det retar mig att jag aldrig förstod att leta rätt på den medan han var i livet.

Pappan hette John Johansson och han var en av ett tiotal unga män från Okome i Halland som på 20-talet utvandrade till Amerika för att söka lyckan.

Dottern: Var orädd för höjder

1935 återvände han till Sverige och bildade familj. Han avled 1982 utan att ha fått se bilden. Dottern Britt-Marie är dock övertygad om att det verkligen är han på bilden.

- Han var rökare. Och min bror brukade säga att pappa alltid var helt orädd för höjder när han jobbade här hemma på gården, berättar hon för Hallands Nyheter.

Den andre mannen som möjligen också var Okomebo är han till vänster om John Johansson. Flera personer i trakten tycker sig känna igen Albin Svensson från Välasjö utanför Okome, även kallad Julles-Albin. Han återvände också till hembygden och dog barnlös 1954.

Omedveten propagandabild

Någon officiell bekräftelse på att det verkligen är de båda svenskarna på bilden finns inte.

Det är heller inte helt fastslaget vem som tog den numera ikoniska bilden, även om de flesta tror på Lewis Hine.

- Han dokumenterade byggnadsarbetarna i New York på ett närmast heroiskt sätt, säger Per Lindström, professor i bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Det har blivit en omedveten propagandabild av ett Amerika på väg mot framtid och välstånd.