Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Häktad för mordet på Kjäll vill ha ersättning

Mannen som misstänktes för mordet på Kjäll Gustafsson i Gislaved 2019 begär ersättning från justitiekanslern för tiden han suttit frihetsberövad.

Men åklagaren tycker att summan ska minskas eftersom mannen själv bidragit till att han blev misstänkt. Han svarade bara ”ingen kommentar” vad polisen än frågade om.

Mannen, som är i 25-årsåldern, satt frihetsberövad i 43 dagar hösten 2020 som på sannolika skäl misstänkt för mord.

Kjäll Gustafsson knivhöggs till döds när han försökte sätta stopp för ett rån mot en restaurang i Gislaved.
Foto: PRIVAT
Dagen efter mordet hedrades Kjäll Gustafssons minne med tända ljus utanför restaurangen där han blev mördad.
Foto: ANDERS BLANK

57-årige Kjäll Gustafsson åt julbord med sina vänner på en restaurang i Gislaved den 14 december 2019. Han knivhöggs till döds när han ingrep för att hejda ett rån.

En man i 25-årsåldern greps och häktades i slutet av september året därpå som på sannolika skäl som misstänkt för mordet – den högre graden av misstanke.

Släpptes efter 43 dagar

Men efter 43 dagar som frihetsberövad försattes mannen på fri fot. Förundersökningen mot honom lades ner och han är inte längre misstänkt för brott.

Mannen har nu vänt sig till justitiekanslern och begärt ersättning för den tid han suttit frihetsberövad – en summa som normalt bör ligga på strax under 40 000 kronor.

Nu avslöjar kammaråklagare Adam Rullman att den misstänkte förhördes fem gånger under den tid han satt frihetsberövad utan att någonsin på allvar svara på en enda fråga.

– Han har genomgående valt att inte besvara några av polisens frågor med annat än ”ingen kommentar”, säger Adam Rullman.

Mordet har inte klarats upp

Åklagaren anser att mannen genom sitt eget beteende har bidragit till frihetsberövandet, och att ersättningen därför åtminstone borde minskas.

Det går inte att veta att häktningstiden hade blivit kortare om mannen hade medverkat i utredningen. Men Adam Rullman tycker att JK bör pröva hur mycket han ska ha ersättning.

– Man är naturligtvis inte skyldig att utreda sin egen skuld. Men om man har en rimlig förklaring så är det bra att ge den.

– Att inte lämna några kommentarer gör inte att man blir mindre misstänkt, säger Adam Rullman.

Mordet på Kjäll Gustavsson har fortfarande inte klarats upp. 

TV: Orden efter mordet på 40-åringen i Ronneby

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!