Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Hälften av förvildade korna har fångats in

Korna har vistats i trädgårdar, på huggen och bilvägar. Foto: Privat.
Hälften av 20-talet kor och tjurar har nu fångats in. Foto: Privat.

Ett 20-tal förrymda kor har terroriserat en liten by utanför Alvesta sedan i somras, men byborna menar att problemet pågått i flera år.

Nu rapporterar SVT Småland att hälften har fångats in, men det är fortfarande oklart om djurägaren får någon påföljd.

– Bättre stängsel är en åtgärd som vi har möjlighet att kräva, säger Maria Arfvidsson, djurskyddssamordnare på Länsstyrelsen Kronoberg, till SVT Småland.

Djuren har under flera år återkommande rymt från sin hage, orsaken uppges vara undermålig inhägnad, vilket till slut ledde till att invånarna i den lilla byn i Alvesta kommun polisanmälde djurägaren.

Sedan dess har byborna hört av sig både till polisen och djurägaren varje gång korna ha rymt. 

 

LÄS MER: Här har förvildade kor tagit över byn 

 

Som värst har det varit sedan i somras. Då rymde djuren på nytt, vissa fångades in av djurägaren men inte alla. Sedan dess har dessutom fler och fler djur rymt tills 18 stycken var ute och drog runt över gårdar och hyggen.

Enligt boende i byn är korna helt är helt förvildade, lider brist på mat och vatten samt innebär en trafikfara.

Byborna har polisanmält djurägaren utan resultat. Foto: Privat.

Varken byborna eller länsstyrelsen Kronoberg har den senaste tiden fått tag på djurägaren och problemet har därför fortsatt.

”Daglig kontakt”

Nu verkar det som att problemet i alla fall har börjat åtgärdas, SVT rapporterar på tisdagen att djurägaren, i samråd med länsstyrelsen börjat samla in korna

– Just nu har vi daglig kontakt med djurägaren och följer att han gör sitt bästa för att samla in djuren och sedan kommer vi åka ut på en kontroll och därifrån får vi se hur vi ska agera, säger Maria Arfvidsson till SVT.

Hittills har 10 djur samlats in – nästan hälften kvarstår alltså fortfarande. Jakten på korna försvåras av deras skygghet och att de rör sig över stora områden. 

Byborna menar att korna ständigt rymmer eftersom stängslet är för undermåligt. Hagen har ingen koppling till fallet i artikeln. Foto: EMIL NORDIN

Byborna upplever att problemen har pågått i flera år, och att tiden sedan i somras bara är kulmen. Det är dock fortfarande oklart om länsstyrelsen kommer vidta några åtgärder mot djurägaren, något beslut har inte tagits.

– Först och främst ska djuren in bakom stängsel och få tillgång till foder och vatten. Bättre stängsel är en åtgärd som vi har möjlighet att kräva men vi fattar inget beslut innan vi ser vilket ansvar djurhållaren själv tar, säger Maria Arfvidsson till SVT.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!