Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häktade kommunicerar – genom avloppsrör

Genom avloppsrör har brottmisstänkta kunnat kommunicera med andra intagna
Foto: OLA TORKELSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

Intagna på häktet i Helsingborg har under en längre tid lyckats kommunicera med varandra - genom avloppet.

Kommunikation ska ha skett i princip dagligen och riskerar att påverka pågående brottsutredningar, rapporterar P4 Malmöhus.

– Vi ser allvarligt på det så klart, man ska ju inte kunna göra det överhuvudtaget, säger Jonas Walther, tillförordnad häkteschef i Helsingborg till P4 Malmöhus.

Efter en granskning av över 100 stycken avvikelserapporter från häktet i Helsingborg, framgick det att intagna på häktet under en längre tid kommunicerat mellan cellerna. 

Av rapporterna framgår det att de brottsmisstänkta har kunnat kommunicera mellan cellerna på samma våning men också de på olika våningsplan. Kommunikationen som ska ha skett så gott som dagligen, har möjliggjorts genom avloppsrören i cellerna.

Kan påverka brottsutredningar

Att intagna på häkten under oövervakade former kan kommunicera med varandra kan vara allvarligt. 

Personer som misstänks för allvarliga brott beläggs med restriktioner, beslutade av tingsrätten. Det kan röra sig om att personen inte får ta del av information utifrån men också att personens möjlighet att kommunicera utom begränsas. Orsaken är att den häktade inte ska kunna påverka polisens utredning av de brott personen misstänks för.

Jonas Walther är tillförordnad häkteschef i Helsingborg. Han menar att intagna genom åren, på olika sätt, försökt kommunicera med omvärlden eller med andra intagna. Han hävdar att avloppsmetoden bara är den senaste strategin för de intagna på häktet i Helsingborg. 

– Vi ser väldigt allvarligt på att upprätthålla restriktionerna, men exakt hur det påverkar utredningarna och om det händer det vet inte vi, säger Jonas Walther till P4 Malmöhus. 

”Vid tillsägelser slutar de prata, men efter en kort stund börjar de igen”, står det i en av rapporterna och tonen är till synes uppgiven bland personalen som skriver rapporterna.

Olika åtgärder

Personalen på häktet har fått ta till olika åtgärder för att få bukt med problemet. Bland annat har man flyttat personer som är misstänkta i samma utredning på ett sätt så att de inte ska kunna kommunicera via avloppet. Även patrulleringar dygnet runt har införts för att kunna avbryta olovlig kommunikation.

– Sen har vi andra åtgärder som vi arbetar med men de kan jag tyvärr inte gå in på för då skulle det bli lite kontraproduktivt, säger Jonas Walther till P4 Malmöhus. 


Se mer:

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!