Hallänningar byggde Rockefeller Center

Publicerad

Bilden från New York 1932 är klassisk - elva arbetare som äter sin lunch på en stålbalk högt över marken.

Att två av dem troligen kom från Okome i Halland är mindre känt.

Det 80 år gamla fotografiet, som togs under bygget av Rockefeller Center, är spritt i böcker och på affischer över hela världen. För fem år sedan visade någon bilden för Britt-Marie Johansson Dufwa. Hon tog sig en extra titt på mannen som sitter sexa från vänster.

- Visst är det pappa, berättar hon för Hallands Nyheter. Jag minns att han under skogspromenad på 70-talet hade talat om en fantastisk bild som togs när de jobbade i en skyskrapa. Det retar mig att jag aldrig förstod att leta rätt på den medan han var i livet.

Pappan hette John Johansson och han var en av ett tiotal unga män från Okome i Halland som på 20-talet utvandrade till Amerika för att söka lyckan.

Dottern: Var orädd för höjder

1935 återvände han till Sverige och bildade familj. Han avled 1982 utan att ha fått se bilden. Dottern Britt-Marie är dock övertygad om att det verkligen är han på bilden.

- Han var rökare. Och min bror brukade säga att pappa alltid var helt orädd för höjder när han jobbade här hemma på gården, berättar hon för Hallands Nyheter.

Den andre mannen som möjligen också var Okomebo är han till vänster om John Johansson. Flera personer i trakten tycker sig känna igen Albin Svensson från Välasjö utanför Okome, även kallad Julles-Albin. Han återvände också till hembygden och dog barnlös 1954.

Omedveten propagandabild

Någon officiell bekräftelse på att det verkligen är de båda svenskarna på bilden finns inte.

Det är heller inte helt fastslaget vem som tog den numera ikoniska bilden, även om de flesta tror på Lewis Hine.

- Han dokumenterade byggnadsarbetarna i New York på ett närmast heroiskt sätt, säger Per Lindström, professor i bildjournalistik vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Det har blivit en omedveten propagandabild av ett Amerika på väg mot framtid och välstånd.

Anders Bengtsson
Anders Bengtsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag