Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Misstänkt barnvåldtäkt i Höör – då ingrep Håkan

Höörbon Håkan Johannesson var ute och provkörde sin nya bil ihop med sina söner när han ingrep och stoppade en misstänkt våldtäktsman.
Foto: privat

Den man i 20-årsåldern som i fredags anhölls misstänkt för våldtäktsförsök häktades i söndags. 

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för att ha våldtagit en pojke och sexuellt ofredat och misshandlat en annan, båda under 15 år gamla. 

Höörbon Håkan Johannesson hindrade mannen från att fly från brottsplatsen och hjälpte därmed polisen med ingripandet.

– Jag tänkte bara att den här killen måste gripas, för kan man göra så här mitt på dagen mot två killar som går förbi så kan man göra det igen, säger han. 

Det var en lycklig slump att Håkan Johannesson kunde hjälpa polisen att gripa en misstänkt våldtäktsman, vilket Skånska Dagbladet var först med att rapportera

Torsdag 9 september lämnade han jobbet i Malmö tidigare än vanligt. Han hämtade sin 9-åriga son på skolan i Höör och letade sedan upp sin 12-åriga son som inte kommit hem på utsatt tid. 

Håkan Johannesson hade precis köpt en ny bil och sönerna tjatade till sig en åktur.  

– Av en ren slump kör vi förbi Tjurasjö under viadukten och ser en liten kille som står och viftar där, med en annan kille bredvid sig, säger Håkan. 

Klockan var runt 15.30 när han stannade till vid pendlarparkeringen intill sjön. Pojkarna berättade att en man hade försökt förgripa sig på den ena och därefter våldtagit den andra. De pekade ut en man i 20-årsåldern som satt en bit bort på en bänk med två andra män.

Håkan Johannesson konfronterade männen och bad sina söner ringa polisen.

– Han som blev utpekad reste sig upp och var aggressiv. De andra två såg nästan chockade ut, berättar Håkan. 

Sprang ifatt den misstänkta gärningsmannen

Alla tre flydde från platsen och Håkan sprang efter.

– Det är tur man är tränad – jag har tränat boxning i hela mitt liv, säger Håkan.

Vid pendlarparkeringen hann Håkan ifatt mannen som lyckas slita sig – och springmarschen fortsatte. Enligt Håkan försvann den misstänkta gärningsmannens ena kompis i väg på en cykel, den andra hoppade på ett tåg. Men vid tågperrongen fick Håkan till slut fatt i den utpekade mannen. 

– Jag skrek till honom rätt rejält så han hamnade på rumpan. Jag sa till honom ”nu sitter du kvar här”. 

”Kände väldig vrede”

Perrongen var full med människor men enligt Håkan ingrep ingen, så han höll själv fast mannen tills en MC-polis kom och tog över. 

– Jag kände en väldig vrede, jag sa det till polisen också – ni får skynda er nu för annars vet jag inte vad jag gör mot honom. 

Håkans söner på 9 och 12 år hade sprungit efter sin pappa hela vägen och var skärrade.

– Mina barn skrek och grät, den yngsta speciellt. Det var hjärtskärande att höra.

Ändå ångrar Håkan inte sitt agerande.

– Jag tänkte bara att den här killen måste gripas, för kan man göra så här mitt på dagen mot två killar som går förbi så kan man göra det igen. Mitt civilkurage har alltid varit starkt, jag anser att man som vuxen måste ingripa.

”Bevisläget ser gott ut”

Den häktade mannen nekar till brottsrubriceringen våldtäkt men gör vissa medgivanden vad gäller brottet sexuellt ofredande. Han förnekar brottet misshandel men erkänner att han hållit i den ena pojkens handled utan uppsåt att skada.

Barnen var inte bekanta med mannen sedan tidigare, enligt åklagaren Ingegerd Jigin. 

– Vi har saker från platsen som ska undersökas och vi ska höra personer. Jag kan inte säga något mer om vilka det handlar om men bevisläget ser gott ut, säger Ingegerd Jigin. 

Senast 24 september måste åklagaren väcka åtal eller begära förlängd häktningstid.


MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!