Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häktad SD-politiker
hoppar av fullmäktige

Robin Natzén (SD) uppmärksammades förra året då han poserade på bild med en nazistkeps.
Gnosjö kommunhus där Robin Natzén satt i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.
Foto: GNOSJÖ KOMMUN

Robin Natzén (SD) sitter häktad för grovt vapenbrott.

Nu har han avsagt sin plats i Gnosjös kommunfullmäktige, rapporterar Värnamo Nyheter.

– Vi har bett honom avgå, säger partikollegan Johan Nissinen.

26-årige Robin Natzén, kommunfullmäktigeledamot för SD i Gnosjö, häktades i fredags. Han misstänks för grovt vapenbrott och narkotikabrott.

Samma dag plockades Robin Natzéns namn bort från Sverigedemokraterna i Gnosjös hemsida, där politikerna i kommunfullmäktige presenteras, rapporterar Värnamo Nyheter. Johan Nissinen (SD), riksdagsledamot och fullmäktigeledamot från Värnamo, bekräftar att Robin Natzén har sagt upp sitt uppdrag:

– Vi har flera gånger bett honom att avgå från sin plats i kommunfullmäktige. Han avsade sig uppdraget på vårt årsmöte för några veckor sedan.

Inte godkänd av partiet

Det var på partiets öppna vallista i Gnosjö som Robin Natzén valdes in genom att väljare skrev hans namn på SD-valsedlar. Men enligt Johan Nissinen har Natzén inte blivit godkänd av partiet.

– Han kryssade in sig på vår lista utan att vara godkänd som kandidat. Om han hade gått igenom vår registerkoll hade han blivit ombedd att inte ställa upp i valet. Därför anser jag att han inte suttit för oss i fullmäktige, säger Nissinen.

Även Sverigedemokraternas pressekreterare Henrik Vinge menar att Natzén inte har någon koppling till partiet, förutom att han är invald på ett av deras mandat.

– Det är ingen SD-politiker. Han företräder inte oss. Det är någon slags politisk vilde, har han sagt till Expressen.

Nekar till brott

Robin Natzén nekar till misstankarna om grovt vapenbrott och narkotikabrott. Eventuellt åtal ska väckas senast den 13 mars.

– Han nekar till det han misstänks för. Han är oskyldig, säger hans försvarsadvokat Peter Wall.

I oktober förra året blev Natzén uppmärksammad efter att han poserat på bild iförd en nazistisk uniformsmössa.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!