Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hälften av poliserna går på semester – samtidigt

Semesterstängt för Brobypolisen hela juli.
Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen stänger och Broby får stöttning av Kristianstadpolisen vid behov.
Foto: JENS CHRISTIAN
Brobybon Maria Ahlquist är kritisk.
Foto: JENS CHRISTIAN

På måndagen stänger polisstationen i Broby. 

Och semestertiderna slår hårt även mot andra delar av polisens verksamhet. 

– Vi måste också kunna ge medarbetarna semester. Vi får ingen bra arbetsmiljö om vi skjuter semestrarna framför oss, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen region syd.

Enligt en kartläggning gjord av SVT är polistätheten i Sverige lägst på tio år. Anledningen är ett utbrett missnöje med löneutvecklingen, arbetsvillkoren och organisation.

Under sommarmånaderna är läget värre.  

Polisen har på de allra flesta platser i landet svårt med bemanningen. Skälen är lika logiska som besvärande. Det finns helt enkelt inte tillräckligt många poliser.

– Man kan säga att det som skiljer oss från andra är att vi inte har någon möjlighet att ta in sommarvikarier. Vi måste hantera all ledighet och utbildning med den personal vi har. Sjukvården sätter in vikarier om det finns möjlighet till det. Det har inte vi. Vi är de vi är, säger Magnus Bergman, polisområdeschef i Karlskrona. 

Stänger polisstation

Semestrarna leder också att det inte finns samma möjlighet att besöka polisstationer på glesbebyggda områden. 

I Broby i Östra Göinge stänger man polisstationens reception helt och hållet i juli. 

"Under stängningen hänvisar vi medborgarna till våra polisstationer i till exempel Hässleholm eller Kristianstad", skriver man på sin hemsida. 

Kommunpolisen i Östra Göinge har sedan en tid tillbaka tjänstgjort vid den danska gränsen – och det är inget undantag i sommar. I stället bistår poliser från närliggande områden, som Hässleholm. 

Vid större arrangemang finns dock planerade insatser. Det är just det brottsförebyggande arbetet som tar stryk när semestrarna går i gång. 

På busstorget i Broby hänger många ungdomsgäng på kvällar och helger, vilket för flera äldre invånare blir ett skäl till oro. Dessutom är det problem med bilar som kör för fort genom ortens centrum.
Foto: JENS CHRISTIAN

Hälften är borta

Magnus Bergman är lokalpolischef i Karlskrona. Han bedömer att Karlskrona har ungefär hälften så stor polisstyrka som normalt. 

Det som ställer till det ytterligare i Blekinge är de utökade gränskontrollerna som träder in i dag, måndag. I både Karlshamns hamn och Karlskronas hamn kommer gränskontrollerna att svälja resurser. 

– Vi får prioritera hårt, på ingripandeverksamheten och de utredningar vi är ålagda att följa, säger Magnus Bergman.

– Vi prioriterar de allvarliga brotten där det är frihetsberövade. Särskilt brott mot barn och grova våldsbrott. I övrigt får man ta det efter hand.

"Utmaning för oss"

Halmstad är under månaderna ett sommarparadis. Turister vallfärdar till Halland och det ställer ytterligare krav på polisen. 

– Det känns egentligen märkligt att det är färre poliser när invånarantalet ökar radikalt, säger Krister Adolfsson, polisområdeschef i Halmstad.

– Den ingripande verksamheten kan vi av naturliga skäl inte planera bort. Den påverkas inte på något sätt. Men vi fördelar semestern så att vi har så mycket poliser i tjänst som möjligt.  

Turistinvasion i kombination med färre poliser leder till att situationen blir ansträngd i Kalmar och på Öland.

Varje år kommer mängder av turister till ön. Brotten ökar och det finns färre att ta hand om dem. 

– Det är en utmaning för oss. Men det är samma förutsättningar vi står inför som andra somrar. Öland är en turistattraktion som samlar mycket människor. Samtidigt ska all vår personal ha semester, säger Peter Lagerström, lokalpolisområdeschef i Kalmar och på Öland. 

Vad tycker du om att polisstationen stänger?

Linnea Almviken är nyinflyttad i Broby och tycker det känns otryggt att polisen inte är på plats.
Foto: JENS CHRISTIAN

Linnea Almviken, 24, försäljare, Broby:

– Som nyinflyttad behöver man känna sig trygg i dagens samhälle och det gör man inte utan polisen. Det är inte bra att stänga ner polisstationen när det bor så många barnfamiljer här.

Brobybon Maria Ahlquist är kritisk.
Foto: JENS CHRISTIAN

Maria Ahlquist, 47, affärsbiträde, Broby:

– Vi tycker det är skandalöst med tanke på all skit som händer. Äldre vågar inte ens ta bussen härifrån till Hässleholm.

Dan Nilsson är vaktmästare på en skola i Broby och tycker beslutet är katastrofalt.
Foto: JENS CHRISTIAN

Dan Nilsson, 57, skolvaktmästare, Broby:

– Jag tycker det är en katastrof. Det tar ju långt tid redan för dem att komma hit. Många äldre vågar sig inte ut. Vi har haft många inbrott på skolan och vi får ingen kameraövervakning. Vi har fått flytta våra bilar från skolorna till ett gemensamt förråd för att de förstörde våra bilar när de stod på skolorna.

Särskild insats

Polisens organisation bygger i dag på att poliser kommenderas dit behovet är störst. Efter flera skjutningar i Malmö upprättades en så kallad särskild händelse. Resurser frigörs och kallas till området. 

Polisen i Malmö bedriver flera resurskrävande utredningar.

– Det är självklart, att veckan före midsommar med de skjutningarna slår extra hårt. Där ser vi det som en regional angelägenhet, det är i Malmö det är hårdast tryck. Det ger ringar på vattnet ute i regionen., säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i Malmö. 

– Vi måste också kunna ge medarbetarna semester. Vi får ingen bra arbetsmiljö om vi skjuter semestrarna framför oss. 

Men här ser det bra ut

Grova brott prioriteras, precis som utredningar med frihetsberövade. Det som kan minska är polisens synlighet.

Trots det är läget bättre än på många år i Kronoberg. I Växjö går det att hålla liv i den så kallade Arabysatsningen. Polisen fokuserar på synlighet och närvaro i det område som av polisens Nationella operativa avdelning kallas ett särskilt utsatt område. 

 – Det ser mycket bra ut i förhållande till tidigare somrar. Vi är nöjda med det tillskott vi fått och planeringen inför sommaren har gått mycket bra, säger Klas Fredriksson, tillförordnad chef för lokalpolisområde Växjö till Sveriges Radio. 

Men även om problemen inte är lika stora som förgående somrar ska de som ingår i den ordinarie verksamheten ha semester. 

– Det brottsförebyggande arbetet får förläggas i Malmö, där är behovet störst. Det har vi förståelse för, säger Robert Loeffel, presstalesperson i polisen Kronoberg.  

Robert Loeffel.
Foto: JENS CHRISTIAN

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!