Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Håkan Juholt: ”Umeå är inte Islamabad”

När Umeås kommunalråd, Lennart Holmlund (S), skulle avgå ombads Håkan Juholt att göra en avskedsfilm.

Men inför visningen hade Umeås näringslivschef valt att "skugga" vissa delar av filmen. Censur och talibanfasoner hävdar Juholt som nu kräver att de ansvariga erkänner sitt misstag.

– Vi tyckte inte att en naken kvinnokropp hade någon relevans i det sammanhanget, säger Umeås näringslivschef Roland Carlsson.

– Men vi borde ha inhämtat godkännande att förändra i filmen. Det kan vi be omsäkt för.

Trots att de två politikerna haft sina duster genom åren var det Socialdemokraternas tidigare partiledare som blev ombedda att spela in en avskedsfilm när Lennart Holmlund skulle avgå.

Filmen, som visades under torsdagskvällens Umeågala, hade Håkan Juholt spelat in tillsammans med sonen Anton. Håkan Juholt framförde där en humoristisk hälsning till det nu avgående kommunalrådet framför sin morfars staty, "Liggande damen".

Men när filmen väl skulle visas hade statyn "blurrats ut". Enligt Håkan Juholt ska det ha varit Umeås näringslivschef Roland Carlsson som stod bakom ingreppet som, enligt Juholt, skett bakom hans rygg.

– Den här statyn gjorde min morfar i moralismens Småland 1954 och sedan dess har den beskådats av miljontals bilister och generationer av förskolebarn har klättrat på den, säger Håkan Juholt till Östra Småland.

Enligt Juholt var syftet med filmen även att sända en hälsning från Oskarshamn kommun, Påskallavik samt att visa morfadern Arvid Källströms konst.

– Att då censurera bort statyn inför en vuxen publik i Europas kulturhuvudstad är helt oacceptabelt, säger han till tidningen.

Håkan Juholt kräver nu att näringslivschefen erkänner att han gjort fel.

– Gör han bara det så är saken utagerad. I annat fall kommer jag att ta fighten. Umeå är inte Islamabad utan kulturhuvudstaden i Europa, säger Håkan Juholt till Östra Småland.

Beklagar

Efter att de ansvariga talat sig samman på måndagsmorgonen beklagar Umeås näringslivschef Roland Carlsson beslutet.

– Vi hade ingen kunskap om att det var ett konstverk och att det var signerat en släkting till Juholt och vi kände inte till hans motiv heller. Vi kan bara beklaga att han har upplevt att vi har censurerat hans konstverk, vi har inte haft några som helst intentioner i den riktningen. Vi ville bara åstadkomma en bra avtackning.

– Vi borde ha inhämtat godkännande att förändra filmen och tagit reda på hans motiv. Det borde vi ha gjort och det beklaga vi att vi inte gjorde. Det kan vi be om ursäkt för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!