Håkan Juholt: ”Umeå är inte Islamabad”

Publicerad

När Umeås kommunalråd, Lennart Holmlund (S), skulle avgå ombads Håkan Juholt att göra en avskedsfilm.

Men inför visningen hade Umeås näringslivschef valt att "skugga" vissa delar av filmen. Censur och talibanfasoner hävdar Juholt som nu kräver att de ansvariga erkänner sitt misstag.

– Vi tyckte inte att en naken kvinnokropp hade någon relevans i det sammanhanget, säger Umeås näringslivschef Roland Carlsson.

– Men vi borde ha inhämtat godkännande att förändra i filmen. Det kan vi be omsäkt för.

Trots att de två politikerna haft sina duster genom åren var det Socialdemokraternas tidigare partiledare som blev ombedda att spela in en avskedsfilm när Lennart Holmlund skulle avgå.

Filmen, som visades under torsdagskvällens Umeågala, hade Håkan Juholt spelat in tillsammans med sonen Anton. Håkan Juholt framförde där en humoristisk hälsning till det nu avgående kommunalrådet framför sin morfars staty, "Liggande damen".

Men när filmen väl skulle visas hade statyn "blurrats ut". Enligt Håkan Juholt ska det ha varit Umeås näringslivschef Roland Carlsson som stod bakom ingreppet som, enligt Juholt, skett bakom hans rygg.

– Den här statyn gjorde min morfar i moralismens Småland 1954 och sedan dess har den beskådats av miljontals bilister och generationer av förskolebarn har klättrat på den, säger Håkan Juholt till Östra Småland.

Enligt Juholt var syftet med filmen även att sända en hälsning från Oskarshamn kommun, Påskallavik samt att visa morfadern Arvid Källströms konst.

– Att då censurera bort statyn inför en vuxen publik i Europas kulturhuvudstad är helt oacceptabelt, säger han till tidningen.

Håkan Juholt kräver nu att näringslivschefen erkänner att han gjort fel.

– Gör han bara det så är saken utagerad. I annat fall kommer jag att ta fighten. Umeå är inte Islamabad utan kulturhuvudstaden i Europa, säger Håkan Juholt till Östra Småland.

Beklagar

Efter att de ansvariga talat sig samman på måndagsmorgonen beklagar Umeås näringslivschef Roland Carlsson beslutet.

– Vi hade ingen kunskap om att det var ett konstverk och att det var signerat en släkting till Juholt och vi kände inte till hans motiv heller. Vi kan bara beklaga att han har upplevt att vi har censurerat hans konstverk, vi har inte haft några som helst intentioner i den riktningen. Vi ville bara åstadkomma en bra avtackning.

– Vi borde ha inhämtat godkännande att förändra filmen och tagit reda på hans motiv. Det borde vi ha gjort och det beklaga vi att vi inte gjorde. Det kan vi be om ursäkt för.

Helena Sjögren
Helena Sjögren
Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag